Prva slovenska zmaga na Jasi!

06.03.2021

Žan Košir je zmagovalec zadnjega letošnjega paralelnega veleslaloma za svetovni pokal na Rogli. Po enajstem času v dopoldanskih kvalifikacijah je v finalu ostal neporažen in se tako že šestič zavihtel na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu. Drugi slovenski finalist, Tim Mastnak, je zasedel enajsto mesto, brez izločilnih dvobojev pa sta ostala Rok Marguč (38. mesto) in Jernej Glavan (odstop) v moški ter Sara Goltes (49. mesto) v ženski konkurenci.

zk
Na deseti tekmi za svetovni pokal na Rogli je prvič zmagal Slovenec! (Foto: Miha Matavž)

Sanjski povratek Žana Koširja

Na progi, zakoličil jo je nizozemski trener David van Wijnkoop, sta se izmed slovenske moške četverice v dopoldanskih kvalifikacijah najbolje znašla Tim Mastnak in Žan Košir, ki sta postavila peti oziroma enajsti kvalifikacijskih čas. Rok Marguč (38. mesto) in Jernej Glavan (odstop) sta Jaso zapustila že po prvi dopoldanski vožnji, enako tudi Sara Goltes (49. mesto) v ženski konkurenci.

Moški finale sta odprla Italijan Mirko Felicetti in Poljak Michal Nowaczyk. Slednji je bil boljši in na krilih rojakove zmage je v naslednjem dvoboju »poletel« tudi Oskar Kwitakowski, ki je bil usoden za našega Tima Mastnaka. Ta je tekmo tako zaključil na enajstem mestu. Zadnji slovenski up na Jasi je ostal Žan Košir, ki pa mu je po neuspehu na svetovnem prvenstvu v začetku tedna uspel sanjski povratek. V prvem dvoboju je Tržičan ugnal Korejca Sangho Leeja (njegov tekmec v polfinalu zadnjih olimpijskih iger), pohod na vrh pa je nadaljeval z zmagama proti vedno neugodnima Italijanoma. Najprej je bil premagan Aaron March, nato pa še »specialist za Jaso« (zmagovalec Rogle 2019 in 2020), Edwin Coratti. V velikem finalu je Koširju nasproti sta Rus Andrej Soboljev. V ponovitvi finala s svetovnega prvenstva v Lachtalu 2015 je bil boljši naš as, ki se je tako po Pjongčangu 2019 znova veselil zmage v svetovnem pokalu. V malem finalu je bil Coratti »prekratek«, tretje mesto in stopničke so pripadle Kwitakowskemu.

zk
Žan Košir v cilju zadnje letošnje preizkušnje na Rogli. (Foto: Miha Matavž)

V ženski konkurenci je bila najboljša Nemka Ramona Theresia Hofmeister. Drugo mesto je pripadlo Rusinji Sofiji Nadiršini, tretje pa Švicarki Julie Zogg, ki je bila v malem finalu boljša od neuničljive veteranke Claudie Riegler (Avstrija).

Mali kristalni globus za veleslalomski seštevek sta osvojila Italijan Roland Fischnaller in Nemka Ramona Theresia Hofmeister. Košir (4. mesto) je le za las (za osem točk!) zgrešil bronasto kolajno. Mastnak je skupno 10., Marguč pa 33. veleslalomist sezone 2020/2021.

Izjave slovenskih tekmovalcev in trenerja:

ŽAN KOŠIR: »V finalu se nisem obremenjeval s kvalifikacijskim dosežkom, progo in tekmeci. Osredotočen sem bil le na svoje vožnje. Prav v vsakem dvoboju sem sicer moral »reševati« situacijo, ampak mi je uspelo. Zmaguje se torej lahko tudi na takšen način. Z napadalnimi a hkrati zanesljivimi vožnjami.«

>>> zvočna izjava

TIM MASTNAK: »Dan se je dobro začel, z odličnimi kvalifikacijami. Nato pa se mi je v finalu zopet »zgodila« napaka, ki me je stala višje uvrstitve. Z veleslalomsko sezono sem kljub vsemu zadovoljen, saj sem bil eden redkih tekmovalcev, če ne edini, ki je bil finalist na prav vseh paralelnih veleslalomih. Temelj za naslednjo sezono je torej trden. Sem pa izredno vesel za Žana, premagal je »prekletstvo Rogle«. Iz srca mu privoščim to zmago!»

>>> zvočna izjava

ROK MARGUČ: »Zaletel sem se v štartna vratca in izgubil začetno hitrost, ki je na Rogli zelo pomembna. Posledično je »po vodi splavala« priložnost za drugo kvalifikacijsko vožnjo. Žal.«

>>> zvočna izjava

IZIDOR ŠUŠTERŠIČ: »Končno smo uresničili to kar smo obljubljali in prvič osvojili prvo mesto na Rogli. Vesel sem, da sem del tega velikega uspeha!«

>>> zvočna izjava

Zaključek sezone 20. in 21. marca v Nemčiji

Alpske deskarje zadnji tekmi svetovnega pokala čakata 20. in 21. marca v nemškem Berchtesgadnu. Pomerili se bodo v paralelnem slalomu in pa ekipni različici paralelnega slaloma. Pred zadnjo posamično preizkušnjo v skupnem seštevku svetovnega pokala vodita Hofmeistrova (Nemčija) in March (Italija). Žan Košir je na tretjem, Tim Mastnak na osemnajstem in Rok Marguč na osemintridesetem mestu.

zkaNasvidenje Rogla, Berchtesgaden prihajamo! (Foto: SloSki Snowboard)

REZULTATI, Rogla, 6.3.2021

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov