SP Pokljuka: Slovenska moška štafeta do lepega rezultata

20.02.2021


Na Pokljuki je po ženski štafetni preizkušnji prišla na vrsto še moška. Ob 15. uri se je na 30-kilometrsko pot podalo 27 reprezentanc, med katerimi je bila seveda tudi domača. Ekipo so sestavljali Miha Dovžan, Jakov Fak, Rok Tršan in Alex Cisar.


Jakov Fak, foto: OO Pokljuka

Miha je na prvem postanku naredil eno popravo, na drugem pa se je s tremi vendarle izognil kazenskemu krogu. Z zadnjima dvema kilometroma in pol je opravil zelo dobro, napredoval za pet mest in štafeto predal kot deveti.

Jakov je s prvim delom strelske naloge opravil z oceno odlično in napredoval na peto mesto, na streljanju v stoje pa je nato zelo hitro pokril štiri tarče, peti strel pa je zletel mimo. V zadnji krog se je odpravil z eno popravo in na poti prehitel enega tekmeca, tako da je Slovenijo na polovici preizkušnje popeljal na četrto mesto.

Rok je na prvi postanek prišel kot šesti, po eni popravi pa je na istem mestu tudi nadaljeval. Drugi spopad s tarčami se je iztekel izjemno, saj je hitro in natančno izstrelil pet nabojev ter se v zadnji krog podal na petem mestu.

Naša ekipa je zadnjo predajo naredila na sedmem mestu, to pozicijo pa je ohranila tudi po prvem streljanju Alexa, ki je moral na sprožilec pritisniti sedemkrat. V drugo se je odrezal odlično, saj je brez dodatnih nabojev pokril pet tarč, v smučino pa se je podal kot šesti.

Brez velikih pretresov so do naslova svetovnih prvakov prišli Norvežani. Švedi so si priborili srebro s popolnim zadnjim strelskim nastopom, bronasta odličja pa so prejeli Rusi. Naša ekipa je v zadnjem krogu izgubila dve mesti, tako da je na koncu osvojila zelo dobro osmo.

Svetovno prvenstvo se bo jutri končalo z obema skupinskima startoma. Ob 12.30 bodo nastopila dekleta, med katerimi naših predstavnic ne bo, od 15.15 naprej pa bomo lahko držali pesti za Faka in Dovžana.

Miha Dovžan: ''Lahko rečem, da sem zadovoljen. Lahko bi bila kakšna poprava manj, tekaško sem pa kar zadovoljen, v zadnjem krogu sem lahko lovil najboljše in jih na koncu tudi prehitel. To je dobra motivacija za naprej. Osmo mesto je kar solidno, mislim, da smo lahko zadovoljni, verjamem, da so tudi ostali fantje.''

Jakov Fak: “Nastop bi lahko opravil še bolje, če bi zadel vse tarče, a je bilo veliko drugih stvari, ki so bile precej dobre. Vsako veliko tekmovanje ima svoje posebnosti. Jutri bom skušal biti čim bolj sproščen in upam, da se bom dobro počutil na progi. Brez dobrih smuči tudi ni dobrega tekmovalca, videli ste Nemce v prvi predaji, kaj se lahko zgodi. Jutri bi bil najbolj zadovoljen z medaljo, idealno bi bilo, če bi zmagal, a je neumno govoriti na ta način glede na prejšnji potek prvenstva. Poskušal bom narediti najboljši možen nastop.”

Alex Cisar: “Vedno si želim opraviti perfekten nastop, danes pa sem žal zgrešil na prvem streljanju. To moram izboljšati. Na koncu sem se močno boril, a prehitela sta me Italijan in Nemec, kar je neprijetno, a ni šlo. Dal sem vse od sebe in s tem sem lahko zadovoljen. To je bila najtežja tekma v mojem življenju.”

Uroš Velepec: ''Mislim, da je osmo mesto fantastično, sploh če vidimo zaostanek za prvimi po 30-ih kilometrih in osmih streljanjih. Bilo je veliko poprav na strelišču, a manj kot dve minuti zaostanka za Norvežani, to je sigurno presežek in pa 50 sekund za tretjim mestom. Že Jakov je enkrat rekel, da je ta ekipa sposobna priti tudi do medalje. Jaz upam, da bodo vztrajali. Danes so vsi naredili svoj posel odlično. Za Alexa je bil malo prehiter prvi krog. Šel je s tremi, ki so tu že osvojili posamično medaljo in je kar držal tempo. Potem je bil na strelišču malo nenatančen. A šprintati z Nemcem v cilj pomeni, da si naredil dobro dirko.''

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov