Deskarski svetovni pokal se nadaljuje v ZDA

01.12.2021

Po oktobrskem uvodu v švicarskem Churu se svetovni pokal v deskanju na snegu nadaljuje v Združenih državah Amerike. Zimskošportno središče Steamboat Springs je nared za drugo tekmo v skokih prostega sloga (big air). Jutri (2.12.) bodo v Koloradu na sporedu kvalifikacije, v soboto (4.12.) pa finale najboljših osmih deskark in desetih deskarjev. Tako kot na prvi tekmi, bo Slovenijo zastopal Naj Mekinc.

NMNaj Mekinc je nared za nadaljevanje svetovnega pokala. (Foto: SZS)

Organizatorji so zaradi višjih temperatur v novembru sicer imeli nekaj težav s pripravo snežnega parka in skoka, toda zadnja ohladitev je stvari postavila na svoje mesto in obeta se nam nov »Big Air« spektakel. Za razliko od Chura skok v Steamboat Springsu ni umeščen na umetno konstrukcijo, pač pa je del snežnega parka, kar našemu edinemu predstavniku na tekmi, Naju Mekincu (Urška Pribošič po poškodbi še ni nared), še bolj ustreza. »Vedno rad potujem na tekme v Severno Ameriko, tokrat bomo deskali na prizorišču, ki prvič gosti deskarski svetovni pokal. Zadnje priprave pred odhodom v Kolorado sem opravil v snežnem parku avstrijskega Stubaia, ki je vedno odlično pripravljen,» nam je iz ZDA sporočil Mekinc. »Zadnji treningi v Avstriji so bili res dobri, ujeli smo še zadnje dni pred sneženjem. Tudi novi avstrijski ukrepi zaradi epidemije nam niso prekrižali načrtov, saj smo profesionalne ekipe lahko nemoteno trenirale. Seveda pa je bilo v zraku vseskozi nekaj negotovosti,« pa dodaja trener Matevž Pristavec, ki je z varovancem, potem ko je bil v zadnjem hipu odpovedan let v ZDA s Frankfurta, prek Münchna poletel v Kolorado. »Malce stresa je zaradi te neprijetnosti bilo, ampak sva uspela. Zdaj seveda sledi prilagajanje na objekt in uradni treningi. Vremenske razmere nam bodo šle na roko, le v soboto se nam obeta nekaj neprijetnega vetra,« zaključuje izkušeni trener, ki ga danes z Mekincem čaka zadnji uradni trening, v četrtek (2.12. ob 17:35 po srednjeevropskem času) pa se pričnejo kvalifikacije. Boj za deset mest v moškem in osem v ženskem finalu bo izjemno napet. Že tradicionalno bodo med favoriti številni domačini in domačinke (Chris Cornig, Red Gerard, Julia Marino, …) in njihovi severni sosedje (Mark McMorris, Sebastien Toutant, Jasmine Baird, …), pa močna novozelandsko-avstralska posadka, Japonci in Japonke ter deskarji in deskarke iz skandinavskih držav. Seveda pa ne smemo pozabiti na  izjemne posameznike in posameznice iz srednjeevropskih držav kot sta Švicar Jonas Boesiger (zmagovalec tekme v Churu) in Avstrijka Anna Gasser (v Churu je zaostala samo za Japonko Kokomo Murase). Naj Mekinc je na uvodni tekmi sezone zasedel 26. mesto. Finale bo na sporedu v soboto (4.12.) ob 17:30 po našem času.

V ZDA pa v petek potuje tudi Tit Štante, ki ga prva tekma za svetovni pokal v tej sezoni čaka naslednji teden (9.-11.12., snežni žleb) in sicer v Copper Mountainu. Tja se po tekmi v Steamboat Springsu seveda seli tudi trener Pristavec, Mekinc pa se naslednji teden vrača na trening v Evropo.  

NMTS
Po Mekincu (levo) bo v ZDA na prvi tekmi svetovnega pokala v snežnem žlebu nastopil Tit Štante (desno), ki se v Kolorado odpravlja v petek. (Foto: SZS)

Spletna stran organizatorja Visa Big Air Steamboat 2021 (medijsko središče)
Koledar svetovnega pokala 2021/22

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov