Naj Mekinc je finalist prve deskarske preizkušnje na svetovnem prvenstvu v Aspnu!

11.03.2021

Včeraj pozno zvečer po našem času so bile v ameriškem Aspnu na sporedu kvalifikacije prve deskarske preizkušnje v okviru svetovnega prvenstva za deskarje in smučarje prostega sloga, ki v teh dneh poteka v Koloradu. V snežnem parku (slopestyle) se je Naj Mekinc zanesljivo uvrstil v finale elitne šestnajsterice, ki bo na sporedu v petek (12.3.) ob 17.30 po srednjeevropskem času.

NM
Naj Mekinc se je na svojem drugem članskem svetovnem prvenstvu zanesljivo uvrstil med elitno šestanjsterico finalistov v snežnem parku. (Foto: SloSki Snowboard)

Kvalifikacije v snežnem parku so se zaradi novozapadlega snega (v noči iz torka na sredo je namreč v Aspnu zapadlo 30 centimetrov novega snega) začele z nekaj zamude (po prvotnem programu bi deskarke in deskarji kvalifikacije morali začeti ob 21. uri po našem času), toda nekaj minut po polnoči so bili že znani finalisti prve deskarske preizkušnje (snežni park / slopestyle) na letošnjem svetovnem prvenstvu za deskarje prostega sloga. Med njimi je tudi 19-letni Ljubljančan Naj Mekinc. Član kluba Nič Lažjega je dosegel sedmi rezultat v prvi kvalifikacijski skupini. Za mesto med elito se je potegovalo 56 deskarjev, v finale pa se je uvrstilo po osem deskarjev iz vsake skupine.

»Pogoji za deskanje so bili zaradi novozapadlega snega težji kot sicer. Izkušeni organizatorji, ti vsako leto pripravljajo elitne X igre, so v danih pogojih pripravili res brezhiben park. Naj je bil odličen! Prvo vožnjo je odpeljal z nekaj rezerve, zadoščala je za peto mesto v skupini. V drugo je še nekaj dodal, a mu je manjša napaka na prvem drsnem objektu odnesla precej višjo oceno. Kljub temu je odlična prva vožnja zadostovala za finale. Zelo sem zadovoljen in optimističen pred nadaljevanjem prvenstva,« nam je z Aspna, kjer so zbrani najboljši deskarji prostega sloga sporočil trener slovenske reprezentance Matevž Pristavec.

»Končno se je tudi meni vse skupaj dobro izšlo in uspela mi je uvrstitev v finale. Kljub nekaj težavam na uradnem treningu pred prvenstvom ter težkim pogojem v kvalifikacijah, sem opravil dve solidni vožnji. Seveda sem vesel uvrstitve v finale! » je zadovoljen Naj Mekinc, ki za finale pripravlja vožnjo s še bolj zahtevnimi triki.

Najboljšo oceno kvalifikacij sta si prislužila Nemec Leon Vockensperger v moški in Novozelandka Zoi Synnott Sadowski v ženski konkurenci. V slednji Slovenci nismo imeli predstavnice, saj je Urška Pribošič zaradi poškodbe rame ostala doma. Poleg deskarske ekipe imamo Slovenci v Aspnu v zelo pomembnih vlogah še dva predstavnika. Mariborčan Iztok Šumatić opravlja nalogo glavnega sodnika tekmovanja v snežnem parku in snežnem žlebu, Kamničan Matevž Stanovnik pa je tehnični delegat FIS za snežni park.

AspenFinale v snežnem parku bo na sporedu v petek 12.3. ob 17:30 po srednjeevropskem času. (Foto: ussnowboardteam)

Danes ob 18:40 po našem času (10:40 po lokalnem času) bodo na sporedu kvalifikacije v najstarejši deskarski olimpijski disciplini, snežnem žlebu (half pipe). Slovenijo (to bo že njegov četrti nastop na svetovnih prvenstvih) bo zastopal Tit Štante. S štartno številko 26 se bo v »pajp« spustil kot predzadnji kvalifikant. »V tukajšnjem žlebu se zelo dobro počutim. Zadnji treningi so potekali v precej toplem vremenu, na tekmi pa bodo razmere očitno povsem drugačne. Zame bo to prednost. Konkurenca je izjemna, tu so vsi najboljši, a se s tem ne obremenjujem! Osredotočen bom le nase, na svoje vožnje in skoke,» napoveduje 22-letni Celjan.      

Zvočna izjava:
>>> Matevž Pristavec

Program, SP Aspen 2021:
10.3., snežni park (slopestyle) – kvalifikacije
11.3., snežni žleb (halfpipe) – kvalifikacije
12.3., snežni park (slopestyle) – finale
13.3., snežni žleb (halfpipe) – finale
14.3., skoki prostega sloga (big air) – kvalifikacije
16.3., skoki prostega sloga (big air) – finale

SPORED IN REZULTATI, SP ASPEN 2021

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov