SP Rogla 2021: Treningu sledi trening

16.02.2021

Slovenski alpski deskarji so se po vrnitvi iz Rusije (A ekipa) in Švice (B ekipa) »ugnezdili« na domači Jasi. Na pobočju, ki bo gostilo svetovno prvenstvo ter kasneje še svetovni ter evropski pokal bodo trenirali tudi v naslednjih dneh. »Treningu sledi trening, pa znova trening, trening in trening« nam je danes zgodaj zjutraj z Rogle sporočil glavni trener slovenske reprezentance  Izidor Šušteršič, ki seveda že razmišlja o 1. in 2. marcu …

sus
Izidor Šušteršič, glavni trener slovenske reprezentance v paralelnih disciplinah. (Foto: Miha Matavž)

Za vami je prvi sklop priprav za »marčevski izziv« na Rogli. Zadovoljni?

Seveda, motivov nam ne manjka, razmere za trening so dobre. Prvi sklop treningov smo zaključili v nedeljo. Na začetku podlaga še ni bila povsem optimalna, ampak trenirati je pač potrebno v vseh razmerah. Dobro smo delali. Razmere na Jasi so vsak dan boljše, fantje in dekle pa tudi!

Časa za počitek ni.

Skorajda. Treningu sledi trening, pa znova trening, trening in trening (smeh, op.p.). Sliši se dolgočasno, pa je seveda še kako pestro. Brez skrbi, smo izkušeni, počitek in regeneracija sta del programa. Tako so včerajšnji snežni trening (ponedeljek, 15.2., op.p.) izpustili Žan Košir, Črt Ikovic in Sara Goltes, danes pa bodo znova vsi med vratci. Na Rogli bomo trenirali do vključno četrtka, sledi dan počitka, v soboto in nedeljo pa nas čakata tekmi na drugi strani Karavank. Na Osojščici (Gerlitzen) bo namreč na sporedu avstrijsko državno prvenstvo, ki bi ga prvotno moral gostiti Bad Gastein. Čeprav gre za tekmo nivoja FIS, bo konkurenca zelo močna. Poleg vseh najboljših Avstrijcev pridejo še številni drugi deskarji in deskarke, ki sicer tekmujejo v svetovnem pokalu. Vodja tekmovanja je izkušeni bivši tekmovalec Michael Dabringer, tako da pričakujem lepi tekmi. Z izjemo Žana Koširja, ki bo ostal doma, treniral bo na Rogli, na avstrijsko Koroško potuje celotna A in B ekipa. Torej Tim Mastnak, Rok Marguč, Črt Ikovic, Jernej Glavan, Gal Leskovar in Sara Goltes. V soboto bo na sporedu paralelni veleslalom, dan zatem še paralelni slalom. Nato se vrnemo na Roglo, kjer bomo na Jasi trenirali dokler bo to mogoče.

Misli že uhajajo k svetovnem prvenstvu?

Seveda, odkar nas je konec januarja razveselila vesela novica. Lepa priložnost za izkušeno generacijo. Le kdo si ne bi želel tekmovati in zmagati na domačem svetovnem prvenstvu

pr

Pa je slovenska ekipa že znana? Kdo poleg trojke Košir – Mastnak – Marguč bo še dobil priložnost?

Sara Goltes v ženski konkurenci. V moški pa se za četrto mesto v slalomski in veleslalomski ekipi še potegujeta Črt Ikovic in Jernej Glavan. Morda bo »dvoboj« v obeh disciplinah odločen že prihajajoči vikend na avstrijskem državnem prvenstvu. Če ne bo, se bo nadaljeval s kvalifikacijskimi vožnjami na treningih. Fanta sta seznanjena z jasnimi kriteriji za uvrstitev v ekipo. Hitrejši bo dobil priložnost.

Tudi vi ste kot tekmovalec dobili priložnost na štirih prvenstvih.

Res je. Kanada, Švica, Koreja Španija. Whistler, Arosa, Gangwon, La Molina. Deskal sem na vseh svetovnih prvenstvih med leti 2005 in 2011. Štiri države, štiri prizorišča, sedem tekem. V Koreji sem namreč nastopil samo v paralelnem veleslalomu.

susLa Molina 2011: Izidor Šušteršič na zadnjem svetovnem prvenstvu v vlogi tekmovalca. (Foto: GEPA pictures)

V najlepšem spominu pa vam je ostalo prvenstvo v …

Hm, tako kot na olimpijske igre tudi na svetovna prvenstva nimam najlepših spominov, saj mi ni uspel velik met, preboj na stopničke, na vrh. Čeprav sem bil dobro pripravljen in konkurenčen. Ampak, tak pač je vrhunski šport. Rezultatsko sem bil najbolj uspešen v Arosi (osmo mesto v paralelnem veleslalomu, op.p.), tudi v La Molini sem bil dvakrat v finalu (trinajsto mesto v paralelnem slalomu in veleslalomu, op.p.). Predvsem v Švici je bilo zelo napeto. V prvi četrtfinalni vožnji sem bil prepričljivo hitrejši od domačega favorita Philippa Schocha. Ko sva prišla v cilj, so švicarski gledalci na tribunah obnemeli. V drugi vožnji sem tik pred ciljem zapeljal v luknjo tik ob vratcih, sledila je večja napaka, ki me je stala boja za kolajne. Če bi prišel v finale, bi se tam srečal z Rokom Flandrom in bi ga nedvomno premagal (smeh, op.p.) Tudi Rok je takrat dejal, da se je najbolj bal prav mene in ne Švicarjev.        

(Izidor Šušteršič je na omenjeni tekmi, na kateri je svetovni prvak postal Rok Flander, po devetem kvalifikacijskem času v osmini finala premagal sedanjega deskarskega trenerja Ester Ledecke, Američana Justina Reiterja. V četrtfinalu je imel po prvem dvoboju 55 stotink prednosti pred kasnejšim srebrnim Švicarjem Philippom Schochom, v drugo pa se mu ni izšlo, tekmo je tako končal na osmem mestu, op.p.)

Sta pa bila z Rokom takrat deležna lepega sprejema v Medvodah.

Občina Medvode ni pozabila na naju. Pripravili so zelo lep sprejem. Lepi spomini.

Bomo tudi letos marca vabljeni na kakšne podobne sprejeme? Gorenjska, Štajerska?

Upam. Zakaj pa ne, kolajn je dovolj za vse …

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Izidor Šušteršič je v deskarski karieri nastopil na 87 tekmah svetovnega pokala, bil dvaindvajsetkrat finalist, njegova najvišja uvrstitev tako v paralelnem slalomu kot paralelnem veleslalomu je četrto mesto. Deskal je tudi na štirih svetovnih prvenstvih in pa treh olimpijskih igrah (Torino 2006 in Soči 2014, 21. mesto, paralelni veleslalom; Vancouver 2010, 25.mesto, paralelni veleslalom). Po tekmovali »upokojitvi« se je posvetil trenerskemu delu, zadnja leta je glavni trener slovenske deskarske reprezentance v paralelnih disciplinah.

ssIzidor Šušteršič, paralelni veleslalom, SP Gangwon Koreja 2009. (Foto: GEPA pictures)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SVETOVNO PRVENSTVO ROGLA 2021
Za vsa novinarska vprašanja na temo svetovnega prvenstva v alpskem deskanju Rogla 2021 smo vam na voljo:  

E-mail: ebnjkbo/sjgmAtmptlj/tj
Mobile / Viber / WhatsApp / Signal: 041 898 036
WhatsApp: SloSki Snowboard PRESS

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov