Na svetovnem prvenstvu deskarjev prostega sloga v ZDA Naj Mekinc in Tit Štante

09.03.2021

S kvalifikacijami v snežnem parku se v ameriškem Aspnu jutri (10.3.) pričenja svetovno prvenstvo deskarjev prostega sloga na katerem bosta nastopila tudi dva slovenska predstavnika. V že omenjenem parku in pa skokih prostega sloga (kvalifikacije bodo 14.3.) bo Slovenijo zastopal Naj Mekinc, v snežnem žlebu (kvalifikacije bodo na sporedu 11.3.) pa Tit Štante. Urška Pribošič je zaradi poškodbe rame ostala doma in naj bi bila nared do zaključka svetovnega pokala konec marca v Švici.

a1
Tit Štante in Naj Mekinc v družbi trenerja Matevža Pristavca. (Foto: SloSki Snowboard)

Po svetovnem prvenstvu deskarskih krosistov na Švedskem (Idrje Fjäll) in alpskih deskarjev na naši Rogli, se bodo v boj za prestižne »snežinke« med 10. in 16. marcem podali še deskarji in deskarke prostega sloga. Prvenstvo, ki bi predvidoma moralo biti na Kitajskem je najprej prevzela Kanada (Calgary), na koncu pa so zaradi slabih epidemiološki razmer v Kanadi pri FIS morali najti novega organizatorja. V zadnjem hipu (dogovor med FIS in partnerji je bil sklenjen 8. februarja) je vskočil ameriški Aspen, ki ima vso potrebno infrastrukturo in »know how« za izvedbo največjih tekmovanj. Izkušeni organizatorji, ki trende v tem športu postavljajo s vsakoletno organizacijo elitnih X iger, bodo po svetovnem prvenstvu (poleg deskarjev gostijo še smučarje prostega sloga) med 18. in 21. marcem priredili še tekmi svetovnega pokala v snežnem žlebu (half pipe) in snežnem parku (slopestyle).

V ZDA je slovenski trener Matevž Pristavec v začetku prejšnjega tedna odpotoval z Najem Mekincem, tam pa ju je pričakal Tit Štante, ki se je čez lužo, tam študira, odpravil oziroma vrnil že po januarski tekmi svetovnega pokala v švicarskem Laaxu. »Urška Pribošič je zaradi poškodbe rame, ki še ni sanirana, žal ostala doma. Upam, da bo nared do zadnje tekme svetovnega pokala, ki bo na zadnji marčevski vikend v švicarski Silvaplani nam je iz ZDA sporočil Pristavec, ki je z Mekincem in Štantetom zadnje treninge pred odhodom v Aspen opravil v Park Cityju. »V lepem spomladanskem vremenu smo imeli v Park Cityju res odlične pogoje za deskanje, tako da sem pred prvenstvom optimist. Če fantoma uspeta vožnji s treningov, bomo lahko zadovoljni tudi z rezultati. Pričakujem uvrstitvi med najboljšo šestanjsterico,« napoveduje Pristavec in dodaja, da je z Mekincem in druščino (B reprezentanti) tekom februarja lahko kakovostno treniral tudi na domačem Voglu, kjer so izvrstno uredili snežni park. »Posledica izvrstnih pogojev v domačem parku in pa uspešnega poletno-jesenskega pripravljalnega obdobja je tudi premierna zmaga Ožbeja Kuharja v evropskem pokalu,« še dodaja naš trener, ki se po svetovnem prvenstvu in svetovnem pokalu z Mekincem vrača v Evropo, Štante pa ostaja v ZDA, kjer bo ob študiju do konca sezone tudi treniral v tamkajšnjih zimskošportnih središčih.   

A2"Nitro riders" Tit Štante in Naj Mekinc. 22-letnega Celjana čaka četrto, 19-letnega Ljubljančana pa drugo člansko svetovno prvenstvo. (Foto: SloSki Snowboard)

Naslove svetovnih prvakov iz Park Cityja 2019 bodo v Aspnu branili Zoi Synnott Sadowski (Nova Zelandija) in Chris Cornig (ZDA) v snežnem parku ter Chloe Kim (ZDA) in Scotty James (Avstralija) v snežnem žlebu. Tekma v skokih prostega sloga (big air) je bila na zadnjem prvenstvu zaradi slabega vremena odpovedana.

Slovenske uvrstitve na zadnjem prvenstvu? Urška Pribošič je bila v snežnem parku 18., Naj Mekinc 42., Tit Štante pa je  v snežnem žlebu osvojil 16. mesto, kar je tudi njegova najvišja uvrstitev na svetovnih prvenstvih. 22-letni Celjan, ki študira v ZDA, je doslej deskal že na treh svetovnih prvenstvih (Kreischberg 2015, Sierra Nevada 2017, Park City 2019), 19-letni Mekinc, ki prihaja iz Ljubljane, pa je na članskem prvenstvu debitiral pred dvema letoma v Park Cityju. Slovensko deskanje prostega sloga se tudi že lahko pohvali s kolajnama s svetovnih članskih prvenstev. Leta 2005 je prvo (srebro) v kanadskem Whistlerju v skokih prostega sloga osvojil Celjan Matevž Petek, deset let kasneje pa drugo (bron, snežni žleb) v avstrijskem Kreischbergu Velenjčan Tim-Kevin Ravnjak.

Program, SP Aspen 2021:
10.3., snežni park (slopestyle) – kvalifikacije
11.3., snežni žleb (halfpipe) – kvalifikacije
12.3., snežni park (slopestyle) – finale
13.3., snežni žleb (halfpipe) – finale
14.3., skoki prostega sloga (big air) – kvalifikacije
16.3., skoki prostega sloga (big air) – finale

SPORED IN REZULTATI, SP ASPEN 2021

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov