SP Rogla 2021: Seveda sem optimist!

26.02.2021

Žan Košir je na seznamu slovenskih alpskih deskarjev s kolajno na svetovnih prvenstvih na četrtem mestu. Tako kronološko kot tudi po številu osvojenih kolajn. Srebro v paralelnem veleslalomu si je prideskal 23. januarja 2015 v avstrijskem Lachtalu, dan po slalomskemu bronu Roka Marguča. Izkušeni Tržičan, aprila bo dopolnil 37 let, je v dolgoletni karieri spisal lepo »bordersko pravljico«, ki pa še zdaleč ni zaključena! Osvojil je kar tri olimpijske medalje, v njegovi vitrini z lovorikami pa častno mesto zasedajo tudi veliki kristalni globus ter oba mala iz poolimpijske sezone 2014/2015, ko je dominiral v svetovnem pokalu. Žan ne skriva želje po dopolnitvi te lepe zbirke tudi s »snežinko« z domačega svetovnega prvenstva, ki bo v začetku prihodnjega tedna na Rogli.     

zk
Žan Košir je na tekmah svetovnega pokala na Rogli že štirikrat stopil na zmagovalni oder. (Foto: GEPA pictures)

V sezoni 2014/2015, ko ste bili prepričljivo prvo ime alpsko deskarskega svetovnega pokala, je bilo na sporedu tudi svetovno prvenstvo. Lachtal 2015 in veleslalomsko srebro je bil zgolj eden izmed vrhuncev tiste izjemne sezone.

Bo držalo. Čeprav ne tisti čisto pravi vrhunec, saj nisem bil zlat. Po napaki in posledično porazu v velikem finalu paralelnega veleslaloma (Rus Andrej Soboljev je bil hitrejši za pičlih 37 stotink, op.p.) sem bil takrat kar razočaran. Na tekmi je bilo veliko mojih navijačev, tako da sem oziroma smo vse skupaj doživljali zelo čustveno. V tisti sezoni sem bil zelo močan in osredotočen na svetovni pokal. Tam mi je tudi uspelo, kar sem si zadal. Domov sem prinesel »kristalni komplet«*.

(*Žan je kot prvi in doslej edini Slovenec osvojil vse kristalne globuse v eni sezoni. Velikega za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala paralelnih disciplin ter mala za zmago v paralelnem slalomu in paralelnem veleslalomu, op.p.)

zkŽan Košir je deveto ˝snežinko" za slovensko alpsko deskanje osvojil na avstrijskem Štajerskem. Kako visoko lahko Gorenjec seže na domači Štajerski? (Foto: GEPA pictures)  

Za vami je že šest svetovnih prvenstev. Katero pa vam je, če izvzamemo Lachtal, najbolj ostalo v spominu?

Kot je omenil že Rok, prvega ne pozabiš. Moje prvo je bilo leta 2005 v kanadskem Whistlerju, tam je dvakrat zmagal Jasey Jay Anderson. Izkušeni domačin se je takrat najbolje znašel v zelo specifičnih razmerah, močno je deževalo. Sam sem dobil priložnost le v paralelnem veleslalomu in kot mlad tekmovalec sem seveda brezkompromisno napadel, toda ni se izšlo. Poleg mene so bili takrat v slovenski ekipi še Dejan Košir, Tomaž Knafelj, Rok Flander in Izidor Šušteršič. Sami starejši, izkušeni fantje torej. Jaz sem bil »rookie«, prvič sem potoval na severnoameriški kontinent. Lepa in neprecenljiva izkušnja, naložba za prihodnost …

Pravzaprav se je ta debi zgodil le slabi dve leti po vašem prvem nastopu v svetovnem pokalu.

Res je, v svetovnem pokalu sem prvič nastopil na slovenski kulturni praznik leta 2003 v domačem Mariboru. Torej, natanko deset let pred prvo tekmo svetovnega pokala na Rogli (8.2.2013) Igra številk, zanimivo …

(Žan je doslej nastopil na kar 119 tekmah svetovnega pokala, petkrat je zmagal, jubilejne dvajsete stopničke je osvojil letos v Moskvi, op.p.)

moskva21
Žan Košir po drugem mestu na moskovskem slalomskem spektaklu na zadnjo januarsko soboto. (Foto: Andrej Kulagin)

Pa se še malo poigrajmo s številkami. Na Rogli ob imenu Žan Košir najdemo dve drugi mesti, pa dve tretji mesti. Dve priložnosti za sestavljanko se vam ponujata prvega in drugega marca?

Zadnja leta sicer nisem več tako dominanten kot sem bil v tisti že omenjeni sezoni 2014/15, ampak krivulja se obrača navzgor. Seveda sem optimist! Domače preizkušnje so zame vedno velik izziv. Prvi letošnji še posebej. Ko smo izvedeli, da bo Rogla gostila prvenstvo, sem seveda vse podredili temu velikemu dogodku. Po ruski turneji je v moji glavi torej samo svetovno prvenstvo. Rogla, Jasa, Rogla, Jasa, …

Pa vseeno poglejmo še malo naprej. Vaš pogled, v vlogi aktivnega tekmovalca, seže vsaj do olimpijskih iger v Pekingu prihodnje leto?

Za začetek do 6. marca in torej znova Rogla in Jasa. Skratka, kratkoročni cilji so vezani na Roglo in nato nadaljevanje ter zaključek te specifične sezone. Seveda pa pogledujem tudi že proti Pekingu in naprej.

Boste v ponedeljek in torek kaj pogrešali glasne navijače iz vašega »fan cluba«?

Seveda, ampak na nek način bomo vendarle skupaj. Kot smo v teh časih  že vajeni, virtualno. Vse skupaj, moje in preostale navijače, torej vabim, da si zagotovijo mesto na virtualni Zoom tribuni Zavarovalnice Triglav. Kot pravijo tisti, ki so virtualno navijali že decembra v Planici in nedavno na Pokljuki, se vam obeta zanimivo virtualno navijaško doživetje. Se ˝vidimo˝ na Rogli, držite pesti!    

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

zt

GREMO NAVIJAT! ZAGOTOVITE SI SVOJE MESTO MED VIRTUALNIMI NAVIJAČI IN Z NAVIJANJEM STRESITE DIGITALNO ZOOM TRIBUNO ROGLA 2021! Prijavite se na tej povezavi.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SVETOVNO PRVENSTVO ROGLA 2021
Za vsa novinarska vprašanja na temo svetovnega prvenstva v alpskem deskanju Rogla 2021 smo vam na voljo:  

E-mail: ebnjkbo/sjgmAtmptlj/tj
Mobile / Viber / WhatsApp / Signal: 041 898 036
WhatsApp: SloSki Snowboard PRESS

b

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov