Tekaška reprezentanca se že spoznava z vročim Oberstdorfom

22.02.2021

V Oberstdorfu se v sredo začenja svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Z zelo visokimi cilji bodo v Nemčiji tekmovali naši tekači na smučeh, predvsem Anamarija Lampič in Eva Urevc. Iz Oberstdorfa so danes svoje misli v Slovenijo poslali vsi naši udeleženci in glavni trener.

Anamarija Lampič © SloSki

Nejc Brodar, glavni trener reprezentance v teku na smučeh

V Oberstdorfu so temperature res visoke. Ana je sem prišla že v četrtek, ostala ekipa, razen Anje in Benjamina, ki sta do sobote še doma, je šla na pot včeraj. Pot je bila povsem normalna, brez težav. Tudi sam hotel nam v tem trenutku ponuja vse kar potrebujemo. Prvi vtis v Oberstdorfu, razen preveč poletnega vremena, je zelo dober.

Kar smo naredili na treningu, smo naredili. Tekmovalci so se za Oberstdorf pripravljali od maja. Mislim, da je predvsem pomembno, da so zadnji dnevi čim bolj sproščeni, čim bolj prilagojeni vsakemu tekmovalcu posebaj, tako kot mu na strani treninga ali kakšnih drugih stvari ustreza. Zdaj je čas, da se glave umirijo. Zdaj samo čakamo začetek in to bo za nas v četrtek s klasičnim šprintom. To bo eden od vrhuncev prvenstva. Preostale tri dni mora servis čim bolje izkoristiti za pripravo smuči, tekmovalci pa morajo najti svoj notranji mir, ki jim bo na samem tekmovanju koristil, da bodo lahko dosegli svoje najboljše rezultate.

Servisu popolnoma zaupam. Verjamem, da se ne bodo prvič soočili s takšnimi pogoji. Moram pa reči, da kar sem videl danes, je na nek način kar precej slabo. Snega je sicer dovolj, a obdobje po 12. uri, danes smo bili nazadnje na progi okrog dveh, je tako, da se udira vsaj do gležnjev, če ne še več. Upam, da se bo organizator poslužil soljenja prog. Če se to v tem toplem vremenu slučajno ne bo zgodilo, bo to kar ski kros. Danes si na spustih moral kar precej paziti, kam in kako se postaviti, da nisi bil v ribi in v tem mehkem snegu. A verjamem, da imajo organizatorji dovolj izkušenj, da bodo progo pripravili tako kot je treba.

Vzporednic z Seefeldom ne moremo najti. Res je bilo takrat čez dan toplo, a so bile noči mrzle in snežna podlaga je bila bolj kompakta. Tu pa je čez noč do -2 stopinj, termometer, ki smo ga imeli danes na soncu pa je kazal + 32 stopinj. Mislim, da je trenutno ni snežne podlage, ki bi zdržala tako močan pritisk sonca, vsaj šprinterska proga, ki je 95% na soncu. Bolj kot za naš servis bo tu delo za organizatorje, da bo pripravil progo, ki bo vsem omogočil enakovredne boje.

Tekmovalci s svojimi izkušnjami znajo prenesti tudi kakšen pritisk. Pomembno je, da tekmovalci v zadnjih dneh pred tekmo najdejo svoj notranji mir, na drugi strani pa so čim bolj sproščeni. Mi jim moramo stvari čim bolj olajšati. Jaz ne bi želel delati nobenih pritiskov. Vemo, česa smo zmožni. A tekma je specifična, to je svetovno prvenstvo. Naj rezultati kažejo sami zase. Verjamem pa, da, tako kot že celo sezono, ne bomo razočarani.

Anamarija Lampič

V petek sem prvič šla na progo. Sneg je povsem drugačen kot pred mesecem dni, ko sem bila tu na pripravah. Takrat je bilo en meter in pol snega, zdaj ga je res ravno še nekaj na progi. Sneg je južen, udira se. Danes sem bila presenečena nad organizatorji. Do danes so zvečer vlekli proge, pustili, da je zmrznila, danes pa so jo vrezali danes zjutraj in tudi zato je bila proga tako mehka. Res se je udiralo.

Tekma bo kot tekma. Je svetovno prvenstvo. Vem, da sem v tej sezoni naredila že veliko. Morda sem skoraj že osvojila mali kristalni globus, glede na to, kako so spremenili tekme naprej. Najbolj me zdaj tu moti vročina. Zdi se mi, da je to za vse šok. Še prejšnji teden smo bili v Planici na -12 stopinjah, zdaj smo na +15 stopinjah in več. To je velik šok. Tudi tekmovali smo celo sezono na minusu, na trdih progah in ravno zato sem želela sem priti malo prej – zaradi teh temperatur, da bi se jih prej navadila. V soboto smo imeli trening tekmo v šprintu. Tu je res tako suh zrak, da ti posmodi pljuča in grlo. Še zdaj čutim posledice od sobotne trening tekme. Res je zrak zelo suh. Tega me je najbolj strah. Res, da se sliši čudno, a celo sezono nisem imela takih pekočih pljuč, kot sem jih imela zdaj tu. Zdi se mi, da bo to največji šok za vse.

Cilj je zagotovo medalja. Ali jo imaš ali je nimaš. Ta medalja šteje. Prav sekirala se ne bom, če je ne bom dobila, a želja vsekakor je. Naredila bom vse, da pridem vsaj v finale, če ne na stopničke. Vem, česa sem sposobna, kaj sem letos že vse naredila. Moram biti mirna, ostati mirna na tekmi. V teh pogojih moraš biti nežen s snegom in biti sfokusiran na korak, ne na moč in na vso silo divjati čez progo.

Eva Urevc

Mislim, da sem močna kot še nikoli. A to bomo videli na tekmah. Ne delam si nobenih pritiskov. Če je forma prava, se to pokaže tudi na tekmah. Mislim, da sem pripravljena dobro.

Anja Mandeljc

Mislim, da bo prvenstvo zame bolj nabiranje izkušenj. Te konkurence še ne poznam, na tem nivoju še nisem tekmovala. Težko rečem kakšen rezultatski cilj pričakujem. Želim, da dam vse od sebe in prikažem to, česar sem trenutno sposobna, potem bomo pa videli kam sodim.

Moram reči, da sem s trenutnimi rezultati v tej sezoni zelo zadovoljna. Vidi se napredek od prejšnjih sezonu. Zdaj smo ravno prišli s svetovnega prvenstva za mlajše člane, kjer sem dosegla kar dober rezultat, dokazala sem, da lahko posežem po dobrih rezultatih in upam, da bo šlo tako naprej do konca.

Janez Lampič

Mislim, da z Vilijem na sprintu dvojic lahko odtečeva dobro. Malce nama je za finale zmanjkalo že v Ulricehamnmu, a videl bomo, kako bo zdaj. 

S sezono nisem najbolj zadovoljen, a upam, da tu s kakšnim dobrim rezultatom naredim nekaj boljšega, kot mi je uspevalo v tej sezoni, to bi bil rezultat med trideseterico.

Vili Črv

Uvrstitev v ekipo mi pomeni zelo veliko, to je bil eden izmed glavnih ciljev sezone. To je zelo lepa priložnost, da se dokažeš in odneseš izkušnje za naprej. 

Zelo težko je napovedati kako bo, to je drugače od tekme do tekme, kdo je hitrejši, jaz ali Janez. Zelo je odvisno od razmer, od profila proge in tehnike. Jaz sem boljši v drsalnem koraku, on v klasiki. Bomo videli. Rezultatsko ciljev načeloma nimam, želim, da odtečem kot znam, da bodo smuči v redu, da bo sama izvedba tekme na visokem nivoju. Če bo vse to v redu, bo tudi rezultat dober.

Benjamin Črv

Upam, da bom s čim boljšo izvedbo tekme lahko spisal kakšno lepo zgodbo. Najbolj važno je, da grem sproščeno na tekmo, pokažem, kaj sem delal celo sezono in tudi rezultat potem ne bi smel izostati.

Planica mi že skozi celo kariero pomeni ogromno, tako tekaško kot skakalno. Zame je to praznik. V Planici vsak dan posebej zelo rad treniram. Planica 2023 je moj veliki cilj, a pomembna je pot. Najbolj pomembna je pot, ne cilj. Če je pot uspešna, pride tudi cilj.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov