{SP Rogla 2021} Iva Polanec: »Še 12 dni nas loči od deskarskega spektakla na Rogli!«

17.02.2021

Če bi leti 2020 in 2021 tekli po ustaljenih tirnicah in nas ne bi presenetila pandemija koronavirusa, bi se jutri v kitajskem Zahngjiakouu pričelo svetovno prvenstvo deskarjev na snegu. Kot generalka za OI Peking 2022. Ampak, zgodilo se je. Ta hip so edina konstanta spremembe in tako je Rogla prejšnji mesec prevzela alpski del deskarskega prvenstva. Kot zatrjuje Iva Polanec, namestnica generalnega sekretarja organizacijskega komiteja SP Rogla 2021, vse aktivnosti potekajo skladno z načrtom.  

pr

Še dvanajst dni nas loči do svetovnega prvenstva alpskih deskarjev na Rogli. Vse skupaj se zelo hitro odvija, nenazadnje od potrditve in pa uradnega naznanitve prvenstva še ni minilo niti mesec dni.

Res je, čas ni na naši strani. Toda, na projektu SP Rogla 2021 dela izkušena in usklajena ekipa, tako da vse poteka v skladu z definirano časovnico in načrti. Nekaj adrenalina seveda je, ampak v »akciji« in edinstveni priložnosti uživamo. Prvega in drugega marca lahko pričakujete alpsko deskarski spektakel na Rogli. Nekaj negotovosti seveda je, ampak vse skupaj sproti rešujemo z nasmehom na ustih. Danes sem obiskala prizorišče in trening naše reprezentance. Vzdušje je odlično, zimska kulisa na Rogli pravljična.

Koliko deskark in deskarjev pa pričakujete? Prijave že počasi »kapljajo«?

Pričakujemo nekaj več kot sto deskark in deskarjev. Rok za prijave je 26. februar. Reprezentance še taktizirajo, mesta v ekipah še niso zapolnjena. Večina organizira interne kvalifikacije, tako da bodo ekipe prijavili v zadnjem hipu. Na svetovnih prvenstvih namreč ob aktualnih svetovnih prvakih lahko nastopijo le štiri deskarke oziroma deskarji iz posameznih držav. Tudi v slovenski moški, zelo močni ekipi, še poteka boj za četrto mesto v slalomski in veleslalomski ekipi.

Ester Ledecka je že prijavljena?

Seveda si vsi skupaj želimo, da bi Ester tudi letos nastopila na Rogli. Lani je pri nas na tekmi svetovnega pokala zanesljivo zmagala in postavila nov mejnik v vrhunskem športu (zmaga na smučarski in deskarski tekmi za svetovni pokal v eni sezoni, op.p.) To je bila že njena peta zmaga na Rogli. Pri nas se češka »dvoživka« odlično počuti. Ko in če bo njena prijava prispela na naš naslov, bomo to seveda z veseljem sporočili tudi javnosti. Te dni smo zanjo navijali na smučarskem svetovnem prvenstvu, kjer je tako v smuku kot v superveleslalomu ostala na nehvaležnem četrtem mestu. Žal, ampak še dve priložnosti za osvojitev »snežinke 2021« ima v Sloveniji. Upamo, da pride tudi letos.

Kje bodo nastopajoči in vsi ostali akterji nastanjeni?

V skladu s tako imenovanim kovid protokolom bomo vsi aktivni udeleženci v enem hotelu na Rogli. Brez izjem. Uniturjeve kapacitete nam to omogočajo. Znotraj tega glavnega mehurčka pa bo še več manjših, jasno bodo določene cone gibanja za posamezne skupine. S temi operativnimi podrobnostmi se v teh dneh tudi največ ukvarjamo. Možnosti za vnos virusa v mehurček in pa prenos znotraj le-tega morajo biti minimalne, pripravljeni pa smo na vse scenarije. Seveda bi se raje ubadali s prijetnimi organizacijskimi zalogaji kot so otvoritvena slovesnost, pa spremljajoči dogodki na Rogli in v dolini ampak situacija je pač takšna kot je. Sprejeli smo organizacijo v danih razmerah, maksimalno se trudimo, da bi vsem akterjem zagotovili karseda prijetno bivanje.

Kako pa je s testiranji?

Pri vstopu v državo in nato na Rogli se bodo akterji morali identificirali z negativnim testom, ki ni starejši od oseminštiridesetih ur. 26. februarja jim bodo na podlagi ustreznih potrdil podeljene akreditacije za čas prvenstva. Kdor ustreznega potrdila ne bo imel, bo test lahko ob predhodni najavi opravil v zdravstvenem domu v Slovenskih Konjicah. Po svetovnem prvenstvu bo na Rogli še tekma za svetovni pokal (6.3., op.p). Za to tekmo bo akreditacijski postopek ponovljen, vsi prijavljeni bodo morali opraviti nov test. Prav zato bo na Rogli 5. marca mobilna zdravstvena ekipa s Slovenskih Konjic, testi se bodo takrat torej izvajali na Rogli, tako da tekmovalcem in ostalemu osebju ne bo potrebno potovati v dolino.

ivaIva Polanec, namestnica generalnega sekretarja organizacijskega komiteja SP Rogla 2021. (Foto: SloSki Snowboard)

Pa novinarji?

Seveda so dobrodošli. Akreditacijski obrazec je že na voljo na spletni strani prvenstva. Vloge bomo zbirali do 24. februarja do 18. ure, za vsak posamezni dan. Je pa letos zaradi pandemije število novinarjev in pa fotografov omejeno. 25. februarja bodo vsi, ki bodo pravočasno oddali vlogo, prejeli odgovor ter vse potrebne informacije glede pogojev za prevzem akreditacij in pa gibanja na samem prizorišču. Vsi tisti, ki se bodo odločili za bivanje na Rogli jim bo to omogočeno, seveda pa bodo tudi oni v mehurčku. Na samem prizorišču neposredni stik s tekmovalci ne bo mogoč. Zagotovili bomo ustrezne koridorije in pa možnost komuniciranja na primerni razdalji metra in pol. Več podrobnosti bo znano v naslednjih dneh, kot rečeno bodo vsi akreditirani mediji tudi pravočasno obveščeni o protokolu.   

Gledalcev pa na tekmi seveda ne bo.

Res je. Vsi ljubitelji deskanja bodo obe tekmi svetovnega prvenstva in nato tudi svetovnega pokala lahko spremljali v neposrednem prenosu na nacionalni RTV Slovenija, ki tudi sicer redno prenaša tekme svetovnega pokala alpskih deskarjev bodisi v živo bodisi v posnetkih. Aktivni smo in bomo tudi na spletu. Vabljeni k obisku uradne spletne strani prvenstva, pa Instagram in Facebook profila ter You Tube strani, kjer smo in bomo v naslednjih dneh še bolj aktivni. Pripravljamo pa tudi nekaj presenečenj o katerih pa bodo navijači pravočasno obveščeni prav prek omenjenih komunikacijskih platform.

Napovedujete slovensko kolajno?

Vsaka napoved je nehvaležna. Seveda pa si jo močno želim. Tako kot vsi, ki smo aktivno vpleteni v organizacijo prvenstva. Najbolj pa seveda fantje sami. Dejstvo je, da Žan Košir, Tim Mastnak in Rok Marguč, ki imajo skupaj že šest medalj s svetovnih prvenstev spadajo v ožji krog favoritov. Progo zelo dobro poznajo, odlično trenirajo, izkušenj imajo več kot dovolj. Torej, držimo presti!

ipIva Polanec je deskarsko kariero sklenila januarja 2018 na domači Rogli. Nastopila je na kar sedmih domačih tekmah za svetovni pokal. (Foto: SloSki Snowboard)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SVETOVNO PRVENSTVO ROGLA 2021
Za vsa novinarska vprašanja na temo svetovnega prvenstva v alpskem deskanju Rogla 2021 smo vam na voljo:  

E-mail: ebnjkbo/sjgmAtmptlj/tj
Mobile / Viber / WhatsApp / Signal: 041 898 036
WhatsApp: SloSki Snowboard PRESS

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov