SP Rogla 2021: Še 7 dni!

22.02.2021

Čez natanko teden dni se bo na Rogli pričelo svetovno prvenstvo alpskih deskarjev na snegu. Prvi marčevski dan se bodo deskarke in deskarji na Jasi za prestižne naslove pomerili v paralelnem veleslalomu, dan kasneje pa še v paralelnem slalomu. In kdo bo branil prestižne naslove iz Park Cityja 2019? V moški konkurenci Rus Dmitry Loginov (paralelni veleslalom in paralelni slalom), v ženski pa Nemka Selina Jörg (paralelni veleslalom) in Švicarka Julie Zogg (paralelni slalom).

lPark City 2019. Zmagovalni oder, paralelni veleslalom. Tim Masntak (srebro), Dmitry Loginov (zlato), Stefan Baumeister (bron). (Foto: FIS)

Lahko Loginovu uspe nov »veliki met«?

Rus Dmitry Loginov, ki je v začetku tega meseca (rojen 2.2.2000) dopolnil šele 21 let je pred dvema letoma v ZDA na svojem drugem članskem prvenstvu nekaj dni po dopolnjenem devetnajstem letu osvojil »dvojno krono«. Po zmagi v kvalifikacijah paralelnega veleslaloma je šel do konca tudi v izločilnih dvobojih (v velikem finalu je premagal našega Tima Mastnaka), dan kasneje pa je fizično izredno močan Rus »mlel« tudi v slalomu. Po tretjem kvalifikacijskem času je bil v izločilnih dvobojih znova suveren vse do konca. Simpatični svetlolasi Rus, ki ljubitelje deskanja po videzu spominja na sovjetskega boksarja Ivana Draga iz filma Rocky 4, ki ga je upodobil Šved Dolph Lundgren z novinarji bolj ali manj komunicira zgolj s prijaznim nasmehom, saj mu angleščina predstavlja več preglavic kot tekmeci na progi. Da je med glavnimi favoriti za novi »zlati snežinki« je nakazal tudi na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala v domačih Bannoyah. Tako v veleslalomu kot slalomu je namreč zmagal. Kako pa je doslej deskal na Rogli? Nastopil je na vseh petih tekmah svetovnega pokala od leta 2017 dalje, najvišje pa je bil lani, ko je osvoji četrto mesto. V malem finalu ga je premagal dvojni olimpijski prvak iz Sočija, ameriški Rus Vic Wild. Zelo uspešno je tekmoval tudi na obeh mladinskih svetovnih prvenstvih pri nas. Leta 2016 je na Rogli postal mladinski slalomski svetovni prvak (v polfinalu je ugnal našega, kasneje bronastega, Črta Ikovica), tri leta kasneje (2019) pa še mladinski veleslalomski prvak. Na mladinskih svetovnih prvenstvih je sicer skupaj zbral kar osem kolajn v posamični konkurenci. Šest zlatih in dve srebrni. Zadnji (obe zlati) decembra lani v avstrijskem Lachtalu. Kaj lahko stori 1. in 2. marca?

l
Rus je aktualni članski in mladinski svetovni prvak v paralelnem veleslalomu in paralenem slalomu. (Foto: FIS)

Ženski »zlati snežinki« branita Nemka in Švicarka

Tudi ženski paralelni veleslalom leta 2019 v Park Cityju je bil v pri vrhu rusko obarvan. Med prvo peterico so bile namreč kar tri Rusinje. Toda prestižni naslov je osvojila Nemka Selina Jörg, ki je v velikem finalu ugnala Rusinjo Natalijo Soboljevo. Za 33-letno Nemko, ki je nastopila na vseh svetovnih prvenstvih od leta 2007 (Arosa, Gangwon, La Molina, Stoneham, Lachtal, Sierra Nevada, Park City) je to doslej edina medalja s svetovnih prvenstev. Ima pa tudi olimpijsko srebro s Koreje, kjer je klonila šele v velikem finalu proti Čehinji Ester Ledecki. Selina in Rogla? V zelo dobrem »razmerju« sta. Samo na premierni izvedbi svetovnega pokala na slovenski kulturni dan leta 2013 se ni uvrstila med elitno šestnajsterico. Dvakrat je bila tudi na stopničkah. Leta 2015 je osvojila tretje, leta 2019 pa prvo mesto (njena tekmica v finalu je bila tudi takrat že omenjena Rusinja Soboljeva).

jSelina Jörg, aktualna svetovna prvakinja in olimpijska podprvakinja v paralelnem veleslalomu. (Foto: GEPA pictures)

Branilka slalomskega naslova, Švicarka Julie Zogg, je neke vrste slalomska specilaistka. Od šestih zmag v svetovnem pokalu jih je kar pet dosegla v paralelnem slalomu. Zadnjo v začetku meseca v ruskih Bannoyah. V Park Cityju 2019 je v velikem finalu premagala največje presenečenje tistega prvenstva, Ukrajinko Annamari Dancha. Za Zoggovo bo Rogla 2021 že peto svetovno prvenstvo. Na tekmah svetovnega pokala na Rogli je deskala vse od leta 2014, njeni najvišji uvrstitvi pa sta šesti mesti iz let 2016 in 2020. Z Jase pa že ima tudi slalomske izkušnje, saj je na zreškem Pohorju nastopila na dveh evropskih pokalih (2014  in 2016) in bila obakrat druga. V prvem poizkusu jo je v zadnjem dvoboju zaustavila Južna Tirolka Nadya Ochner v drugem pa že deskarsko »upokojena« Korošica Ina Meschik.

zJulie Zogg v Park Cityju 2019. Se bo veselila tudina Rogli 2021? (Foto: FIS)

Rezultati deskarskega svetovnega prvenstva Park City 2019

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

SVETOVNO PRVENSTVO ROGLA 2021
Za vsa novinarska vprašanja na temo svetovnega prvenstva v alpskem deskanju Rogla 2021 smo vam na voljo:  

E-mail: ebnjkbo/sjgmAtmptlj/tj
Mobile / Viber / WhatsApp / Signal: 041 898 036
WhatsApp: SloSki Snowboard PRESS

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

LDmitrij, se vidimo znova na Rogli! (Foto: GEPA pictures) 

 

 

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov