Anamarija Lampič: To je moja najboljša sezona!

25.02.2021

Anamarija Lampič je na klasičnem sprintu v Oberstdorfu osvojila 10. slovensko medaljo na svetovnih prvenstvih v nordijskih disciplinah, po Petri Majdič tretjo posamično v teku na smučeh. Na novinarski konferenci za slovenske medije v domovini je strnila svoje misli po sijajnem dosežku v Nemčiji.

Anamarija Lampič je bila danes spet nasmejana do ušes © SloSki

Občutki po osvojeni bronasti medalji

Zelo sem vesela, ker sem osvojila bronasto medaljo. Morda je malce grenkega priokusa, ker je bila srebrna tako blizu, a če sem srebrno osvojila na prejšnjem prvenstvu skupaj s Katjo, moram zdaj vzeti še bronasto, kajne?

Kako je doživljala današnje teke od kvalifikacij naprej?

V kvalifikacijah, glede na to, da je bila progra trda kot beton, sem bila kar malce zaspana, nisem bila prava, kot sem bila potem v izločilnih bojih. Šlo mi je vedno bolje in bolje. V polfinalu smo bile res tekmovalke, ki je bila vsaka sposobna priti na stopničke. Res je bila ta skupina najmočnejša, to je bilo kot finale pred finalom. Uspelo se mi je prebiti naprej kot srečna poraženka. Finale pa je bil spet nova igra. Vedela sem, da moram biti zraven na vzponu, da moram stisniti zobe in če bomo skupaj, znam na koncu šprintati. Vedela sem, da sem bila danes v zaključku zelo, zelo močna. Če bi bila v finalu mogoče pred drugo Švedinjo, Johano, bi skoraj rekla, da bi imela srebrno medaljo v rokah.

Se je finalnega teka lotila taktično ali na moč?

V četrtfinalu in polfinalu sem se postavila v ospredje. V polfinalu sem videla, da to ni ravno najboljša ideja. V finalu sem se zato lotila malce bolj taktično, a sem bila res tako močna v zaključku, da sem prišla do bronaste medalje!

To je njena najboljša sezona v karieri

Sama pri sebi lahko rečem, da imam v sprintu še veliko rezerve, na razdalji pa sploh. Tam lahko naredim še veliko! A tam je težje. Težje je dobiti to formo, nadgraditi razdaljo vsako leto. A vidi se, da sem tudi na razdalji zraven, letos sem naredila korak naprej. Najbližje stopničkam sem bila na Tour de Skiju na zasledovanju, kjer sem obdržala 4. mesto. Na tisto 4. mesto sem zelo ponosna, ker takšne razdalje še v življenju nisem odtekla. Obdržala sem 4. mesto, na zasledovanju ponavadi vedno izgubljam, za povrh vsega je bil to še drsalni korak, ki ni najljubši. To je res moja najboljša sezona do zdaj. Ne morem reči nič drugega!

Svoje misli je strnil tudi glavni trener naše reprezentance, Nejc Brodar

Kako težak dan je za vami?

Mislim, da ne bom lagal, če rečem, da ni bil težak samo današnji dan, a so bili vsi dnevi, od kar smo tu. V pripravo smuči je bilo res vložene ogromno energije. Fantje so bili danes na terenu ob 3.30 uri, vrnili so se šele pred nekaj minutami. Dejstvo je, da je bila prva tekma za nas sprint. Delnice so kotirale zelo visoko in na to se je bilo potrebno pripraviti. Fantje so  ponedeljeka delali po cele dneve. Moram pa reči, da je moja skrb poleg tega, da jim včasih pomagam v servisu, še logistični del. Izredno veliko energije mi vzamejo tudi korona testi, ki so na dva dni, da vse urediš okrog tega. A če na koncu tekmovalec osvoji medaljo, je to nagrada za celo ekipo. Če smo zato utrujeni, bomo tudi v bodoče z veseljem zelo utrujeni.

Strokovna ocena Aninega nastopa?

Ana je na prvenstvo prišlo po to, kar ji bodo jutri obesili okrog vratu, torej po medaljo. Vsak tek je bil izpeljan do potankosti. Tu, danes, nimamo kaj za dodati. To si je želela in zaslužila! V Oberstdorf je prišla z mislijo na to. Vrhunska in profesionalna športnica! To sta pridevnika, ki jo najbolje opišeta.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov