Premierna zmaga Črta Ikovica v evropskem pokalu

07.02.2021

Medtem ko so slovenski A reprezentanti tekmovali v Rusiji, se je večji del naše B ekipe mudil v švicarskem Lenzerheidu, kjer sta bila ta vikend na sporedu dva paralelna slaloma za evropski pokal. Na današnjem je povsem na vrh zmagovalnega odra stopil 24-letni Korošec Črt Ikovic, ki je tako prvič v karieri zmagal na tekmi evropskega pokala.

LenzerheideČrt Ikovic je v Švici prišel do prve zmage v evropskem pokalu. (Foto: SloSki Snowboard)

»Zadnji treningi na koroški Poseki ter na Rogli so bili izredno kakovostni. Fanta in dekle so hitri, vse bolj zanesljivi in konstantni, tako da v Švico odhajamo samozavestni in dobro razpoloženi. Napadli bomo!˝ nas je na dobro formo in razpoloženje v ekipi pred odhodom v švicarski Lenzerheide prejšnji teden opozoril naš trener B ekipe, Sebastjan Weber. Že prva, sobotna tekma, je dal slutiti, da bi se kmalu utegnil zgoditi tisti preboj proti vrhu oziroma na sam vrh, ki ga od naslednikov Koširja, Marguča in Mastnaka pričakuje domača deskarska javnost. Črt Ikovic in Sara Goltes sta bil namreč na prvem paralelnem slalomu oba trinajsta, Jernej Glavan pa je s sedemnajstim mestom le za las zgrešil finale elitne šestnajsterice na tekmi, ki velja tudi za uveljavljeno in dobro organizirano švicarsko serijo deskarskih tekmovanj Audi Snowboard Series.

Danes pa se je zgodilo. Goltesovi (22. mesto) se sicer ni uspelo še enkrat prebiti v zaključni del tekme sta pa bila zato zanesljiva ob fanta. Ikovic se je v finale prebil z desetim rezultatom, Glavan pa z enajstim. Mlajši, 21-letni Glavan, je nato sicer klonil v osmini finala, a s 14. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev v evropskem pokalu v tej sezoni. Skupaj že šesto med najboljšo šestnajsterico v tem rangu tekmovanja (najvišje je bil lani v gruzijskem Gudauriju, 6. mesto). Ikovic pa je šel do konca! V osmini finala mu je premoč moral priznati Nemec Ole-Mikkel Prantl, v četrtfinalu zmagovalec včerajšnje preizkušnje, Avstrijec Dominik Burgstaller, nato pa sta bila premagana še Ukrajinec Leron Bakirov (polfinale) in domačin Gian Casanova (finale). 24-letni koroški deskar je tako na progi z imenom Crappa Grossa prvič v karieri zmagal na tekmi evropskega pokala. Doslej je bil najvišje na šestem mestu (Tauplitz, 2018).

IcČrt Ikovic na januarski tekmi svetovnega pokala v švicarskem Scuolu. (Foto: Miha Matavž)

Nosilec bronaste kolajne v paralelnem slalomu z Mladinskega svetovnega prvenstva na Rogli leta 2016, ki ima kar precej izkušenj tudi s tekem svetovnega pokala je imel zadnji čas precej smole s poškodbami. Lani je zaradi poškodbe gležnja izgubil skorajda celotno sezono. Postopoma se je na sneg vrnil šele spomladi, ujel nekaj tekem, nato pa je sledil prvi »korona lockout«, tako da je ostal brez želenega in prepotrebnega spomladanskega snežnega treninga. Poleti je povsem okreval, se dobro telesno pripravil in bil s treninga v trening hitrejši. Le vprašanje časa je bilo kdaj bo energični Korošec dobro pripravljenost unovčil na tekmi. Toda, …, v začetku koledarskega leta ga je znova ustavila korona, tokrat je zaradi okužbe moral v samoizolacijo. Počitek mu je pobral nekaj moči, a zadnji treningi na Rogli in domači Poseki so mu dali vedeti, da je znova tisti pravi in da je čas za preboj.

»Že včeraj sem čutil, da lahko sežem zelo visoko. Padec v osmini finala mi je to preprečil. Danes pa sem dobro izkoristil formo in pogoje ter šel do konca. Zelo sem vesel te moje prve zmage v evropskem pokalu,˝ nam je s Švice sporočil Ikovic, ki se je v skupnem seštevku evropskega pokala prebil na 12. mesto. Glavan je na 38. mestu, Goltesova pa v ženski konkurenci prav tako zaseda pozicijo št. 38. V vodstvu sta Avstrijec Arvid Auner in Švicarka Larissa Gasser.

Glavan
Jernej Glavan je v Lenzerheidu, kjer je bil že lani finalist, dosegel svojo letošnjo najboljšo uvrstitev. (Foto: SloSki snowboard)

Naš četrti B reprezentant, Gal Leskovar, v Švici ni tekmoval. Včeraj in danes je deskal na FIS paralelnih slalomih v avstrijskem Gosau. Na prvem je odstopil, na drugem pa je zasedel 10. mesto. Obakrat je zmagal Slovak Matej Bačo.

Deskarji prostega sloga na tekmah za evropski pokal jutri in v torek na Kopaoniku

Deskarji prostega sloga, ki so v evropskem pokalu prejšnji vikend tekmovali v švicarski Crans Montani, pa se bodo jutri in v torek na novih preizkušnjah tega ranga merili na Kopaoniku. V Srbiji bo jutri na sporedu tekma v snežnem parku (slopestyle), dan zatem pa še v skokih prostega sloga (big air). Vodja slovenske odprave v Srbijo, Matevž Pristavec, ima v ekipi Tanjo Tinakro Valcl, Ožbeja Kuharja, Lenarta Maligoja ter debitanta Aljaža Sladiča in Valuka Marklja.          

>>> Črt Ikovic (zvočna izjava)

REZULTATI

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov