Norvežan in Japonka najboljša v kvalifikacijah, Slovenec brez finala

03.12.2021

Včeraj pozno zvečer oziroma zgodaj zjutraj po našem času so se v ameriškem Steamboatu zaključile kvalifikacije druge tekme deskarjev na snegu za svetovni pokal v skokih prostega sloga (big air). Edini slovenski predstavnik, Naj Mekinc, je nastopil v prvi kvalifikacijski skupini in dosegel petindvajseti rezultat skupine, kar je zadostovalo za skupno 50. mesto. Finale najboljše moške deseterice in ženske osmerice bo na sporedu jutri (4.12.) ob 17:30 po srednjeevropskem času.

BS
Kvalifikacijsko vzdušje: Sonce, mraz in odlični skoki. (Foto: US Ski & Snowboard) 

Na drugi in hkrati zadnji tekmi olimpijske sezone v skokih prostega sloga (big air) se je v ameriškem Steamboatu v kvalifikacijah merilo 61 deskarjev in 31 deskark. Prva moška skupina v kateri je nastopil tudi 20-letni Ljubljančan Naj Mekinc je z nastopi začela dopoldan po lokalnem času. Nad skokom, ki je bil umeščen na smučišče (na prvi tekmi v Churu je bil postavljen na umetno konstrukcijo) je močno sijalo sonce, temperature so bile nizke. Posledično je hitro močno poledenelo tudi doskočišče, kar je deskarjem še oteževalo delo. Naš edini predstavnik je nastopil kot šesti v skupini enaintridesetih. V obeh poizkusih (za rezultat šteje bolje ocenjeni) je izvajal skok »backside1620«, a se mu pri pristanku ni izšlo, tako da je zasedel 25. mesto v skupini in skupno 50. mesto. »Naj je bil obakrat zelo blizu, a se mu na koncu, pri doskokih, žal ni izšlo. Je pa pač potrebno iti »na polno«, brez kalkulacij, saj je konkurenca izjemna, nivo izvajanih skokov zelo visok. Najvišji doslej. Sam ne pomnim tako močne tekme. Dejstvo, da je Američan Redmond Gerard z izvedenim »switchbaackside1620« ostal brez finala pove veliko. Neverjetno!« nam je po tekmi iz Kolorada sporočil trener Matevž Pristavec, ki se iz Steamboata seli v dobri dve uri vožnji oddaljen Copper. Tam se mu bo danes pridružil Tit Štante, ki ga prva tekma za svetovni pokal v tej sezoni prav tam čaka naslednji teden (9.-11.12., snežni žleb).

Naj Mekinc je v Steamboutu izvajal skok "backside1620". (Foto: SZS)

Danes bodo v Steamboatu tekmovali smučarji prostega sloga, jutri ob 17:30 po srednjeevropskem času pa se prične finale z deseterico moških in osmerico žensk. Vsak deskar oziroma deskarka bo imel na voljo po tri skoke, za rezultat pa štejeta boljša dva (ob različni rotaciji). Z najboljšo oceno kvalifikacij je »prvi nosilec« finala 22-letni Norvežan Marcus Kleveland, sledi mi 17-letni Kitajec Yiming Su (za tiste, ki podrobno spremljajo deskanje prostega sloga njegov rezultat ni presenečenje!) ter še leto dni mlajši Japonec Hiroto Ogiwara. Navedeni trije deskarji so edini prejeli sodniško oceno nad 90. Poleg omenjene trojke bodo v finalu nastopili še Klevelandov rojak Mons Rosiland, Ogwarin reprezentančni kolega Takeru Otsuka, pa izkušeni kanadski dvojec Mark McMorris – Max Parrot. V boj za vrh se bodo skušali vplesti še trije Evropejci: Niek Van der Velden (Nizozemska), Enzo Valax (Francija) in Clemens Millauer (Avstrija).  Naši severni sosedje bodo imeli tudi žensko finalistko in sicer Anno Gasser, ki je dosegla drugi rezultat kvalifikacij. Najboljša kvalifikantka je bila Japonka Reira Iwabuchi, v finalu pa so se uvrstile še sledeče deskarke, ki so se v kvalifikacijah zvrstile med tretjim in osmim mestom: Annika Morgan (Nemčija), Kokomo Murase (Japonska), Hailey Langland (ZDA), Katie Ormerod (Velika Britanija), Jasmine Baird (Kanada) in Hanne Eilersten (Norveška).  

Deskarke z Avstrijko Anno Gasser (številka 2) na čelu. (Foto: US Ski & Snowboard)  

Rezultati

Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (Steamboat 2021) Foto: US Ski & Snowboard
Fotografije za neomejeno uredniško uporabo (svetovni pokal od leta 2009 dalje)

Koledar svetovnega pokala 2021/22
Koledar evropskega pokala 2021/22

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov