SP Rogla 2021: Slalomska naslova Karlu in Nadiršini, najboljši Slovenec znova Tim Mastnak

02.03.2021

Scenarij iz Park Cityja 2019 se, tako kot včeraj, vendarle ni ponovil. Branilka naslova Juile Zogg (Švica) je izpadla že v osmini finala, branilec naslova in veliki favorit Dmitrij Loginov (Rusija) pa je bil zaustavljen v polfinalu. Naslova svetovnih prvakov v paralelnem slalomu sta osvojila Avstrijec Benjamin Karl in Rusinja Sofija Nadiršina. Izmed Slovencev je bil znova najboljši Tim Mastnak (17. mesto). Blizu popoldanskemu finalu je bil tudi Žan Košir (19. mesto), nekoliko bolj oddaljeni od zadanih ciljev pa so bili Rok Marguč (28. mesto), Jernej Glavan (37. mesto) in Sara Goltes (42. mesto). Deskarsko dogajanje na Rogli z zaključkom svetovnega prvenstva še ni zaključeno. V soboto (6.3.) bo namreč na zreškem Pohorju na sporedu še tekma za svetovni pokal v paralelnem veleslalomu.

tmTim Mastnak je zgolj za šest stotink zgrešil uvrstitev v popoldanski finale. (Foto: Miha Matavž) 

Benjamin Karl, ki se je v popoldanski finale prebil z dvanajstim kvalifikacijskim časom, je na Jasi unovčil bogate izkušnje in še petič postal svetovni prvak. »Benjy« je za začetek ugnal rojaka Alexandra Payerja, partijo dneva oziroma leta pa je nadaljeval z zmagami nad Švicarjem Dariom Caviezlom, Rusom Andrejem Soboljevim (zmagovalec kvalifikacij) in na koncu še enim rojakom, Andreasom Prommeggerjem. Boj za bron je bil povsem ruski. Dmitrij Loginov, ki je bil včeraj v velikem finalu za stotinko boljši od Italijana Rolanda Fischnallerja, je bil danes v »igri stotink« znova uspešen. Rojaka Soboljeva je v boju za medaljo premagal za dve stotinki.

V ženski konkurenci je naslov svetovne prvakinje osvojila včeraj druga Rusinja Sofija Nadiršina, ki je mladinskemu naslovu iz Lachtala tako dodala še članskega z Rogle. Srebro in bron sta osvojili Nemki Ramona Hofmeister in Selina Jörg. Slednja je, tako kot Nadiršina, Soboljev in Loginov, na Rogli na zmagovanih stopničkah stala v obeh disciplinah.    

Finale je tokrat potekal brez Slovencev. Še najbližje izločilnim dvobojem je bil včerajšnji finalist Tim Mastnak, ki je  šestnajsterico zgrešil zgolj za šest stotink sekunde. 17. mesto si je delil s Kanadčanom Arnaudom Gaudetom. »Žal, znova igra stotink. Malenkost prekratek sem bil. S samima vožnjama sem lahko zadovoljen, saj letos nisem bil v tistem pravem slalomskem ritmu, tako da mi manjka slalomska samozavest, ki omogoča napad od prvega količka dalje,« je slalomski nastop ocenil Mastnak, ki je precej bolj samozavesten v veleslalomu, tako da je bojazen, da v soboto ne bi bil »pravi«, povsem odveč. Dve mesti za Mastnakom je končal Žan Košir (19. mesto), ki mu tako ni uspelo ponoviti načrtovane predstave iz Moskve, kjer se je zavihtel na zmagovalni oder, ta je vedno njegov cilj. Rok Marguč (28. mesto) je dobro opravil le s prvo kvalifikacijsko vožnjo, v drugi pa je proti koncu naredil napako, ki ga je stala boljše uvrstitve. »Želel sem precej več, vsekakor vsaj popoldansko finale. Ampak želja je bila očitno prevelika, breme domačega prvenstva pa pretežko,« ocenjuje Marguč, ki bo jutri počival, nato pa ga v četrtek in po vsej verjetnosti tudi v petek čaka veleslalomski trening.

lŽanu Koširju na Jasi ni uspel želeni preboj v finale.  (Foto: Miha Matavž)

Debitanta na članskih svetovnih prvenstvih, Jernej Glavan in Sara Goltes, sta nastopa končala že po prvi kvalifikacijski vožnji. Glavan je zasedel 37., Goltesova pa 42. mesto. »Napako, ki me je oddaljila od druge kvalifikacijske vožnje sem naredil že v zgornjem delu proge. Zdaj, po štirih zaporednih tekmovalnih dneh v Italiji in pa na Rogli potrebujem nekaj počitka, v soboto pa bom znova povsem  nared. Cilj? Uvrstitev v drugo kvalifikacijsko vožnjo,« napoveduje Glavan. »V pozitivnem smislu me je presenetila dobro pripravljena podlaga, ki pa je nisem dobro izkoristila. Preveč drobnih zdrsov se je nabralo,« pa dodaja Goltesova, ki jo v tej sezoni po članskem čaka še njeno zadnje mladinsko svetovno prvenstvo, ki bo v Rusiji.  

RMRoka Marguča jutri čaka počitek, v četrtek in petek pa bo opravil še zadnja treninga pred še tretjo zaporedno tekmo na Rogli. (Foto: Miha Matavž)  

»Žal se  slalomski šprint na Jasi ni iztekel po naših pričakovanjih. Zamujena priložnost, ki je najbrž nikoli ne bomo pozabili. Pa vendarle, hitro se bo potrebno umiriti in osredotočiti na naslednjo priložnost, ki nas čaka že v soboto. Upam, da bomo končno pokazali to, kar smo tudi obljubili,˝ pa nam je po tekmi povedal trener slovenske reprezentance Izidor Šušteršič, ki bo v soboto (6.3.) na tekmi svetovnega pokala vodil identično peterico kot na tekmah svetovnega prvenstva.   

Zvočne izjave:
>>> TIM MASTNAK
>>> ŽAN KOŠIR (izjava, 3.3.2021)
>>> ROK MARGUČ
>>> JERNEJ GLAVAN
>>> SARA GOTES
>>> IZIDOR ŠUŠTERŠIČ

Rogla 2021 - FIS SNOWBOARD CALENDAR & RESULTS

 

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov