SP Rogla 2021: Vse, kar potrebujem, je šest dobrih voženj!

27.02.2021

Po Dejanu Koširju (srebro in zlato), Roku Flandru (zlato in bron), Roku Marguču (srebro, bron, zlato in še en bron) ter Žanu Koširju (srebro) je kot peti Slovenec jubilejno deseto kolajno za slovensko alpsko deskanje na svetovnih prvenstvih osvojil Tim Mastnak. Pred dvema letoma je bil danes tridesetletni Celjan v ameriškem Park Cityju srebrn. Deskar, ki je na Rogli, dobesedno, odrasel, v  svojem osemindvajsetem in devetindvajsetem nastopu na tekmah pod okriljem FIS na tem prizorišču ne bo v centru pozornosti le domače, pač pa tudi najširše mednarodne deskarske javnosti. Tim je namreč sinonim za Jaso. Kar so Koseze za Gorana Dragića ali Hrušica za Anžeta Kopitarja, to sta Rogla in zreško Pohorje za Mastnaka.  

TMJanuarja v Scuolu si je Tim po zmagi v kvalifikacijah in "poll positionu" nadel štartno številko 1. (Foto: Miha Matavž)

FIS-ino štartno številko ste si na Rogli prvič nadeli marca 2007, ko ste kot šestnajstletni alpski smučar nastopili na slalomski tekmi. Če se sprehodimo po rezultatski listi na njej opazimo kar nekaj prepoznavnih imen. Med drugimi Hrvata Natka Zrnčića Dima, pa Britanca Davida Rydinga in našega Boštjana Klineta. Toda vaša karierna pot je šla v drugo smer, na en robnik.  

Marca 2007 sem bil res že »dvoživka«. Takrat sem namreč debitiral tudi na deskarski tekmi pod okriljem FIS. Prav tako je šlo za slalom, paralelni seveda. In tudi na tisti rezultatski listi s koroškega Gerlitzna najdemo nekaj prepoznavnih imen, ki danes krojijo vrh v deskarskih paralelnih disciplinah in pa deskarskem krosu. Med drugimi so štartali Lukas Mathies, Alexander Payer, Sebastian Kislinger, Edwin Coratti, Hanno Douschan, …

Prav Gerlitzen pa je bil prejšnji vikend vaša zadnja postaja pred domačima tekmama leta na Rogli?

In tudi na teh dveh tekmah je bilo kar nekaj zgoraj omenjenih fantov. Alexander in Sebastian, pa najbrž še kdo. Avstrijsko državno prvenstvo je pač vedno močno. To je bil super trening. Tudi zaradi »prisilnega« januarskega počitka zaradi kovida sem bil lačen tekem, pogrešal sem tisti pravi tekmovalni ritem. Tako veleslalomska kot slalomska generalka (Tim je na obeh tekmah zasedel tretje mesto, op.p) za SP sta dobro uspeli, tako da se zdaj sproščeno ukvarjam še z zadnjimi malenkostmi.

Boste v ponedeljek branili srebro ali napadali zlato?

Tako v ponedeljek kot tudi v torek se bom osredotočil le na svoje vožnje. S tekmeci se ne obremenjujem. Vse kar potrebujem je šest dobrih voženj.

TMEnjoy riding and stay free! (Foto: Miha Matavž)

Bi vseeno lahko izpostavili ključne konkurente?

Vrh je širok. Na Jasi se je vedno dobro znašel že omenjeni Edwin Coratti. (zmagovalec zadnjih dveh tekem za svetovni pokala na Rogli, op.p.)  

Za razliko od vas Coratti še nima medalje iz članskih svetovnih prvenstev, sta pa oba bila mladinska svetovna prvaka.

Najine poti, sva vrstnika, se kar prepletajo. Edwin je leta 2011 v Valmalencu branil naslov mladinskega svetovnega prvaka v paralelnem veleslalomu. Prišel je do brona, sam sem postal svetovni prvak. Nepopisno noro dober občutek je to! Znova sem ga podoživel ob srebru v Park Cityju ...

tmTim z zlato snežinko v Park Cityju 2019. (Foto: GEPA pictures) 

Domač teren bo za vas prednost. Na deskarskih tekmah na Jasi ste nastopili že petindvajsetkrat. Na vseh devetih tekmah svetovnega pokala ter na kar šestnajstih za evropski pokal. Na svetovnem pokalu je bilo vedno pestro. Vaši navijači imajo v lepem spominu predvsem leto 2014 , ko ste osvojili četrto mesto. M-Team je takrat »stresel« tribuno ob vaših dvobojih.

Domač teren je vedno prednost. Jaso poznam, presenečenj v tem smislu ne bo. Navijači? Letošnja realnost jim žal ne omogoča prisotnosti na tekmah, ampak organizatorji s partnerji so poskrbeli za prisotnost na številnih sodobnih komunikacijskih platformah, tako da se tudi vzdušje in navijanje seli v virtualni svet. Pa seveda pred TV zaslone. Vse skupaj vabim k ogledu neposrednih prenosov na TV Slovenija 2!

(V ponedeljek 1. marca se prenos na RTV Slovenija 2 prične ob 13:45, petnajst minut pred začetkom finalnih dvobojev v paralelnem veleslalomu, dan kasneje pa ob 14:30, prav tako petnajst minut pred začetkom finalnih obračunov – paralelni slalom. Podroben TV spored najdete na tej povezavi.,  op.p.) 

Pa vaša napoved za razplet ženskih tekem?

Ob odsotnosti Glorie Kotnik bomo seveda vsi pesti držali za našo Saro Goltes, ki bo prvič nastopila na članskem prvenstvu. Na stopničkah si želim tudi kakšnega novega imena. Rusinje in Nemke so stalnica, ob moji »klubski kolegici« Ester Ledecki (oba s Timom vozita na deskah znamke SG Snowboards, op.p.) so glavne favoritinje za stopničke. Morda pa se tokrat »na štengah« pojavi kakšno novo ime. Skratka, zanimivo bo tudi v ženski konkurenci. Se »vidimo« na Rogli!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Še dva dni nas loči od svetovnega prvenstva na katerem bodo slovensko reprezentanco poleg TIMA MASTNAK sestavljali še ROK MARGUČ in ŽAN KOŠIR (veleslalom in slalom), JERNEJ GLAVAN (veleslalom), ČRT IKOVIC (slalom) ter SARA GOLTES (veleslalom in slalom).  

TM66

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SVETOVNO PRVENSTVO ROGLA 2021
Za vsa novinarska vprašanja na temo svetovnega prvenstva v alpskem deskanju Rogla 2021 smo vam na voljo:  

E-mail: ebnjkbo/sjgmAtmptlj/tj
Mobile / Viber / WhatsApp / Signal: 041 898 036
WhatsApp: SloSki Snowboard PRESS

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov