Anže Polanec: »Prejeli smo številne pohvale z vseh strani!«

05.03.2021

V ponedeljek in torek je na Rogli potekalo svetovno prvenstvo v alpskem deskanju na snegu, na katerem je nastopilo prek sto športnikov iz sedemindvajsetih držav. Kot pravi predsednik organizacijskega komiteja Rogla 2021, dr. Anže Polanec, so prvi odzivi vezani na organizacijo prvenstva zelo pozitivni. »Pohvale kapljajo z vseh strani. Oglašajo se vodje ekip in deskarji, včeraj pa smo čestitko o vrhunski izvedbi prvenstva prejeli tudi s strani Mednarodne smučarske zvez (FIS),« je zadovoljen predsednik dvajsetčlanskega organizacijskega komiteja, ki je v pičlem mesecu dni, v težkih razmerah, ki so posledica koronavirusa, uspešno izpeljala največje tekmovanje alpskih deskarjev v tej sezoni.

APAnže Polanec, predsednik organizacijskega komiteja Rogla 2021.

Anže Polanec je pravzaprav glavni »krivec«, da na Rogli od leta 2013 spremljamo svetovni pokal v deskanju na snegu. Kot bivši deskar, prihaja iz generacije Roka Marguča, se je namreč  35-letni Konjičan, danes živi in dela v Ljubljani, maksimalno angažiral pri dogodku, ki je postal stalnica. Ugled, ki so ga organizatorji »slovenskega deskarskega praznika« dobili po devetih zelo uspešno izpeljanih svetovnih pokalih, se je z uspešno izvedbo Svetovnega prvenstva Rogla 2021 definitivno še okrepil. »Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil ekipi organizacijskega komiteja, ki je v enem mesecu pod streho spravila vrhunsko tekmovanje. Že jutri bo na Rogli jubilejna deseta tekma za svetovni pokal v paralelnem veleslalomu, tako da bomo lahko znova uživali v predstavah največjih mojstrov in mojstric tega olimpijskega športa. Upam, da se bomo tokrat lahko veselili tudi uspeha slovenskih tekmovalcev, ki se jim na prvenstvu ni izšlo po načrtih. Sem optimist, držite pesti!« nam je dan pred novim deskarskim dogodkom na Rogli v kratkem pogovoru povedal izkušeni deskarski delavec, ki je bil med drugim tudi vodja slovenskih alpskih deskarskih ekip na zadnjih dveh olimpijskih igrah.

V ponedeljek in torek je bila kulisa na Jasi čudovita, tekmovalci in vodje ekip zadovoljni. V torek in sredo so po regeneracijskih treningih številni nasmejani uživali na toplem pohorskem soncu. Ob srečanjih na Poti pod Krošnjami so »padali« številni komplimenti …

To seveda godi in je najlepša nagrada za ves vložen trud. Med drugim sta se nam oglasila tudi svetovna prvaka Selina Jörg* in Benjamin Karl**. K meni je v torek pristopil tudi Sigi Grabner, legenda alpsko deskarskega športa. 46-letni Avstrijec, ki se po uspešni karieri (leta 1994 je na Rogli postal tudi mladinski svetovni prvak, op.,p) posveča proizvodnji in prodaji desk pod lastno blagovno znamko, je dejal da je bilo prvenstvo vrhunsko izpeljano. Eno boljših, po njegovem mnenju. Kompliment s strani takšnega asa, ki je pustil močno sled na deskarskih tekmovanjih pod okriljem ISF in FIS, »sceno« pa po dolgoletni karieri aktivno kroji tudi v vlogi enega najuspešnejših proizvajalcev alpsko deskarske opreme, nam dal je dal vedeti, da smo dobro opravili delo. To so včeraj potrdili tudi pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS). Najprej nam je čestital Dean Gosper, ki v FIS predseduje deskanju na snegu in smučanju prostega sloga, včeraj popoldan pa sta se nam z uradno zahvalo na dveh straneh oglasila še Stefan Huber, glavni direktor za organizacijo dogodkov pri FIS in predsednik Mednarodne smučarske zveze, Gian-Franco Kasper.

JorgZlata Selina "čuti" Slovenijo! Jutri bo še zadnjič nastopila na Rogli, včeraj je namreč prek Instagrama sporočila, da po tej sezoni zaključuje profesionalno kariero v deskanju na snegu. (Foto: Miha Matavž)  

Vse skupaj (uspešno) seveda ne bi bilo možno izvesti brez močne podpore sponzorjev in partnerjev?

Vsekakor. Kot je na tiskovni konferenci pred prvenstvom že povedal Uroš Zupan, direktor Smučarske zveze Slovenije (SZS), je bil ključen hiter vstop partnerjev SZS, finančna konstrukcija je bila hitro zaprta. Zavarovalnica Triglav kot glavni pokrovitelj ter Telekom Slovenije, Slovenska turistična organizacija z blagovno znamko I feel Slovenia in Občina Zreče so odigrali glavno vlogo. Izredno kooperativni so bili v teh, za turizem ne preveč prijaznih časih, tudi naši destinacijski partnerji (Lokalna turistična organizacija Rogla-Zreče, Občina Slovenske Konjice) in pa, poudarjam, soorganizatorji iz Uniturja d.o.o., ki so izključno za deskarska tekmovanja, ponovno odprli  namestitvene kapacitete.

Veseli me dejstvo, da naši destinacijski partnerji sodelovanje vidijo kot odlično naložbo za prihodnost, ki bo rezultirala v krepitvi njihovih blagovnih znamk in pa povsem konkretno v obisku in nočitvah gostov iz tujih trgov, ki so jih dosegli prek prvenstva, nadaljevali pa se bodo tudi v sklopu svetovnega pokala.

Seveda v tem kontekstu ne smem pozabiti tudi na pomembno vlogo RTV SLOVENIJA, ki je producirala signal za TV prenose. Pravice so odkupile TV postaje iz več kot dvajsetih evropskih in azijskih držav ter ZDA. Tekmi je prenašal tudi azijski in evropski del Eurosporta, prek FIS You Tube kanala pa je slika iz Slovenije šla v vse tiste države, kjer ni bilo TV prenosa. Tako uspešnega prvenstva pa zagotovo ne bi bilo tudi brez pomoči Slovenske vojske. Še enkrat hvala vsem!

Kaj pa je bil organizacijsko najtežji zalogaj? Priprava proge, morda vsa logistika s Covid-19 protokoli?

Mislim, da smo deskarji po karakterju specifični znotraj družine zimskih športov. Zaradi narave in zgodovine športa smo se vajeni hitro prilagajati in vedno iskati maksimum z dokaj omejenimi resursi. Največij zalogaj je bila kratka časovnica, ki smo jo imeli. Pri tem prvenstvu je bilo ključno, da smo znali hitro odreagirati, si upali prevzeti finančno tveganje v tej situaciji, ter nato korektno oddelati svoje delo v vsega 40-ih dneh.

V slovensko deskanje na snegu zadnjih nekaj sezon nisem več operativno vpet, vendar mi je kljub temu predstavnik FIS v sredini januarja neformalno sporočil glede možnosti organizacije svetovnega prvenstva.  Informacijo sem predal direktorju SZS, ki me je nato prosil za angažma. Na voljo smo imeli 5 dni, da smo opravili srečanja s ključnimi  deležniki ter da smo oblikovali osnovni finančni okvir prvenstva. Uradni interes smo sporočili FIS dne 21. 1. 2021. Naslednji dan, ravno pred objavo novice s strani FIS, da bo prvenstvo organizirano v Sloveniji, naj bi interes formalno izkazali še Švica in Avstrija.  Nato je bilo potrebno takoj oblikovati organizacijski komite, marketinška ekipa pa je imela na voljo 10 dni, da dogodek strži, vzporedno pa zasnuje in prične tudi že izvajati komuniciranje dogodka.

Ustrezna priprava proge je sicer vedno zahtevna naloga, ne glede na vremenske razmere. Ekipa Saša Šušteršiča iz Uniturja (vodja tekmovanja, op.p.) je znova odlično opravila svoje delo na Jasi. Delo s postavitvijo t.i. Covid-19 protokolov pa je bilo za organizacijsko ekipo novost. Usklajevanje pravil s FIS in NIJZ v dinamičnem okolju, kjer so bile spremembe edina konstanta, je bilo zahtevno. Toda tudi tej nalogi smo bili, zzdravnikom Andrejem Klančnikom s konjiškega zdravstvenega doma na čelu, kos.

Najbrž bi se raje kot z omejitvami zaradi širitve virusa, ukvarjali s prijetnejšimi zadolžitvami kot je organizacija otvoritvene in zaključen slovesnosti, pa spremljevalnih dogodkov na Rogli in v dolini?

Vsekakor. Ampak omejitve so dejstvo, tako da smo se tudi tu prilagodili. Prek več kot sto plakatnih površin našega partnerja (Europlakat Slovenija) smo Slovence vabili k navijanju.  V kolikor omejitev ne bi bilo, bi bilo prvenstvo organizirano na Kitajskem. Imeli smo edinstveno priložnost, da pripeljemo svetovno prvenstvo, pod aktualnimi pogoji, v Slovenijo.

e
Navijače so nagovarjali tudi prek zunanjih oglasnih površin partnerja Europlakat Slovenija. (Foto: SloSki Snowboard)

Na področju komunikacije je bil, in še vedno je, največji fokus na komunikaciji prek družbenih omrežij. Tudi v sodelovanju s športniki.

Drži. Komunikacija dogodka je, ob dejstvu, da za slednje ni bilo predvidenega visokega proračuna, ustrezna. Dosega svoj namen, doseg je dober, sploh glede na časovnico. Še bolj sem ponosen na to, ker te zadeve izvajajo kolegi, ki so odrasli s tem športom in se danes profesionalno ukvarjajo s komunikacijskimi aktivnostmi. Ko so slišali, da je priložnost, da sodelujejo pri organizaciji svetovnega prvenstva, so se takoj odzvali.

K spodbujanju in spremljanju prvenstva so prek kanalov Rogla 2021 vabili tudi aktualni tuji (Benjamin Karl, Claudia Riegler, Jasey Jay Anderson, Roland Fischnaller, Julie Zogg, Selina Jörg, Annamarie Dancha, Aleksandra Krol, Robby Burns, Masaki Shiba, Radoslav Yankov, .…) in domači deskarji na snegu z Žanom Koširjem, Rokom Margučem in Timom Mastnakom na čelu. Prijazno so se k sodelovanju odzvali tudi naši bivši reprezentanti s svetovnima prvakoma Dejanom Koširjem in Rokom Flandrom na čelu, pa slovenski športniki iz drugih panog (Ilka Štuhec, Gal Marguč, Klemen Bauer, Tamara Zidanšek) in tudi ljubiteljski alpski deskarji.

Pa naj ob tej priložnosti še enkrat povabim k navijanju na jutrišnji tekmi za svetovni pokal še jaz. Prenos finala paralelnega veleslaloma se prične ob 13:45 na RTV SLOVENIJA 2.  

kbZmaga mu je dala krila! Rock on, Benny! (Foto: Miha Matavž)  

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

*Selina Jörg, Nemčija, svetovna prvakinja v paralelnem veleslalomu in tretjeuvrščena v paralelnem slalomu: »Hvala Rogla! Čestitke za odlično izvedbo prvenstva. Prepričana sem, da vam ni bi lahko, saj čas ni bil na vaši strani. Proga je bila odlično utrjena in pripravljena, nimamo pogosto priložnosti tekmovati na tako dobro pripravljenih terenih. Roglo imam tudi sicer v lepem spominu. Lepo je, dobro se počutim, tu sem že zmagala tudi na tekmi svetovnega pokala. Rada se vračam v Slovenijo, tudi poleti. Poleg Rogle sem obiskala tudi Kranjsko Goro, pa Mariborin Posočje in sicer kot gorskokolesarska turistka. Ljudje v Sloveniji so prijazni, hrana je odlična, skratka super je pri vas!«

**Benjamin Karl, svetovni prvak v paralelnem slalomu: »Organizacija na Rogli je vedno izvrstna. Tudi tokrat je bilo tako. Ne glede na vremenske pogoje je proga tu vedno odlično pripravljena. Tudi sicer se pri vas dobro počutim, čeprav na tekmah svetovnega pokala nekajkrat nisem bil najbolj uspešen. Benjamin in Slovenija? V italijanskem Gradežu imam apartma, tako da pogosto kolesarim tudi po Sloveniji. Kras je krasen! Vsako leto osvojim tudi Vršič in obiščem Posočje. Narava pri vas je čudovita. S Slovenijo sem povezan tudi prek partnerstva z blagovno znamko Argeta. Torej, kar nekaj skupnih imenovalcev imata Benjamin Karl in Slovenija …«

    

Zvočne izjave:
>>> Anže Polanec
>>> Selina Jörg (angleško)
>>> Selina Jörg (nemško)

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov