Premierna zmaga Ožbeja Kuharja v evropskem pokalu

07.03.2021

V petek je bila v nemškem Götschnu na sporedu šesta letošnja tekma deskarjev prostega sloga za evropski pokal v skokih prostega sloga (Big Air).  Zmagal je naš B reprezentant Ožbe Kuhar. Za 16-letnega člana EŠK Mungo je to prva zmaga v tem rangu tekmovanja. Poleg Kuharja je na tekmi nastopil tudi 13-letni Kamničan Aljaž Sladič (SBC Bled), ki je v svojem četrtem nastopu na tekmah evropskega pokala kot najmlajši udeleženec tekmovanja zasedel osemindvajseto mesto.

kuhar
Slovenska odprava na Bavarskem: Ožbe Kuhar, trener Anej Miglar in Aljaž Sadič. (Foto: SloSki Snowboard)

Ožbe Kuhar, ki se je lani kot edini slovenski deskar udeležil Mladinskih olimpijskih iger v švicarski Lozani, je bil v evropskem pokalu doslej že šestkrat med prvo deseterico, tokrat pa se je prvič uvrstil na zmagovalni oder. V izjemno močni konkurenci in ob težkih pogojih je na Bavarskem zmagal pred Švicarjem Jonasom Junkerjem in Nizozemcem Saamom Vermaatom. Da je v zelo dobri formi, je nakazal že na tekmi evropskega pokala preteklo soboto v Moskvi, kjer je zasedel deseto mesto (naš A reprezentant Naj Mekinc je bil na tisti tekmi v Rusiji šesti).

»Zelo sem zadovoljen in vesel, da se mi je v težkih pogojih tokrat končno izšlo po pričakovanjih,« nam je povedal Kuhar, ki je letos januarja debitiral na tekmi svetovnega pokala v avstrijskem Kreischbergu. Poleg Kuharja je v Nemčiji nastopil tudi mladi Kamničan Aljaž Sladič. 13-letnik, ki je februarja na srbskem Kopaoniku prvič nastopil na tekmi evropskega pokala, je bil najmlajši udeleženec tekme, zasedel je 28. mesto. »Z rezultatom sem zadovoljen. Nisem bil le najmlajši, pač pa tudi najlažji udeleženec tekme, kar seveda močno vpliva na zaletno hitrost. Kljub temu sem uspešno izvedel zadani trik, tako da še boj motiviran odhajam na nove treninge. Treniral bom na Voglu, kjer je park odlično pripravljen,« pravi Sladič, ki bo v naslednjih letih, ko bo pridobil na telesni moči, seveda ciljal na še višje pozicije.

»Letošnje pripravljalno obdobje je bilo za nas zelo uspešno, vsi naši deskarji in deskarke so napredovali, na tekmah pa nismo imeli sreče. Ustavljale so nas poškodbe in bolezen, nekajkrat pa res nismo imeli sreče tudi s pogoji. Vesel sem, da nam je končno uspelo na tekmo prenesti predstave s treningov. Ožbe je zmagal v močni konkurenci številnih deskarjev, ki redno nastopajo v svetovnem pokalu, Aljaž pa se je pri svojih trinajstih letih in samo štirih tekmah tega ranga že drugič uvrstil med najboljših trideset. Z optimizmom vstopamo v zaključni del sezone,« pa je zadovoljen trener naše B reprezentance Anej Miglar.

Deskarji prostega sloga bodo v centru pozornosti deskarske javnosti tudi v naslednjih dneh. 10. marca se namreč v ameriškem Aspnu s kvalifikacijami v snežnem parku (slopestyle) pričenja svetovno prvenstvo. V ZDA bo nastopila tudi slovenska trojka A reprezentantov. Tit Štante bo nastopil v snežnem žlebu (kvalifikacije, 11.3., finale 13.3.), Naj Mekinc in Urška Pribošič pa v snežnem parku (kvalifikacije 10.3., finale 12.3.) in skokih prostega sloga (kvalifikacije 14.3., finale 16.3.). Mekinc in Pribošičeva sta s trenerjem Matevžem Pristavcem v ZDA odpotovala že v začetku tega tedna, tam pa jih je že čakal Štante, ki se je čez lužo, kjer študira, vrnil že po januarskih tekmi svetovnega pokala v švicarskem Laaxu.

Zvočne izjave:
>>> Ožbe Kuhar
>>> Aljaž Sladič
>>> Anej Miglar

REZULTATI, GöTSCHEN

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov