Optimistično v olimpijsko sezono

13.11.2021

Deskarji na snegu so, že tradicionalno, med prvimi, ki pričnejo s tekmovanji v svetovnem pokalu. Avgustovskih tekem na Novi Zelandiji zaradi epidemioloških razmer zadnji dve leti sicer ni več v koledarju svetovnega pokala, je pa zato, po letu premora, znova bila (zelo uspešno!) organizirana jesenska mestna uvertura v olimpijski disciplini skoki prostega sloga (big air) konec oktobra v švicarskem Churu. Tam je »Snowboard Team Slovenia« zastopal Naj Mekinc, preostale slovenske reprezentante pa uvodne preizkušnje svetovnega pokala čakajo v decembru. Alpski deskarji se naslednji mesec odpravljajo v Rusijo, Mekinc & druščina pa v Severno Ameriko. V četrtek so se »rejserji« in »fristajlerji« na novinarski konferenci pred Smučarsko zvezo Slovenije predstavili medijem. Kaj jih čaka pred odhodom v Rusijo oziroma ZDA?

wsa
We are snowboarding! (Foto: SZS)

V ZDA, Kanado in Švico po vstopnice za Kitajsko!

»Pred odhodom v Severno Ameriko, kjer bo v Steamboatu (ZDA) v začetku decembra na sporedu tekma v skokih prostega sloga, v Copper Mountainu (ZDA) pa tekma v snežnem žlebu, se bomo pripravljali v Avstriji. Tit Štante bo naslednjih štirinajst dni treniral v snežnem žlebu na Kaprunu, Naja Mekinca pa čaka trening v snežnem parku na ledeniku Stubai. Tudi Urška Pribošič se po nadležni poškodbi rame počasi vrača. V tem trenutku so v ospredju treningi na suhem in prosto deskanje, kmalu bo sledil prehod v snežne parke. V Steamboatu je po vsej verjetnosti še ne bo z nami, bo pa zagotovo nastopila v Calgaryju (Kanada), kjer nas kvalifikacije za tekmo v snežnem parku (slopestyle) čakajo na silvestrovo, prvi januarski dan pa bodo deskali še finalisti in finalistke. Upam, da bosta med njimi tudi Naj in Urška,« pravi trener A reprezentance prostega sloga Matevž Pristavec, ki je bil navdušen nad kuliso uvodne oktobrske tekme sezone v Švici. »Številni gledalci so uživali v res privlačni tekmi in pa bogatem spremljevalnem programu s koncerti in številnimi drugimi aktivnostmi. Tekma, ki povezuje celotno regijo, ta je zelo zanimiva za turiste, bo v koledarju svetovnega pokala vsaj do leta 2026 zatrjujejo organizatorji,« nam je še povedal Bohinjec, ki je nedavno postal očka. »Po tekmah v ZDA se z Najem vračava v Slovenijo, nato se, po božiču, skupaj z Urško vrnemo v Kanado. Tit pa bo ostal v ZDA. Tam bo treniral v Koloradu in se nato udeležil še tekme po novem letu v kalifornijskem Mammouthu. Po Mammothu pa bo na vrsti evropska deskarska klasika v švicarskem Laaxu (snežni park, snežni žleb). Po teh preizkušnjah pa bodo že znani vsi deskarski potniki za OI v Pekingu. Držite pesti, da bodo med njimi vsi trije naši A reprezentanti. Sem optimist!« je zaključil Pristavec.

PristavecMatevž Pristavec je pred odhodom v Severno Ameriko optimist. (Foto: SZS)

Tudi »nova generacija« je nared in trka na vrata A reprezentance

Poleg Pristavčeve »posadke« so bili na srečanju z mediji tudi nekateri člani B reprezentance in pa mladinske ekipe prostega sloga (Ožbe Kuhar, Anej Herženjak, Tia Žagar, Aljaž Sladič, Jaka Pančur), ki ju vodi Mariborčan Anej Miglar. Od včeraj prisotnih najbolj izkušeni član ekipe naslednikov Mekinca, Štanteta in Pribošičeve, Ožbe Kuhar, je bil letos z A ekipo v švicarskem Churu. Tam se je prvič soočil s skakalnico na umetni konstrukciji, skakal je na vseh uradnih treningih in tako dobil neprecenljive izkušnje za nadaljevanje kariere. »Super izkušnja, po lanskem Kreischbergu moj drugi stik s svetovno elito. Glavni cilj letošnje sezone je dober nastop na Olimpijskem festivalu evropske mladine, ki bo marca v finskem Voukattiju in pa uspešen nastop na mojem zadnjem mladinskem svetovnem prvenstvu, ki bo prav tako marca. Gosti pa ga švicarski Leysin nam je povedal član EŠK Mungo, ki je eden izmed deveterice B reprezentantov v kateri sta poleg njega najbolj izkušena olimpijka Kaja Verdnik in pa Max Kralj Kos, slednja deskata v snežnem žlebu.

M in KAnej Miglar je zadovoljen s pripravljalnim obdobjem. Na fotografiji v družbi varovanca Ožbeja Kuharja, ki se občasno že priključuje tudi A ekipi. (Foto: SZS)

»Z mladimi smo to poletje in jesen res dobro delali. Napredek je očiten, morebitne težave skupaj uspešno rešujemo sproti. Naslednji mesec moramo še nadgraditi naše deskanje, konkurenca je res izjemno močna. V deskanju ni več eksotov, pristajajo se neverjetno zahtevni triki. Slovenci se držimo na »sceni« in se ne damo. Na Olimpijskem festivalu evropske mladine bodo marca visoke uvrstitve lovili trije Slovenci, že decembra (11. – 21.12., Engelberg - Jochpass, Švica) nas čaka univerziada. Tudi tam bomo konkurenčni. Tu je seveda še mladinsko svetovno prvenstvo, pa evropski pokali in tekme nižjega ranga, koordiniranje dela z deskarskimi šolami in še bi lahko našteval. Skratka, tudi letošnja zima bo pestra. Vse, ki vas deskanje zanima vabim, da slovensko dogajanje spremljate na spletni strani SloSki Deskanje. Deskajmo vsi, torej!« vabi Miglar.

Alpski deskarji bodo po uvodu v Rusiji do odhoda v Peking deskali na klasičnih alpskih prizoriščih

Alpski deskarji sezono začenjajo čez mesec dni, 11. in 12. decembra bosta namreč v ruskih Bannoyah na sporedu paralelni veleslalom (olimpijska disciplina alpskih deskarjev) in paralelni slalom. Po tekmah na prizorišču, kjer vlada izjemno zanimanje za alpsko deskanje (v prejšnji sezoni so Rusi na tekmah dovolili tudi obisk gledalcev, tribuna je bila polna!), se »rejserska karavana« seli na klasična prizorišča v italijanske Dolomite (Carezza in Cortina). Po novem letu alpski deskarji nadaljujejo v švicarskem Scuolu in avstrijskem Bad Gasteinu, novo prizorišče svetovnega pokala pa je koroški Simonhöhe. Tam (domači hrib avstrijskega deskarskega para Alexander Payer Sabinne Schöfmann) bosta 14. in 15. januarja na sporedu posamični in ekipni paralelni veleslalom.

»V preteklih dveh mesecih, od avgusta dalje, so bili pogoji za trening na evropskih ledenikih odlični. Zelo hitro, prej kot pretekla leta, smo lahko prešli tudi na umetni sneg. Zadnji mesec se bomo posvečali detajlom, smo pa že zdaj nared. Prepričan sem, da je pred nami ena res super sezona. Spremljajte nas!« je tako kot Pristavec optimističen trener deskarjev alpskega sloga Izidor Šušteršič.

IziTako kot Matevž Pristavec je pred novo sezono s pripravljalnim obdobjem in razmerami na ledenikih zadovoljen tudi Izidor Šušteršič. (Foto: SZS)

V pripravljalnem obdobju je izkušeni Medvodčan delal z nosilcem treh olimpijskih kolajn, Žanom Koširjem in pa B reprezentantko Saro Goltes. Košir je seveda osredotočen na 8. februar, ko bo na sporedu njegova peta olimpijska tekma. »Zadovoljen sem z opravljenim delom tekom poletja in  jeseni. Zdaj odhajamo v avstrijski Lech, tako da bom lahko videl tudi kako se znajdem na ledeni podlagi. Potem pa tekme, ki jih seveda vsi že nestrpno pričakujemo,« nam je v četrtek povedal Tržičan, medtem ko sta Celjan Tim Mastnak in Laščan Rok Marguč trenirala. Prvi na Švedskem (v bližini Kirune, najsevernejšega švedskega mesta trenira z nemško reprezentanco), drugi v Avstriji (na avstrijskem ledeniku Kaunertal se pripravlja skupaj z japonsko ekipo). »Pogoji so super, z deskanjem in deskami sem zadovoljen, veliko sem delal in delam tudi na psihološki pripravi«, nam je s Kaunertala sporočil Marguč.

Po letu dni premora (zaradi materinstva) se na desko vrača Gloria Kotnik, ki se v tem trenutku osredotoča predvsem na trening v telovadnici in fitnessu. Pravi, da še ni rekla zadnje besede na snegu: »V Rusiji me ne bo, v načrtu pa imam štart na dolomitskem dvojčku. Predvsem v Cortino se vedno znova rada vračam,« nam je povedala Velenjčanka, ki bo z zelo motivirano Trboveljčanko Saro Goltes  sestavljala slovenski ženski »race team«.

s in g
Prvi dami slovenskega alpskega deskanja. Gloria Kotnik in Sara Goltes. (Foto: SZS)

»Vreme in snežne razmere so na naši strani. V prihajajoči sezoni pričakujem precej višje uvrstitve v svetovnem pokalu kot doslej, doseči pa si želim tudi olimpijsko normo. Za mano je najboljše pripravljalno obdobje,« je motivirana Sara, enako pa velja tudi za njenega reprezentančnega kolega Jerneja Glavana (poleg njiju je v B ekipi še Gal Leskovar, Črt Ikovic pa je zaključil kariero in se po uspešno zaključenem študiju mehatronike posvetil digitalnemu marketingu ), ki bo osredotočen na tekme evropskega in svetovnega pokala, seveda pa se tudi on ne bi prav nič pritoževal, če bi mu uspelo doseči olimpijsko normo. »Ledeniški treningi so bili res dobri, ne enem prvih smo tehniko izpopolnjevali tudi z demonstratorjem deskanja Juretom Gmajnarjem. V mojih mislih je tako evropski kot svetovni pokal,» pa nam je na četrtkovem srečanju povedal Jernej, ki je v pripravljalnem obdobju, tako kot Leskovar, vadil pod okriljem Sebastjana Webra, trenerja B ekipe alpskih deskarjev. »V pripravljalnem obdobju smo tokrat delali bolj samostojno, kar pomeni da smo izbor terenov in postavitve prilagajali znanju in tehniki mlajših reprezentantov. Pogoji na ledenikih so bili odlični. Občasno smo se priključevali tudi ostalim ekipam. Zadovoljen sem, baza je dobra. Pripravljenost se bo še stopnjevala in dvigovala tekom sezone. Se že veselim prvih tekem,« nam je s Celja sporočil Sebastjan, ki po nesrečni poškodbi v začetku meseca okreva v domači oskrbi.

glSrečno pot! Deskarji in deskarke se bodo po evropskih cestah vozili z Renaultovimi Traffici. Da bodo varno na poti skrbi ekipa PleškoCars   

Koledar svetovnega pokala 2021/22
Koledar evropskega pokala 2021/22

ZVOČNE IZJAVE:
>>> MATEVŽ PRISTAVEC
>>> TIT ŠTANTE
>>> NAJ MEKINC
>>> URŠKA PRIBOŠIČ
>>> ANEJ MIGLAR
>>> OŽBE KUHAR
>>> IZIDOR ŠUŠTERŠIČ
>>> ŽAN KOŠIR
>>> ROK MARGUČ
>>> GLORIA KOTNIK
>>> SEBASTJAN WEBER
>>> SARA GOLTES

>>> JERNEJ GLAVAN 

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov