Žan Košir v boj za veliki kristalni globus

18.03.2021

Nemški Berchtesgaden bo v soboto gostil zadnjo posamično tekmo alpskih deskarjev za svetovni pokal v tej sezoni. V paralelnem slalomu bo nastopila tudi slovenska moška četverica in sicer Jernej Glavan, Rok Marguč, Tim Mastnak ter Žan Košir. Slednji se bo boril za veliki kristalni globus v skupnem seštevku paralelnih disciplin. V nedeljo bo na Bavarskem na sporedu še ekipna različica slaloma (mešane dvojice) v kateri pa Slovenija ne bo nastopila, saj Sare Goltes v Nemčiji ne bo. Trboveljčanka namreč v ponedeljek odpotuje na Mladinsko svetovno prvenstvo v ruski Krasnoyarsk, tam bo Slovenijo v paralelnih disciplinah zastopal še Gal Leskovar. So pa v Rusiji z nastopi danes že začeli deskarji prostega sloga. V kvalifikacijah snežnega parka so nastopili Valuk Markelj (25.mesto), Anej Herženjak (29. mesto) in Ožbe Kuhar (34. mesto).

ZKŽan Košir je nared za finale v Nemčiji. (Foto: Miha Matavž) 

Bo Košir bogato zbirko dopolnil z novim globusom ali kolajno?

Žan Košir, ki je svoj prvi veliki kristalni globus prejel prav v Nemčiji (Winterberg, 2015) je pred zadnjo preizkušnjo sezone v skupnem seštevku na tretjem mestu. Za vodilnim Italijanom Aaronom Marchom zaostaja zgolj za trinajst točk, za drugo uvrščenim Rusom Dmitrijem Loginovom pa za enajst točk. Vodilni trojki je tesno za petami še nekaj izkušenih deskarjev. Do devetega mesta razvrščeni Andreas Prommegger (Avstrija), Andrej Soboljev (Rusija), Benjamin Karl (Avstrija), Igor Sluev (Rusija), Edwin Coratti (Italija) in Roland Fischnaller (Italija) imajo vsi teoretične možnosti za osvojitev prestižnega velikega kristalnega globusa. Naš as, zmagovalec zadnje tekme za svetovni pokal na domači Rogli, se je zadnje dni s trenerjem Izidorjem Šušteršičem in Saro Goltes pripravljal v Kranjski Gori.

»Čaka me najpomembnejša tekma sezone, saj sem v igri za veliki kristalni globus. Po domačih preizkušnjah na Rogli sem imel dovolj časa za regeneracijo in počitek ter ustrezno pripravo na veliki slalomski finale. Upam, da se bo vse izšlo tako kot si vsi skupaj želimo,« pravi Tržičan, ki ima v domači vitrini poleg že omenjenega velikega globusa iz sezone 2014/15 še oba mala iz prav tiste »naj« sezone ter še štiri kolajne za skupno razvrstitev v svetovnem pokalu (skupni in veleslalomski bron iz sezone 2013/14 ter skupni bron in slalomsko srebro iz sezone 2012/13). Lahko Košir v Tržič še drugič prinese najbolj zaželeno lovoriko FIS svetovnih pokalov? »Za nami je super trening, torej, …« je pred odhodom v Nemčijo z opravljenim delom zadovoljen slovenski trener Izidor Šušteršič.

TM
Tim Mastnak je pred zadnjo preizkušnjo sezone sproščen in smaozavesten. (Foto: Miha Matavž)

Tudi Tim Mastnak se je po treh domačih tekmah dobro generiral. Ostal je na Rogli, kjer je tudi treniral. »Preklop na slalom je bil zelo uspešen. Moja slalomska forma je precej boljša kot na začetku sezone, tako da z veseljem in povsem neobremenjen pričakujem zadnjo tekmo,« nam je povedal Celjan, ki pa tudi po tekmi v Nemčiji še kar nekaj časa ostaja v pogonu. »Dobil sem že nekaj nove opreme, ki jo bom stestiral spomladi, tako da bom na jesenske ledeniške treninge že prišel z definiranimi kompleti opreme za olimpijsko sezono,« še dodaja najboljši Slovenec z domačega svetovnega prvenstva in poleg Koširja edini aktualni reprezentant z osvojenim malim kristalnim globusom (paralelnim veleslalom, sezona 2018/19).

RMRok Marguč je na zadnjih treh tekmah na Poljskem in v Švici pokazal, da je v dobri formi. (Foto: Miha Matavž)  

Za razliko od Koširja in Mastnaka pa je bil po Rogli tekmovalno izredno aktiven in tudi zelo uspešen Rok Marguč. Po dveh zmagah na odprtem poljskem državnem prvenstvu v Zakopanah je osvojil še drugo mesto na zadnji tekmi evropskega pokala v tej sezoni preteklo soboto v švicarskem Davosu. »Zadnje tri dni sem treniral na Rogli. Berchtesgaden mi ni tuj. Pred leti sem tam tekmoval na sosednji progi v paralelnem veleslalomu, torej vem kaj lahko pričakujem. Upam, da bo tudi v svetovnem pokalu pokazal takšne vožnje kot sem jih na zadnjih tekmah nižjega ranga,« pa je pred zaključkom sezone optimističen Marguč, ki se prav tako lahko že pohvali z uvrstitvijo med najboljše tri v skupnem seštevku ene izmed paralelnih disciplin (v sezoni 2012/13 je bil v skupnem seštevku paralelnega veleslaloma bronast).

Poleg elitne trojke Košir-Mastnak-Marguč bo v Nemčiji deskal tudi Jernej Glavan, ki je v ponedeljek praznoval dvaindvajseti rojstni dan. Tudi naš najmlajši udeleženec finala je bil po Rogli na poljsko-švicarski turneji, kjer je nabiral tekmovalno kilometrino in izkušnje za naslednje sezone.

JG22-letni Jernej Glavan je najmlajši član Šušteršičeve posadke v Nemčiji. (Foto: Miha Matavž)

V ženski konkurenci je pred zadnjo tekmo sezone v skupnem seštevku v najboljšem položaju Nemka Ramona Theresia Hofmeister, ki vodi pred Rusinjo Sofijo Nadiršino in Švicarko Julie Zogg. Tej sledita še dve Nemki, Chayenne Loch in Selina Jörg. Slednja, svetovna veleslalomska prvakinja z Rogle, bo na domačih tleh tudi sklenila tekmovalno pot.

Zvočne izjave:
>>> ŽAN KOŠIR
>>> TIM MASTNAK
>>> ROK MARGUČ

SPORED IN REZUZLTATI, BERCHTESGADEN 2021

Goltesova in Leskovar v ponedeljek na mladinsko svetovno prvenstvo v Rusijo, kjer so danes s tekmovanji pričeli deskarji prostega sloga

V nedeljo bo v Nemčiji še mešana ekipna slalomska tekma, kjer pa Slovenija ne bo tekmovala, saj Sara Goltes ostaja doma. Pred ponedeljkovim odhodom na mladinsko svetovno prvenstvo v ruski Krasnojarsk jo namreč čaka počitek. »Trenirali smo na domačih terenih, izkoristili smo dobre pogoje na Rogli in v Kranjski Gori. Sledi počitek, v Rusijo pa prek Dunaja letimo v ponedeljek. Poleg Sare bo v ekipi še Gal Leskovar, z nami pa potuje tudi serviser Dare Centrih nam je povedal Sebastjan Weber, ki bo v Sibiriji vodil naša alpska deskarja. Oba čakata nastopa v obeh posamičnih paralelnih disciplinah in pa na mešani ekipni tekmi (25. – 27.3).

Danes so bile v Rusiji že na sporedu kvalifikacije prve preizkušnje deskarjev prostega sloga. Ekipi Domna Bizjaka preboj v jutrišnji finale dvanajsterice (na sporedu bo ob 6. uri po našem času) ni uspel. Najboljši je bil Valuk Markelj, ki je osvojil 25. mesto. Anej Herženjak je zasedel 29., Ožbe Kuhar pa 34. mesto. Naše fante naslednja preizkušnja čaka v soboto, ko bodo na sporedu kvalifikacije skokov prostega sloga (big air).  

jwc

SPORED IN REZULTATI, MSP KRASNOYARSK 2021

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov