V alpskih disciplinah dominirali Rusi, Goltesova finalistka v paralelnem veleslalomu

27.03.2021

V ruskem Krasnoyarsku se je danes s tekmo mešanih dvojic v paralelnem slalomu zaključilo mladinsko svetovno prvenstvo v deskanju na snegu. Slovenski par Sara Goltes – Gal Leskovar je osvojil petnajsto mesto. Oba naša reprezentanta sta v četrtek in petek nastopila tudi v posamičnih preizkušnjah (paralelni veleslalom, paralelni slalom). Sara Goltes je osvojila štirinajsto in sedemnajsto mesto, Gal Leskovar pa devetindvajseto in devetnajsto mesto. Prav vseh pet »zlatih snežink« v alpskih disciplinah je ostalo v Rusiji. Najvišja slovenska uvrstitev na prvenstvu je dvanajsto mesto Ožbeja Kuharja v skokih prostega sloga (big air).

SGSara Goltes se poslavlja od mladinske konkurence. (Foto: Miha Matavž)

Slovenska dvojica Sara Goltes – Gal Leskovar se je v finalni del tekmovanja mešanih dvojic prebila prek kvalifikacij v katerih sta bila boljša od kazahstanskega para Katerina Glazkova – Vladislav Zuyev. V osmini finala sta naletela na »tretja nosilca« (Rusa Darina Klink in Stepan Naumov), ki pa nista dovolila presenečenja, tako da sta naša predstavnika zaključila tekmovanje in zasedla končno petnajsto mesto. Naslov mladinskih svetovnih prvakov je pripadel favoriziranima  domačinoma Sofiji Nadiršini in Jaroslavu Stepanku, ki sta bila v velikem finalu boljša od Japoncev Tsubaki Miki in Naokija Kanematsuja. Bron je pripadel drugi ruski dvojici (Maria Vlogina – Vsevolod Martynov), ki je v boju za stopničke ugnala avstrijski dvojec Martina Ankele – Mattheus Pink.

Tudi v posamičnih disciplinah (četrtek 25.3. – paralelni veleslalom, petek 26.3. - paralelni slalom) so prav vsi naslovi mladinskih svetovnih prvakov ostali doma.  Moški paralelni veleslalomom je dobil Jaroslav Stepanko pred Nemcem Ole-Mikkel Prantlom in rojakom Martynom Vsevolodom. Gal Leskovar je po večji napaki zasedel 29 . mesto med triintridesetimi uvrščenimi deskarji. Ženska veleslalomska prvakinja je pričakovano postala Sofija Nadiršina, srebro je osvojila Japonka Tsubaki Miki, bron pa še ena domačinka, Maria Volgina. Sara Goltes se je v kvalifikacijah uvrstila med elitno šestnajsterico finalistk, a je v prvem krog premoč morala priznati na koncu četrti Korejki Hee Seo Jang. Če je v četrtkovem veleslalomu Goltesova deskala v finalu, pa se ji je petkov slalomski izmuznil, saj je po kvalifikacijskih vožnjah (14. in 8. mesto) ostala na skupnem nehvaležnem 17. mestu. Tudi v petek je zmagala Sofija Nadiršina, srebrna je bila v Maria Volgina, bronasta pa Švicarka Neva Flurina Bätschi, ki je v malem finalu ugnal rojakinjo Ricardo Hauser. Moški slalomski zmagovalni oder je bil povsem ruski. Zmagal je Vsevolod Martynov pred Jaroslavom Stepankom in Vladimirjem Pnevom. Omeniti velja, da so tudi naslednja tri mesta osvojili Rusi (Sarsembaev, Gureev, Naumov), ki bodo očitno še dolgo dominirali v alpskem deskanju. Gal Leskovar je z devetnajstim mestom dosegel svojo najvišjo uvrstitev na mladinskih svetovnih prvenstvih. Deskarja iz Slovenske Bistrice naslednje leto čaka še zadnje mladinsko prvenstvo, Goltesova pa je z današnjim nastopom zaključila mladinsko kariero.

»Moji vtisi so mešani. Z rezultati nisem najbolj zadovoljna. Posamične vožnje, predvsem v veleslalomu, so mi dobro uspele, slalomske pa ne,« nam je iz Rusije sporočila  Sara Goltes, ki je v tej sezoni nastopila na kar treh svetovnih prvenstvih (mladinsko decembra 2020 v avstrijskem Lachtalu, člansko marca letos na Rogli in zadnje mladinsko v Rusiji). Po vrnitvi domov bo 21-letna Trboveljčanka izkoristila dobre snežne razmere, poleg treningov jo čaka tudi testiranje opreme za novo, olimpijsko sezono.

GLGal Leskovar je bil v paralelnem slalomu (19. mesto) zelo blizu finala elitne šestnajsterice. (Foto: Miha Matavž)

»Prvenstvo je bilo odlično organizirano. Tekmovališče in pogoji so krasni. Rusi imajo v Krasnoyarsku super poligon za vse deskarske discipline. Temu primerni so tudi njihovi rezultati, ki so, predvsem v alpskih disciplinah, odlični. Rezultati naših? Solidni. Tu mislim predvsem na Sarin veleslalomski finale in Galov slalom, kjer je bil blizu najboljši šestnajsterici,˝ ocenjuje trener Sebastjan Weber, ki upa, da bosta Sara in Gal kmalu dobila tudi naslednice in naslednike, mlade »rejserje«. Po slovesu Goltesove od mladinske kategorije namreč Leskovar ostaja edini Slovenec v tej kategoriji, na mladinskem svetovnem prvenstvu bo lahko nastopil še naslednje leto.

Slovenci (Ožbe Kuhar, Valuk Markelj, Anej Herženjak) so v prvem delu  prvenstva nastopili tudi v dveh disciplinah prostega sloga (snežni park, skoki prostega sloga), brez predstavnikov smo bili samo v snežnem žlebu ter deskarskem krosu. Najvišja slovenska uvrstitev na prvenstvu je bila dosežena v skokih. 16-letni Vrhničan Ožbe Kuhar je prejšnjo nedeljo osvojil dvanajsto mesto.

Zvočni izjavi:
>>> SARA GOLTES
>>> SEBASTJAN WEBER

KRASNOYARSK 2021, mladinsko svetovno prvenstvo, spored in rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov