Naj Mekinc zaključil z nastopi na svetovnem prvenstvu v Aspnu, a ostaja v ZDA

15.03.2021

Včeraj zvečer so bile na sporedu kvalifikacije zadnje deskarske tekme letošnjega svetovnega prvenstva v Aspnu. V skokih prostega sloga (big air) je nastopil tudi Naj Mekinc, ki pa se mu ni uspelo uvrstiti v torkov finale elitne moške deseterice. Mekinc je zasedel enainpetdeseto mesto. Slovenska ekipa (Naj Mekinc, Tit Štante, trener Matevž Pristavec) ostaja v Aspnu, kjer bosta med 18. in 21. marcem na sporedu še tekmi svetovnega pokala v snežnem žlebu in skokih prostega sloga.

NMNaja Mekinca pred povratkom v Evropo čaka še ena tekma svetovnega pokala v ZDA. (Foto: SloSki Snowboard) 

Mekinc & Štante ostaja v Aspnu

Kvalifikacije zadnje deskarske tekme o okviru svetovnega prvenstva deskarjev in smučarjev prostega sloga v Aspnu niso potekale v idealnih vremenskih razmerah, saj je med tekmo ob rahlem sneženju pihal močan veter, novozapadli sneg (v noči iz sobote na nedeljo ga je v Aspnu zapadlo 30 centimetrov) pa je deskarjem in deskarkam povzročal kar nekaj težav pri doskokih. Tudi našemu našemu Naju Mekincu, ki je nastopil v drugi kvalifikacijski skupini. V le-tej je zasedel 25. mesto (z oceno 21,25 za boljši, drugi skok), kar je zadostovalo za skupno 51. mesto. V torkov finale (16.3., 20:30 po srednje evropskem času) so se uvrstili Mark McMorris (Kanada), Rene Rinnekangas (Finska), Max Parrot (Kanada), Justus Henkes (ZDA), Marcus Kleveland (Norveška), Kaito Hamada (Japonska), Niklas Mattsson (Švedska), Ruki Tobita (Japonska), Staale Sandbech (Norveška), Emiliano Lauzi (Italija), Leon Gütl (Nemčija) in Matthew Cox (Avstralija) v moški ter Anna Gasser (Avstrija), Laurie Blouin (Kanada), Zoi Synnott Sadowski (Nova Zelandija), Reira Iwabuchi (Japonska), Kokomo Murase (Japonska), Tess Coady (Avstralija), Miyabi Onitsuka (Japonska) In Jamie Anderson (ZDA) v ženski konkurenci.  

Kako zelo močna in izostrena je konkurenca v snežnem parku nam pove pogled na rezultatsko listo kvalifikacij. Brez finala so med drugimi ostali tudi domači zvezdniki Dusty Henricksen, Red Gerard in Chris Corning

»Naj je tehnično zelo dobro izvedel oba skoka, predvsem drugega. Žal se mu na mehki podlagi ni izšlo pri pristankih, tako da v močni in zelo izenačeni konkurenci višja uvrstitev ni bila dosegljiva,« nam je iz ZDA sporočil trener slovenske reprezentance Matevž Pristavec, ki z ekipo (Naj Mekinc in Tit Štante) ostaja v Aspnu. Ta bo v naslednjih dneh gostil še dve tekmi svetovnega pokala. V snežnem žlebu (kvalifikacije 18.3., finale 21.3.) bo nastopil Štante, v snežnem parku (kvalifikacije 19.3., finale 20.3.) pa Mekinc.

SPORED IN REZULTATI, SP ASPEN 2021

Mladinci na svetovno prvenstvo v Rusijo

Medtem ko bosta Štante & Mekinc deskala v ZDA, pa se bodo njuni nasledniki na mladinskem svetovnem prvenstvu merili v Rusiji. Krasnoyark bo namreč med 18. in 27. marcem gostil prvenstvo v vseh FIS deskarskih disciplinah (snežni park, snežni žleb, skoki prostega sloga, deskarski kros, paralelni veleslalom in paralelni slalom). V snežnem parku (slopestyle) in skokih prostega sloga (big air) bo nastopila tudi slovenska trojka Ožbe Kuhar, Anej Herženjak in Valuk Markelj. S trenerjem Domnom Bizjakom se v Rusijo odpravljajo danes, prva tekma (park) pa jih čaka v četrtek 18. marca. Dan zatem (19.3.) bo na sporedu finale v tej najbolj množični deskarski disciplini, vikend (20. in 21.3) pa je rezerviran za »big air« kvalifikacije in finale. V slovenski ekipi največ pričakujejo od Kuharja, ki edini že ima izkušnje z mladinskih svetovnih prvenstev (Kläppen, Švedska 2019), nedavno pa je zmagal tudi na močni »big air« tekmi evropskega pokala v Nemčiji. Alpski deskarji se bodo za »snežinke« merili med 25. in 27. marcem, ko bodo na sporedu paralelni veleslalom, paralelni slalom in pa ekipna paralelna tekma. Slovenijo bosta zastopala Sara Goltes in Gal Leskovar,  v spremstvu trenerja Sebastjana Webra v Rusijo odpotujeta 23. marca.

SPORED IN REZULTATI, MSP KRASNOYARSK 2021

V Švici zaključek evropskega pokala v paralelnih disciplinah

Alpski deskarji so se pretekli vikend mudili v švicarskem Davosu, kjer so nastopili na zadnji tekmi evropskega pokala v tej sezoni. To je bil sobotni paralelni veleslalom, včerajšnji paralelni slalom je bil namreč po nekaj kvalifikacijskih vožnjah žensk zaradi prevelike količine novozapadlega snega prekinjen in nato odpovedan. Slovensko alpsko deskanje sta v Švici zastopala Rok Marguč in Jernej Glavan. Izkušenejši Marguč je v soboto osvojil 2. mesto, v finalu je moral premoč priznati mlademu Rusu Jaroslavu Stepanku. Tretje mesto je osvojil Avstrijec Alexander Payer, ki je bil v malem finalu boljši od domačina Daria Caviezla. Ženske stopničke so bile povsem švicarske. Ladina Jenny je bila v velikem fnalu boljša od Julie Zogg, tretja pa je bila Jessica Keiser. Jernej Glavan je zasedel 36. mesto.

»Jernej je žal naredil napako, tako da je ostal brez druge kvalifikacijske vožnje, Rok pa je znova šel do konca in tako po dveh zmagah na odprtem prvenstvu Poljske v Zakopanah še tretjič zapored stopil na zmagovalni oder,« nam je iz Švice sporočil trener Sebastjan Weber.

Njegova varovanca Sara Goltes in Gal Leskovar sta Davos izpustila, na Rogli se namreč pripravljata za nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu v Rusiji. Enako velja za Žana Koširja in Tima Mastnaka, ki bosta ob Marguču in Glavanu Slovenijo zastopala na zadnji tekmi svetovnega pokala to soboto v nemškem Berchtesgadnu.

RMD
Rok Marguč, Dario Caviezel,  Alexander Payer in Jaroslav Stepanko po zadnji tekmi za evropski pokal v tej sezoni. (Foto: Alexander Payer)

Skupni zmagovalec evropskega pokala v paralelnih disciplinah je Avstrijec Arvid Auner pred Italijanom Gabrielom Messnerjem in rojakom Fabianom Obmannom. Črt Ikovic je skupno triindvajseti, Marguč deset mest za njim, Glavan pa je sezono evropskega pokala končal na devetintridesetem mestu. V ženski konkurenci je »drugoligaški« pokal dvignila Švicarka Larissa Gasser, druga je bila njena rojakinja Xenia Spoerri, tretja pa Kanadčanka Megan Farrell. Goltesova je v skupnem seštevku evropskega pokala petintrideseta.

Davos, rezultati
Evropski pokal - končni vrstni red

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov