SP Rogla 2021: Prvi in edini Slovenec, ki je »snežinko« ujel na Rogli

09.02.2021

Še 19 dni nas loči od svetovnega prvenstva alpskih deskarjev na Rogli. Tam bo naša elitna trojka Košir – Mastnak – Marguč, ki ima v domačih vitrinah skupaj šest prestižnih »snežink«, lovila prvo domačo. Pa vendarle na sončni strani Alp že imamo deskarskega junaka zime, ki je medaljo ulovil na domačem zreškem Pohorju. To je 24-letni Korošec Črt Ikovic, ki je leta 2016 na mladinskem svetovnem prvenstvu na Rogli v paralelnem slalomu osvojil bronasto kolajno.  

ic
Črt Ikovic je na Rogli leta 2016 osvojil bronasto kolajno v paralelnem slalomu. (Foto: Miha Matavž)

Črt, zagotovo se zelo dobro spominjate tistega lepega aprilskega dne pred slabimi petimi leti, ko ste si na Jasi nadeli bronasto snežinko?

Seveda. Vem, da ni bil prvi april (smeh, op.p.), bilo pa je v začetku aprila. Lepa, sončna, zelo topla nedelja je bila. Dan prej smo v slabem vremenu tekmovali v paralelnem veleslalomu, kjer pa se mi ni izšlo po pričakovanjih, saj sem ostal izven finala, na 31. mestu. V nedeljo sem bil v kvalifikacijah zanesljiv, v izločilnih dvobojih odločen. Sobotna »enka« je odpadla, seveda bi bil še bolj vesel, če bi odpadla »trojka«. Ampak, v polfinalu je bil kasnejši prvak Dmitrij Loginov pač premočan. Z bronom sem bil zelo zadovoljen, saj sem naredil želeno »kljukico« v karieri ter se pridružil trem Slovencem, ki so že osvojili kolajne na mladinskih svetovnih prvenstvih v paralelnih deskarskih disciplinah pod okriljem FIS (Rok Marguč, Jure Hafner, Tim Mastnak). Ja, lepi spomini. To je bilo moje četrto in hkrati zadnje mladinsko svetovno prvenstvo.

Nekaj pritiska je torej bilo?

Seveda, tistega pozitivnega. Po neuspešni soboti sem se zbral, saj sem vedel, da lovim zadnji vlak. V zadnjem hipu mi je vendarle uspelo. To je bila nagrada za celotno ekipo, ki je delala na projektu »MSP medalja«. Izpostavil bi mojega očeta Igorja Ikovica, serviserja Dareta Centriha, trenerja Izidorja Šušteršiča in takratnega strokovnega sodelavca v štabu, Jerneja Demšarja. Garali so na terenu, spomnim pa se tudi zelo pomembne Jernejeve asistence na »dan D » in sicer pri psihološki pripravi na izločilne dvoboje. Vsak je primaknil svoj košček v mozaik, tudi vzdušje v ekipi je bilo odlično. Poleg mene sta takrat za Slovenijo deskala še Jure Retuznik in Žiga Ozebek.

RoglaČrta je na ramena dvignil serviser Dare Centrih, levo s "palcem gor" trener Izidor Šušteršič in desno s stisnjeno pestjo strokovni sodelavec Jernej Demšar. (Foto: Miha Matavž)  

V izločilnih dvobojih ste takrat premagali dva Avstrijca. Fabiana Obmanna in Arvida Aunerja. Obema je že uspel preboj tudi v svetovnem pokalu. Fabian, avstrijski Korošec, je preteklo nedeljo skalp vzel tudi našemu Žanu Koširju, tudi Arvid, ki prihaja avstrijske Šrajerske, je bil v Bannoyah finalist. Kdaj se jima znova priključite?

Upam, da čimprej. Delam na tem! Oba zelo dobro poznam. Že kot otroci smo bili tekmeci. Pa kasneje na avstrijskih pokalih za mladince do petnajstega leta, FIS tekmah in tako naprej. Vedno sem ju lovil, a vedno tudi ujel in prehitel. Torej je jasno kaj je moj naslednji cilj …

Morda že na članskem svetovnem prvenstvu v začetku marca na Rogli? Ste si z včerajšnjo zmago na tekmi evropskega pokala v Lenzerheidu privozili vstopnico za člansko svetovno prvenstvo?

Pravi naslov za to vprašanje je seveda trener Izidor Šušteršič. Seveda upam, da bom, vsaj v slalomu dobil priložnost.

Ne bi pa to bilo vaše prvo člansko svetovno prvenstvo.

Drži. Leta 2017 sem deskal v španski Sierra Nevadi. Prizorišče sem dobro poznal, saj sem tam debitiral tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu (leta 2012, op.p.). Spomnim se, da je bilo na članskem prvenstvu leta 2017 zelo neprijetno. Vetrovno in megleno, prav nobene španske romantike (smeh, op.p.). Leto po uspehu na domačem mladinskem prvenstvu, sem imel takoj že najvišje apetite tudi na članski ravni. Ampak, zdaj sem bolj izkušen. Vem, da se je potrebno »zgraditi« postopoma, prihaja moj čas. Želim si končno »spustiti desko«, biti konstanten v svetovnem pokalu, naslednje leto so tudi olimpijske igre, ki so moj cilj.

Kako pa vam je všeč slalomišče na Jasi?

Zelo mi ustreza. Veleslalom je zelo zahteven, ne dopušča prav nobene napake, slalom pa mi »sede«. Super prizorišče, vse do sredine marca bo Rogla in Jasa pravzaprav moj drugi dom. Na Rogli bo poleg svetovnega prvenstva, kot že veste, tudi svetovni in evropski pokal. Na slednjih »mojega« slaloma ni v programu. Močno si želim, da bi kdaj v prihodnje na tekmah evropskega in svetovnega pokala na domači Rogli tekmoval tudi v paralelnem slalomu.

Rogla 2016
Na Jasi, mladinskemu bronu naproti ... (Foto: Miha Matavž)

Komu od domačih A reprezentantov pripisujete največ možnosti, da člansko snežinko osvoji na letošnjem domačem članskem prvenstvu?

Nikogar ne bi izpostavljal. Žan Košir, Rok Marguč in Tim Mastnak so definitivno v ožjem krogu favoritov. Izkušnje so na njihovi strani, motiva jim zagotovo ne manjka. Vsi vemo kaj vse so že osvojili in vsi tudi vemo, da na domači Rogli Slovenec še ni zmagal. Najraje bi videl, da bi kar vsi trije, tako 1. kot 2. marca stali na zmagovalnih stopničkah. Vseh šest kolajn? Nemogoče je mogoče ...

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Leta 2016, ko je Črt ikovic na Rogli osvojil bronasto kolajno, je mladinski svetovni prvak postal Dmirtij Loginov, srebro pa je pripadlo njegovemu rojaku in soimenjaku Karlagačevu. Tudi med dekleti je bilo na vrhu danes zelo prepoznavno ime. Nemka Ramona Hofmeister je bila zlata, Rusinja Mileni Bikovi srebrna, Italijanka Elisi Profanter pa bronasta. Arhivsko poročilo z za slovensko deskanje uspešnega 3. aprila 2016 najdete na tej povezavi.

podiumKarlagačev (2.), Loginov (1.) in Ikovic (3.) Foto: Miha Matavž

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SVETOVNO PRVENSTVO ROGLA 2021
Za vsa novinarska vprašanja na temo svetovnega prvenstva v alpskem deskanju Rogla 2021 smo vam na voljo:  

E-mail: ebnjkbo/sjgmAtmptlj/tj
Mobile / Viber / WhatsApp / Signal: 041 898 036
WhatsApp: SloSki Snowboard PRESS

  

 

 

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov