SP Pokljuka: Izvrsten nastop Faka na zadnji tekmi, Dovžan 18.

21.02.2021


Z moško tekmo s skupinskim startom je padel zastor nad 52. svetovnim prvenstvom v biatlonu. Dvanajsti boj za odličja na Pokljuki se je začel ob 15.15, ko se je na 15-kilometrsko pot podalo 30 najboljših biatloncev. Med njimi sta bila tudi Jakov Fak in Miha Dovžan.


Jakov Fak, foto: OO Pokljuka

S petimi pokritimi tarčami se je v drugi krog odpravilo 14 tekmovalcev, med njimi pa je bil tudi Fak na tretjem mestu. Naš biatlonec je za vodilnim Norvežanom Sturlo Holm Laegreidom zaostajal eno sekundo, drugi pa je bil Italijan Lukas Hofer. Dovžan je medtem zasedal 20. mesto, saj je moral preteči dodatnih 150 metrov.

Z novim popolnim strelskim izkupičkom na drugi postaji sta s tekom prva začela Fak in Laegreid, z nekaj sekundami zaostanka pa so jima sledili trije tekmeci, ki so prav tako pokrili pet tarč. Dovžan je bil tokrat strelsko brezhiben, s čimer je napredoval na šestnajsto mesto.

Na prvem streljanju v stoje je bil najhitrejši Laegreid, ki je pokril pet tarč, nov vrhunski nastop pa je ponovno uspel Jakovu. Naš biatlonec se je na pot podal le 2.6 sekunde za Norvežanom, tretje mesto pa je z 3.7 sekunde zaostanka in s prav tako 100-odstotnim strelskim nastopom zasedal Avstrijec Simon Eder. Miha je bil ponovno izjemen, hitro je namreč zadel petkrat in četrti krog začel na 15. mestu.

Norvežan si je pred odločilnim postankom pritekel osem sekund prednosti pred Fakom in Ederjem. Laegreid je pokril štiri tarče, naš biatlonec je zgrešil prav zadnji 20. strel, s samo štirimi pokritimi tarčami pa se je v zadnji krog podal tudi Eder. Norvežan je imel pred zasledovalcema 10 sekund prednosti, v boj za odličja pa so se vmešali tudi tisti, ki so bili na zadnjem streljanju bolj natančni.

Quentin Fillon Maillet iz Francije in Johannes Dale iz Norveške sta na 13,4 kilometrih ujela in prehitela Faka in Ederja, ki so jima pošle moči, Laegreid pa je odtekel do naslova svetovnega prvaka. Dale je bil na koncu drugi, Fillon Maillet tretji, Jakov pa je končal na izvrstnem petem mestu. Miha Dovžan, ki je na zadnjem postanku pokril štiri tarče, je poskrbel za še en odličen rezultat, zasedel je namreč 18. mesto.

Jakov Fak: ''Biatlon je sklop streljanja in teka. Zadnji strel sem zgrešil, moj tek danes, sploh v zadnjem krogu, pa ni zadostoval za boljši rezultat. Telo enostavno ni zmoglo več.''

Miha Dovžan: ''Če potegnem črto pod prvenstvo sem lahko zelo zadovoljen. Pokazal sem najboljše rezultate v karieri, tale skupinski start mi je odlično uspel. Cilj sem imel uvrstitev do 15. mesta, mislim, da mi je kar uspelo držati stik z najhitrejšimi. Treme je bilo manj kot na ostalih tekmah, šel sem uživati in nabirati izkušnje. Strelsko sem bil bolj zanesljiv, noge se niso tresle in lahko rečem, da mi je danes uspel 100-procentni nastop.''

Uroš Velepec: ''To je vrhunski rezultat, če bi rekli, da ni, bi bilo to zelo krivično. Za konec je naredil najboljšo tekmo. Žal tistega zadnjega strela, ki ga je že večkrat stal boljše uvrstitve. Najboljše je naredil na koncu, a vseeno bomo verjetno še sanjali ta strel. Za zmago bi se težko izšlo, a bi zanesljivo osvojil drugo mesto. A še enkrat, vseeno je bilo vrhunsko. Miho moram pohvaliti za 18. mesto v finalu finala. Je 18. biatlonec v tem momentu. Še napreduje in še boljši bo, iz nepoznanega tekmovalca se je prelevil v nekoga, ki lahko tekmuje s šampioni.''

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov