Ožbe Kuhar dvanajsti na mladinskem svetovnem prvenstvu v Rusiji

22.03.2021

Na mladinskem svetovnem prvenstvu deskarjev na snegu v ruskem Krasnoyarsku je bil včeraj na sporedu finale skokov prostega sloga (big air) v katerega se je po odličnih sobotnih kvalifikacijah uvrstil tudi Ožbe Kuhar. 16-letni Vrhničan se je na svojem drugem mladinskem svetovnem prvenstvu prvič uvrstil v finale in osvojil 12. mesto. Na prvenstvu bodo v naslednjih dneh na sporedu tekme v snežnem žlebu in krosu, kjer pa Slovenci ne nastopajo. Tekme s slovensko udeležbo bodo znova na sporedu zadnje tri dni prvenstva (25.-27.3.). V paralelnih disciplinah (veleslalom, slalom, ekipna tekma) bosta namreč deskala Sara Goltes in Gal Leskovar, ki se s trenerjem Sebastjanom Webrom v Rusijo odpravljata danes.    

OK
Ožbe Kuhar v Krasnoyarsku. (Foto: SloSki Snowboard)

Slovenski Big Air finale v Rusiji

Ožbe Kuhar je z uspešno izvedenim skokom »switchfrontsede1260« v soboto dosegel šesti rezultat druge kvalifikacijske skupine (skupno deveti kvalifikacijski rezultat) in se uvrstil v nedeljski finale, kjer je osvojil dvanajsto mesto. »Po odličnem sobotnem kvalifikacijskem nastopu, Ožbe v nedeljskem finalu oziroma že pred njim ni imel sreče. Na zadnjem skoku za trening je namreč nesrečno padel, kar ga je vrglo iz ritma. Zbranost je popustila, prva dva finalna skoka se mu tako nista izšla po načrtih. Pri enem se je tudi rahlo poškodoval, v tretje zato ni nastopil. Z uvrstitvijo v Big Air finale smo  zadovoljni, za kaj več pa je zmanjakalo tudi nekaj sreče, « nam je po tekmi povedal trener Domen Bizjak, pritrdil pa mu je tudi Kuhar, sicer član kluba EŠK Mungo in slovenske B reprezentance, ki je drugič (prvič je nastopil leta 2019 v švedskem Kläppnu) deskal na mladinskih svetovnih prvenstvih. Poleg Kuharja sta na tekmi v Krasnoyarsku nastopila še dva slovenska deskarja. Valuk Markelj je osvojil 26., Anej Herženjak pa 30. mesto. Naslova mladinskih svetovnih prvakov sta osvojila Japonca Yura Murase in Taiga Hasegawa. Bizjakova ekipa se po nastopih v skokih in še prej snežnem parku (25. Markelj, 29. Herženjak, 34. Kuhar) vrača v Slovenijo, na prizorišče v Sibirijo pa danes prek Dunaja odpotuje ekipa alpskih deskarjev. Trener Sebastjan Weber bo na prvenstvo odpeljal Saro Goltes in Gala Leskovarja, spremljal pa jih bo tudi serviser Dare Centrih. Tekme (paralelni veleslalom, paralelni slalom, ekipna paralelna tekma) naša predstavnika čakajo med četrtkom (25.3.) in soboto (27.3.). Za Goltesovo bo to že četrto mladinsko svetovno prvenstvo (njena najvišja uvrstitev je 7. mesto v paralelnem veleslalomu iz leta 2019 na Rogli), za Leskovarja pa tretje (njegova najvišja uvrstitev je 27. mesto v paralelnem veleslalomu iz Lachtala 2020).

 Berchtesgaden, Veysnnanaz, Aspen

Ob zadnjem paralelnem slalomu sezone je bilo pretekli vikend še nekaj deskarskih tekem za svetovni pokala, a brez slovenske udeležbe. Na Bavarskem je bila včeraj ekipna tekma mešaniih dvojic v paralelnem slalomu, ki sta jo dobila Rusa Sofija Nadiršina in Dmitrij Loginov. Rusi so tudi zmagovalci pokala narodov v paralelnih disciplinah. Druga je Avstrija, tretja Nemčija, Slovenija (točke so osvajali Žan Košir, Tim Mastnak in Rok Marguč) pa je na šestem mestu.   

S tekmo v švicarskem Veysonnazu so sezono svetovnega pokala 2020/21 v soboto končali tudi krosisti in krosistke. Na zadnji, šesti tekmi, sta bila najhitrejša Avstrijec Alessandro Hämmerle in Čehinja Eva Samkova. Hämmerle in Samkova sta bila najboljša tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala te olimpijske discipline v kateri pa Slovenija na najvišji ravni po zaključku kariere Matije Mihića in Roka Roglja nima več predstavnikov.

Edini med deskarji in deskarkami, ki še niso zaključili s tekmovanji v svetovnem pokalu so tisti, ki nastopajo v snežnem parku. Naja Mekinca in Urško Pribošič (če bo po poškodbi rame nared) ta konec tedna (27.3. kvalifikacije, 28.3., finale) namreč čaka zaključna preizkušnja svetovnega pokala v švicarski Silvaplani. Pretekli vikend pa sta bila na sporedu dva finala svetovnega pokala v Aspnu, brez slovenske udeležbe. Tit Štante in Naj Mekinc sta namreč tekmi zaključila v četrtkovih oz. petkovih kvalifikacijah. V snežnem parku (sobota) sta zmagala Avstrijka Anna Gasser in Norvežan Marcus Kleveland, v snežnem žlebu (nedelja) pa Američanka Chloe Kim in Japonec Yuto Totsuka.    

 

KRASNOYARSK 2021, mladinsko svetovno prvenstvo, spored in rezultati
BERCHTESGADEN 2021, svetovni pokal, rezultati
VEYSONNNAZ 2021, svetovni pokal, rezultati
ASPEN 2021, svetovni pokal, rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov