Košir v vetrovni Rusiji znova med deseterico

07.02.2021

Žan Košir se je po včerajšnjem razočaranju na četrtem paralelnem veleslalomu za svetovni pokal (19. mesto) v ruskih Bannoyah hitro pobral in se danes znova uvrstil v zaključni del tekme. Tretji paralelni slalom sezone je po porazu v osmini finala končal na desetem mestu. Rok Marguč je zasedel 24. mesto, Tim Mastnak pa je po odstopu v prvi kvalifikacijski vožnji ostal brez uvrstitve. V moški konkurenci je, tako kot včeraj, zmagal Rus Dmitrij Loginov, v ženski pa je lansko zmago ubranila Švicarka Julie Zogg.

ksŽan Košir se z Rusije vrača z 2.,19. in 10. mestom. (Foto: SloSki Snowboard)

 »Ponoči so temperature padle za dvajset stopinj, poleg tega pa je začel pihati še izredno močan veter. Dolgo smo bili v negotovosti. Tekma sploh bo? Slabo je kazalo, a na srečo so se razmere v dolini umirile, tako da smo se lahko odpravili na tekmovališče. Tam je še vedno močno pihalo, a se je slalom, z nekaj urno zamudo, vendarle začel…« nam je začetek specifičnega zadnjega tekmovalnega dne na ruski turneji opisal naš  glavni trener Izidor Šušteršič.   

Izmed slovenske trojke se je v finale elitne šestnajsterice uspelo prebiti le Žanu Koširju. V prvi kvalifikacijski vožnji je gorenjski deskar zasedel tretje mesto, v drugi pa rutinirano »zaključil« kvalifikacije in se po Moskvi znova uvrstil v zaključni del tekme. Kot »deveti nosilec« v glavnem žrebu se je v osmini finala »dvobojeval« z osmo postavljenim Avstrijcem Fabianom Obmannom. Dvanajst let mlajši tekmec iz koroškega Šentvida (St. Veit) je po napaki Koširja v zgornjem delu zmagal, na koncu je bil dve mesti pred Tržičanom (Obmann, 8. mesto; Košir, 10. mesto). Zmagovalni oder je bil povsem ruski. Zmagal je, tako kot včeraj, aktualni članski in mladinski svetovni prvak Dmitrij Loginov. 21-letni ruski as je bil v velikem finalu boljši od leto mlajšega »presenečenja dneva«, Stepana Naumova. Mladima rojakoma se ja na odru kot tretji pridružil izkušeni 31-letni Andrej Soboljev.

»Z nastopi v Bannoyah nisem zadovoljen. Želel sem si precej več. V zelo zahtevnih vremenskih razmerah, gosta megla v včerajšnjih kvalifikacijah in današnji sunki vetra do 100 km/h ter ekstremno nizke temperature do minus 20 stopinj Celzija, preprosto nisem zmogel več. Za kaj več mi je zmanjkalo moči. Ocena celotne ruske turneje pa je pozitivna. Dejstvo je, da sem hiter, to sem nakazal na vseh tekmah. Toda do zmage ali vsaj stopničk je pot precej dolga in naporna ter težka. Upam, da bom v naslednjih dneh pripravljenost uspel dvigniti na še višji nivo, tako da bom na domači Rogli lahko sproščeno napadel najvišja mesta,˝ ocenjuje Žan Košir, pritrjuje pa mu tudi trener Izidor Šušteršič. »Proti koncu dolgega dne je Žanu že zmanjkovalo moči, v dvoboju z Obmannom ni bilo tiste prave eksplozivnosti, »dinamita« v nogah,« pravi Medvodčan, ki je hkrati vesel pozitivnega premika Marguča in dejstva, da je Mastnak obdržal veleslalomske občutke in hitrost. Rezultatska ocena turneje? »En odličen izid, ostalo pa »nekje vmes«. Veseli pa dejstvo, da smo hitri & zdravi. To je osnova na kateri lahko optimistično gradimo, tako da bomo marca na Rogli lahko samozavestno merili na sam vrh,« še dodaja Šušteršič. 

bannoye
Deskarji so imeli v Bannoyah privilegij tekmovati pred publiko, ki je predvsem prvi dan napolnila tribune v ciljni areni. (Foto: Tabarchuk/Shmakov)  

Rok Marguč (24. mesto)in Tim Mastnak (odstop)sta njun prvi paralelni slalom  v tej sezoni zaključila v kvalifikacijah. Marguč je, glede na včerajšnjo tekmo, naredil pomemben korak naprej. Uvrstil se je v drugo kvalifikacijsko vožnjo in bil tam dobro na poti proti prvemu finalu v tej sezoni, na koncu je osvojili solidno 24. mesto. »S storjenim korakom naprej sem lahko zadovoljen, za uvrstitev v finale mi je zmanjkalo nekaj več kot štirideset stotink, kar ni veliko. Stvari so se torej začele odvijati v pravo, želeno smer. Temelj je postavljen, gremo naprej #roadtorogla2021! Prepričan sem, da bom v najboljši formi takrat, ko bo to najbolj potrebno,« pravi starejši izmed naših štajerskih reprezentantov, ki ga po prihodu domov čaka daljši sklop treningov na Rogli, ki pa jih bo »presekal« z udeležbo na avstrijskem državnem prvenstvu na Osojščici (Gerlitzen). Tudi Mastnakova »naslednja postaja« bo priljubljena Jasa na Rogli »Po krajšem premoru gremo seveda znova na delo. Za zelo pomembni marčevski zaključek sezone. Današnja tekma? Od prvega količka dalje se nisem znašel. Napaki je sledila napaka in na sredini prve proge sem žal odstopil,« pa s slalomsko premiero ni bil zadovoljen Mastnak, ki je tako prvič v tej sezoni ostal brez deskanja v zaključnem delu tekme.   

mt

Mastnak včeraj ob Mauriziu Bormolliniju, danes se ni uvrstil v zaključni del tekme. (Foto: Tabarchuk/Shmakov) 

V ženski konkurenci je lansko zmago ubranila Švicarka Julie Zogg, druga je bila Chayenne Loch (Nemčija) in tretja Tomoka Takeuchi (Japonska).  

Alpske deskarje naslednja tekma svetovnega pokala (paralelni veleslalom) čaka šele 6. marca na Rogli, še prej pa bosta na našem zreškem Pohorju »tekmi sezone«, 1. in 2. marca Slovenija namreč gosti svetovno prvenstvo deskarjev na snegu v alpskih disciplinah.

>>> Žan Košir (zvočna izjava)
>>> Rok Marguč (zvočna izjava)
>>> Tim Mastnak (zvočna izjava)
>>> Izidor Šušteršič (zvočna izjava)

REZULTATI

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov