In memoriam, Marko Grilc (1983 – 2021)

25.11.2021

MGMarko po zmagi na tekmi svetovnega pokala v Londonu oktobra 2010. (Foto: Oliver Kraus / FIS)

Julija je Marko dopolnil osemintrideset let. Torej, vsaj tri desetletja so že minila, odkar se je mlad fant iz ljubljanske blokovske soseske BS3 navdušil za deskanje. Najprej je stopil na skejt in nato kmalu še na snowboard. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je kot član SBC Bled z bratom Luko, ta je bil uspešen alpski deskar, ogromno deskal in tekmoval po Sloveniji in tujini, na tekmovanjih pod okriljem Mednarodne deskarske zveze (ISF). Snežni žleb, snežni park, skoki prostega sloga, deskarski kros in tudi paralelne discipline. Univerzalni deskar, ki je v mladinskih kategorijah osvojil štiri naslove svetovnega prvaka. Že zelo zgodaj je bilo jasno, da bo Marko zrasel v uspešnega »freestlylerja«. Z zmago na kultnem tekmovanju »Air & Style« decembra 2009 v avstrijskem Innsbrucku se je zapisal v zgodovino deskanja prostega sloga in se zavihtel na prvo mesto lestvice takratne profesionalne deskarske serije TTR (Ticket to Ride). Na tekmovanjih te serije je še večkrat opozoril nase, zelo uspešno je deskal tudi na prvih evropskih X igrah (bron v snežnem parku) in še bi lahko naštevali uspehe, ki jih je dosegal na različnih mednarodnih deskarskih tekmovanjih.

Uspešno je tekmoval tudi na tekmah pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS). Deskal je na treh mladinskih in štirih članskih FIS svetovnih prvenstvih. Na slednjih je bil najvišje januarja leta 2011, ko je v skokih prostega sloga (big air) v Barceloni zasedel 7. mesto. Na tekmah svetovnega pokala je nastopil dvaindvajsetkrat, štirikrat nam je mahal z zmagovalnega odra. V Moskvi 2009 s tretje, v Stockholmu in Stonehamu (prav tako leta 2009) z druge, na zadnji oktobrski dan leta 2010 pa v Londonu z najvišje stopničke. Marko je bil del zelo uspešne generacije deskarjev v katero uvrščamo še Domna Bizjaka, Matevža Petka, Matevža Pristavca, Tadeja Valentana, pa brata Žiga in Anžeta Sušo. So pa »Grilota« poznali in cenili tudi deskarji starejše in mlajših generacij. Zadnja leta se je Ljubljančan posvečal predvsem snemanju deskarskih filmov, bil je odličen ambasador deskarske blagovne znamke Burton s katero je že v mladinskih letih sklenil trdno in dolgoročno partnerstvo. Tudi njegovo delo na tem področju je opazila in nagradila stroka, lani decembra je prejel prestižno Sporto nagrado za najboljše upravljanje družbenih omrežij med športniki.

barcaMarko na svetovnem prvenstvu januarja 2011 v Barceloni. (Foto: GEPA pictures)

Čeprav je bil že skorajda desetletje tekmovalno »upokojen«, je bil športno še kako aktiven (gorsko kolesarjenje, rolkanje, surfanje, …) in tudi na snowboardu še vedno odličen. V snežnih parkih, kjer je za snowboarding navduševal svoja otroka in bil vzornik mladini, ter kot prosti deskar po sveže zapadlem snegu. Lanskega maja si je, izjemoma, zaradi specifičnih razmer v katerih smo se vsi skupaj znašli, na Kaninu zadnjič nadel tudi štartno številko ter na prvem snežnem pokoronskem deskarskem tekmovanju zadnjič postal državni prvak …  

Ride in peace, Marko!   

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov