Naj Mekinc v snežnem parku šestnajsti

12.03.2021

Na svetovnem prvenstvu deskarjev prostega sloga v ameriškem Aspnu je bil danes na sporedu finale najbolj množične deskarske discipline – snežni park (slopestyle). V ženski konkurenci je naslov svetovne prvakinje iz Park Cityja 2019 ubranila Zoi Synnott Sadowski (Nova Zelandija), v moški pa je zlato »snežinko« prvič osvojil Norvežan Marcus Kleveland. Edini slovenski predstavnik, Naj Mekinc, je prvič v karieri deskal v finalu tekme najvišjega ranga. Osvojil je šestnajsto mesto, kar je druga najboljša slovenska uvrstitev na letošnjih svetovnih deskarskih prvenstvih.

NMNaj Mekinc je s 16. mestom dosegel drugo najboljšo slovensko uvrstitev na letošnjih deskarskih svetovnih prvenstvih. (Foto: SloSki Snowboard)

19-letni Ljubljančan Naj Mekinc se je v svojem drugem nastopu na članskih svetovnih prvenstvih (debitiral je leta 2019 v Park Cityju)prvič uvrstil v finale. V sončnem vremenu in brezvetrju se je v odlično pripravljen park, katerega »avtor« je ekipa Buttermilk Park Crew iz Aspna, podal kot tretji po vrsti. Po suverenem začetku na drsnih objektih je pri izvajanju skoka, ki mu na treningih ne povzroča težav, naredil napako, ki ga je stala boljše ocene. Tudi v drugem poizkusu se mu na prvem skoku ni izšlo po načrtih. Tekmo je, kot eden izmed šestih evropskih finalistov, končal na šestnajstem mestu.

»Uvrstitev v finale v tako močni in izostreni konkurenci je vsekakor lep uspeh in dobra popotnica za nadaljevanje kariere. Naj je predvsem z nastopom v kvalifikacijah dokazal, da nanj še kako resno lahko računamo v prihodnjih sezonah. Če bo tako nadaljeval, se bo vsekakor kmalu lahko enakovredno kosal z najboljšimi deskarji v parku,« je po tekmi Mekinca pohvalil pomočnik glavnega slovenskega trenerja, Domen Bizjak. Finale je spremljal iz Slovenije, saj v ponedeljek z Najevimi nasledniki odpotuje na mladinsko svetovno prvenstvo v Rusijo.

Z Bizjakom se strinja tudi glavni trener slovenske reprezentance, Matevž Pristavec. »Z uvrstitvijo v finale je bil naš cilj dosežen. Lepa in še kako dragocena izkušnja za Naja in celotno ekipo. Naložba za prihodnost. Jutri nas čaka počitek, v nedeljo pa so že na sporedu kvalifikacije v skokih prostega sloga (big air), kjer bo Naj znova »napadel«. Ostajam optimist!« je bil po slovenskem uspehu v ZDA zadovoljen in odločen Pristavec. 

»Lepo vreme in super pogoji v parku! V načrtu sem imel izvedbo zelo zahtevne vožnje, toda na skokih se mi tokrat žal ni izšlo. Z uvrstitvijo v finale sem zelo zadovoljen in z optimizmom pričakujem novi preizkušnji v Aspnu ter zaključek sezone v Švici« pa nam je po prvem finalu na veliki tekmi povedal Naj Mekinc.

Naslov svetovnega prvaka je osvojil Norvežan Marcus Kleveland, ki je bronu iz Sierra Nevade (2017) tako dodal še zlato. Srebro je pripadlo Kanadčanu Sebastienu Toutantu, bron pa Fincu Reneju Rinnekangasu. Tudi v ženski konkurenci so Američani na domačem terenu ostali brez načrtovanega zlata, saj se je Novozelandka Zoi Synnott Sadowski z odlično tretjo vožnjo (dekleta so v finalu nastopila trikrat, fantje dvakrat) zavihtela na vrh in tako ubranila naslov svetovne prvakinje. S srebrom se je morala zadovoljiti domača zvezdnica Jamie Anderson, bron pa je osvojila Avstralka Tess Coady.

APSlovenska freestyle posadka v Aspnu: Tit Štante, Naj Mekinc in trener Matevž Pristavec. (Foto: SloSki Snowboard)

Jutri (13.3.) bo v Aspnu na sporedu finale v snežnem žlebu (Tit Štante je tekmo končal po kvalifikacijah na 27. mestu), v nedeljo pa bodo na sporedu kvalifikacije v skokih prostega sloga (big air), kjer bo znova nastopil Naj Mekinc.

Program, SP Aspen 2021:
10.3., snežni park (slopestyle) – kvalifikacije
11.3., snežni žleb (halfpipe) – kvalifikacije
12.3., snežni park (slopestyle) – finale
13.3., snežni žleb (halfpipe) – finale
14.3., skoki prostega sloga (big air) – kvalifikacije
16.3., skoki prostega sloga (big air) – finale

SPORED IN REZULTATI, SP ASPEN 2021

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov