Na zadnji tekmi sezone Žan Košir 14., v skupnem seštevku paralelnih disciplin četrti

20.03.2021

Danes je bila v nemškem Berchtesgadnu na sporedu zadnja posamična tekma (paralelni slalom) alpskih deskarjev za svetovni pokal v tej sezoni. Tekmo ter mali in veliki kristalni globus je osvojil Italijan Aaron March. Žan Košir se je kot edini slovenski finalist uvrstil na 14. mesto in je osmi slalomist sezone, v skupnem seštevku paralelnih disciplin pa je četrti. V ženski konkurenci je na zadnji tekmi sezone slavila Švicarka Julie Zogg, ki ji je pripadel tudi slalomski mali kristalni globus, velikega pa je ubranila Nemka Ramona Theresia Hofmeister. 

drŽan Košir je četrti najboljši alspki deskar v skupni razvrstitvi svetovnega pokala paralelnoh disciplin za sezono 2020/2021. (Foto: GEPA pictures) 

Žan Košir, ki je imel pred zadnjo tekmo sezone priložnost za osvojitev velikega kristalnega globusa je dan dobro začel, a po njegovih besedah premalo odločno. Tako je po kvalifikacijah z desetim (modra) in osemnajstim rezultatom (rdeča proga) zasedal skupno dvanajsto mesto. V osmini finala je na rdeči progi odlično začel, a ga je veliki tekmec v boju za najvišja mesta v skupnem seštevku, 40 – letni Avstrijec Andreas Prommeger na koncu ujel in (po napaki Koširja tik pred ciljem) tudi prehitel. Izkušenega deskarja iz Solnograškega je že v naslednjem krogu ugnal Južni Tirolec Aaron March (zgolj za stotinko) in si tako zagotovil mali slalomski in tudi veliki kristalni globus. Italijan je bil suveren tudi v polfinalu in finalu. Drugo in tretje mesto sta si prideskala Avstrijca. Korošec Alexander Payer je stopil na drugo, Štajerec Arvid Auner pa na tretjo stopničko.

»Današnja tekma se ni izšla po mojih željah. Premalo odločen sem bil, že v kvalifikacijah sem storil več manjših napak, kar je rezultiralo v slabšem izhodišču za popoldanski finale. V osmini finala sem odlično začel, a vseeno izgubil neposreden boj s Prommegerjem, s tem pa tudi »vstopnico« za dvobojevanje z Marchem. Sezono 2020/21 ocenjujem kot uspešno. Z ekipo smo dokazali, da znamo dobro delati, tako da optimistično vstopam v naslednjo, olimpijsko sezono, ˝nam je z Bavarske sporočil Žan Košir, ki je četrtemu mestu v veleslalomskem seštevku dodal še osmega v slalomskem ter četrtega v skupnem, torej je trdno zasidran v elitni deseterici specifične, s kovidom 19 zaznamovane (Koširju je odnesla slalom v Bad Gasteinu) sezone 2020/2021.

Na zadnji tekmi sezone se je elitni šestnajsterici ponovno zelo približal Rok Marguč, ki je zasedel 21. mesto. »Lahko sem zadovoljen, obe moji kvalifikacijski vožnji sta bili tokrat precej dobri. Žal sem prvo vozil na precej počasnejši rdeči progi. Če bi bilo obratno, bi bil zagotovo v finalu. Ampak, takšen pač je šport. Po prihodu domov nadaljujem s treningi na Rogli, 30. in 31. marca pa bom nastopil na italijanskem državnem prvenstvu (Vilnöss/Funes). Torej me čaka še en veleslalom in slalom, nato pa nadaljujem s treningi in testiranji. Povsod sneži, karseda bom izkoristil dobe pogoje za delo na snegu,« je odločen Marguč.

Tim Mastnak je imel po prvi kvalifikacijski vožnji (12.mesto) dobro izhodišče za napad, a se mu v drugo ni izšlo, tekmo je zaključil na 30. mestu. »Občutek in ritem v prvi kvalifikacijski vožnji je bil tisti pravi, v drugi pa se je »podrl«. Pri enem izmed »backside zavojev« sem naredil še večjo napako, tako da je bilo tekme zame konec,« pa je bil razočaran Mastnak, ki prav tako še ne bo odložil deske v kot. Čakajo ga treningi in pa testiranje nove opreme. Do jesenskih ledeniških treningov želi imeti definirane vse tekmovalne komplete za naslednjo sezono.

Tudi naš najmlajši deskar na tekmi, 22-letni  Jernej Glavan, ni imel sreče. Po napaki je bil diskvalificiran, ostal je brez uvrstitve. »V tej sezoni sem že nastopil na več tekmah svetovnega pokala in nabral dragocene izkušnje, ki so naložba za prihodnost. Priložnost za dokazovanje sem dobro izkoristil predvsem na svetovnem prvenstvu, kjer sem se kvalificiral v drugo kvalifikacijsko vožnjo. Seveda že razmišljam o testiranju opreme in pa začetku priprav za naslednjo sezono, ki se je že veselim, ˝ pa dodaja Glavan.

»Ne glede na zelo spremenljivo vreme so Bavarci zelo dobro pripravili progo in tekmovališče. Na zelo podobni progi in postavitvah smo veliko trenirali. Žal danes nismo postavili »češnje na vrhu torte«. S sezono je Žan lahko zadovoljen, saj se je vrnil na stopničke in tudi v skupnem seštevku je posledično zelo dober. Manjkala je zgolj pika na i, ˝ pa je nastop in sezono Koširja, ki se je danes potegoval za prestižni globus, ocenil trener Izidor Šušteršič.  

V ženski konkurenci je zadnji slalom sezone dobila Švicarka Julie Zogg, ki je v velikem finalu ugnala domačinko Selino Jörg, ta je tako uspešno kariero končala z uvrstitvijo na zmagovalni oder. Domači uspeh je s tretjim mestom dopolnila Carolin Langerhorst. Tudi veliki globus jeostal v nemških rokah. Že drugič zapored ga je osvojila Ramona Theresia Hofmeister.

MarchAaron March in Ramona Theresia Hofmeister z velikim kristalnim globusom. (Foto: Miha Matavž)

REZULTATI, BERCHTESGADEN 2021
SKUPNI SEŠTEVEK – SVETOVNI POKAL 2020/21 

ZVOČNE IZJAVE:
>>> ŽAN KOŠIR
>>> ROK MARGUČ
>>> TIM MASTNAK   
>>> JERNEJ GLAVAN
       

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov