SP Rogla 2021: Veleslalomska prvaka Loginov in Jörgova, Tim Mastnak trinajsti

01.03.2021

Za nami je prvi dan svetovnega prvenstva v alpskem deskanju na Rogli. Naslova svetovnih prvakov v paralelnem veleslalomu sta ubranila Rus Dmitrij Loginov in Nemka Selina Jörg, najboljši Slovenec na Jasi pa je bil Tim Mastnak, ki je osvojil 13. mesto. Žan Košir (21. mesto), Jernej Glavan (31. mesto), Rok Marguč (40. mesto) in Sara Goltes (41. mesto) so prvo preizkušnjo prvenstva zaključili v dopoldanskih kvalifikacijah. Jutri bo na Rogli na sporedu še paralelni slalom. Slovenska reprezentanca bo nastopila v identični postavi kot danes.  

RTM
Tim Mastnak, najboljši Slovenec na uvodni preizkušnji SP Rogla 2021. (Foto: Miha Matavž)

Naslov v Rusijo, izmed slovenske četverice najvišje Tim Mastnak

Kvalifikacije na progi Jasa so se danes pričele že uro prej kot je bilo sicer predvideno, tako da so imeli deskarji in deskarke bolj enakovredne pogoje pri boju za uvrstitev v izločilne boje elitne šestnajsterice. V moški konkurenci je izmed slovenske moške četverice preboj v finale uspel le Timu Mastnaku, ki je postavil dvanajsti čas kvalifikacij. V osmini finala ga je pričakal povratnik na tekme najvišjega ranga, aktualni olimpijski prvak, Švicar Nevin Galmarini. Zelo izenačen dvoboj je v »finišu« dobil Švicar, naš deskar pa se je moral zadovoljiti s trinajstim mestom. »Dober dvoboj. Na Rogli pač odločajo stotinke in te tokrat niso bile na moji strani. Par zavojev pred ciljem sem izgubil nekaj hitrosti in posledično tudi dvoboj. Sem pa, olimpijskemu prvaku, na sicer počasnejši rdeči prog zelo dobro pariral. Jutri je nov dan, moje misli so že usmerjene na  slalom », je z mešanimi občutki ciljno areno na »domačem hribu« zapustil Tim Mastnak.

Tudi Žan Košir (21. mesto), ki je za reprezentančnega kolega popoldan pesti držal s hotelske sobe je že povsem osredotočen na drugi marčevski dan. »Ni se izšlo po mojih željah in pričakovanjih. Jutri upam na najboljše, sem že »naložil« progam »Moskva 2021«, kjer sem deskal v velikem finalu,« že o jutrišnji preizkušnji razmišlja naš najstarejši član ekipe.

Tudi najmlajši član ekipe, Jernej Glavan, bo jutri dobil še eno priložnost. Črt Ikovic, ki si je v soboto tik pred začetkom tekme evropskega pokala v italijanskem Funesu nesrečno poškodoval prst na levi roki (usoden je bil oster robnik njegovega »Oxessa«) se je namreč odpovedal nastopu. »Dosegel sem pred tekmo zastavljeni cilj. Prva vožnja je bila odlična. V drugi sem želel še nekaj dodati, vendar se ni izšlo. Jutri? Nova priložnost, cilji pa ostajajo nespremenjeni,« je po današnjem zelo solidnem 31. mestu v izostreni konkurenci znova odločen Glavan, ki ob Ikovcu in Galu Leskovarju (danes je nastopil kot predtekmovalec) predstavlja »next generation« slovenskega alpskega deskanja.

Žal se na Rogli ni izšlo niti Roku Marguču. Kljub dobri formi, je prvo tekmo prvenstva nosilec kar štirih kolajn s svetovnih prvenstev (najuspešnejši Slovenec vseh časov), končal že po prvi kvalifikacijski vožnji. Štirideseto mesto takšnemu asu seveda ni pogodu. »Napaka. Odneslo me je. Linija je bila preveč direktna. Takoj sem odšel na slalomski trening, da sem zbral misli in jutri popravim vtis, ˝ pravi slalomski svetovni prvak iz leta 2013.

Naslov svetovnega veleslalomskega prvaka s Park Cityja je ubranil Rus Dmitrij Loginov »Ruska mašina« torej melje dalje. To je že njegova tretja tretja zaporedna zmaga v tej sezoni. Kdo ga lahko ustavi jutri? Morda prav danes srebrni Južni Tirolec Roland Fischnaller. Simpatični italijanski veteran, ki od nekdaj velja za odličnega slalomista, je namreč dvoboj proti mlademu Rusu izgubil zgolj za stotinko sekunde. Kaj bo jutri pokazal »Grande Fisch«?

LoginovDmitrij Loginov na poti do novega zlata! (Foto: Miha Matavž)

Tudi boj za bron je bil zanimiv. V boju predstavnikov držav z največjim trgom za proizvajalce opreme alpskega deskanja (Južna Koreja in Rusija) je bil boljši Rus. Andrej Soboljev, svetovni veleslalomski prvak iz leta 2015 (v finalu je premagal Žana Koširja), je bil bolj zanesljiv od »presenečenja dneva« iz Južne Koreje. Sangkyum Kim je tako ostal na nehvaležnem četrtem mestu.

Selina Jörg znova preprečila rusko »dvojno krono«

Selina Jörg je na Rogli osvojila tretji naslov v zgodovini nemškega ženskega alpskega deskanja. Prvega je leta 2013 v kanadskem Stonehamu osvojila Isabella Laböck, drugega pa Jörgova predlani v Park Cityju. Nemka je bila v velikem finalu boljša od Rusinje Sofije Nadiršine. Mali finale je bil povsem Avstrijski. Julia Dujmovits je projekt #roadtobejing2022 očitno zelo dobro zastavila. Na nehvaležnem četrtem mestu je ostala vedno nasmejana avstrijska superveteranka Claudia Riegler.

Ob odsotnosti Glorie Kotnik je slovensko žensko deskanje zastopala le Sara Goltes, ki je premierno preizkušnjo na članskem svetovnem prvenstvu končala na 41. mestu. »Kot sem povedala že včeraj, nisem imela visokih rezultatskih ciljev. Z vožnjo v zgornjem delu sem zadovoljna, po prelomnici pa vožnja ni bila več optimalna, ˝ ocenjuje Sara, ki je sicer navdušena nad kuliso in progo, tako da se že veseli nove priložnosti na Jasi.

JorgSelina Jörg je preprečila popolno rusko zmagoslavje na Jasi. (Foto: Miha Matavž)

Izidor Šušteršič: »Revanša bo!«

»Nimam slabega občutka. Fantje in dekle so se dobro borili. Toda Rogla kaznuje vsako še tako majhno napako. Na Jasi ni prostora za napake. Tim je odlično deskal, toda na rdeči progi je bilo zelo težko. Zmagal bi lahko le, če bi si v zgornjem delu nabral dovolj veliko prednost,« je veleslalom ocenil naš glavni trener Izidor Šušteršič, ki pa napoveduje, da bo jutri povsem drugače. »Vsi skupaj, z mano na čelu, smo lačni uspeha na domačem terenu. Napovedujem »revanšo« in slovenski uspeh,˝ zaključuje naš trener.

 Ester Ledecka je že v Pragi

Ljubitelji deskanja so bili v velikem pričakovanju deskarskega povratka Čehinje Ester Ledecke, ki pa se žal ni zgodil. 25-letna »dvoživka« letos nima sreče s svetovnimi prvenstvi. Potem ko je na smučarskem svetovnem prvenstvu v italijanski Cortini za las ostala brez smukaškega in superveleslalomskega brona, sta se ji izmuznila še nastopa na našem deskarskem svetovnem prvenstvu. »Ester se je na treningu lažje poškodovala, tako da je odpotovala domov, v Prago, kjer bo sanirala poškodbo in se nato začela pripravljati za zaključek svetovnega pokala v alpskem smučanju,« nam je sporočil njen deskarski trener Justin Reiter.

PrvakaDo you feel sLOVEnia, Dmitrij & Selina? Foto: (Miha Matavž)

ZVOČNE IZJAVE:
>>> TIM MASTNAK
>>> ŽAN KOŠIR
>>> JERNEJ GLAVAN
>>> ROK MARGUČ
>>> SARA GOLTES
>>> IZIDOR ŠUŠTERŠIČ


Rogla 2021 - FIS SNOWBOARD CALENDAR & RESULTS

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov