SP: Dvojno norveško slavje na 30 km, Lampičeva tik za dvajseterico

06.03.2021

Izjemno uspešno 53. svetovno prvenstvu v Oberstdorfu se je za slovenski tek na smučeh zaključilo s 30 kilometrsko preizkušnjo v klasičnem slogu, kjer se je drugič v karieri preizkusila Anamarija Lampič.

Anamarija Lampič je drugič v življenju tekla na tako dolgi preizkušnji © GEPA

Pred 50 tekmovalkami iz 18 držav je bilo 5 krogov v dolžini dobrih šestih kilometrov. Po prvem je bila v vodstvu že z lepo prednostjo 16,7 sekund branilka naslova Therese Johaug, sledile so njena rojakinja Heidi Weng, Švedinji Ebba Andersson in Frida Karlsson ter domačinka Karhatina Hennig in Avstrijka Teresa Stadlober. Anamarija Lampič ni začela hitro, tekla je na 28. mestu s 53,9 sekundami zaostanka za Johaugovo. 

Po dveh krogih je Johaugova ušla že na minuto in 5,9 sekund prednosti pred Anderssonovo, Wengovo, Hennigovo, Karlssonovo in Stadloberjevo, Lampičeva je izgubila dobro minuto in je z zaostankom dveh minut in 19,5 sekund tekla na 25. mestu. Na 18 km so tekmovalke menjale smuči, prednost Johaugove pa je znašala minuto in 50 sekund pred najbližjimi štirimi tekmovalkami, Hennigova je začela zaostajati. Lampičeva je bila na 27. mestu z zaostankom 3 minut in 50,9 sekund, tekla je skupaj z Američanko Sophio Laukli.

Na enem izmed spustov v predzadnjem krogu so se zapletle Karlssonova, Wengova in Anderssonova, tako da je Stadloberjeva odtekla naprej, a so jo tekmice ujele že do začetka zadnjega kroga, zaostanek za Johaugovo je znašal dobri dve minuti in pol. Lampičeva je na 24. mestu zaostajala dobrih pet minut. Johaugova je do novega naslova prišla z izjemno prednostjo dveh minut in 34,2 sekund pred rojakinjo Wengovo, ki je v zadnjih metrih strla Karlssonovo, pod zmagovalnim odrom je ostala Anderssonova, Stadloberjeba pa je izgubila moči za boj do zadnjih metrov. Anamarija Lampič je končala na 21. mestu z zaostankom 5 minut in 34,3 sekund za vnovično prvakinjo z Norveške.

S tem se je za Slovenijo prvenstvo zaključilo, jutri bo na sporedu še kraljevska disciplina na 50 km, kjer pa Slovenci predstavnikov ne bomo imeli.

Izjava po tekmi

Anamarija Lampič: "Od tretjega kroga naprej mi je šlo super. Škoda, ker nisem že prej zamenjala smuči, ker sem imela res kar slabe. Ni bilo oprijema, po ravnini pa ni steklo. Res škoda, da nisem že takoj naredila menjave. Sicer pa je bila super izkušnja. Res je bilo težko, a sem vesela, da sem to dala čez in da sem zaključila svetovno prvenstvo. To je moje najboljše prvenstvo do zdaj, imam dve bronasti medalji v žepu in to je vse kar šteje!"


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov