Tim Mastnak nadaljuje s serijo uvrstitev v finale

06.02.2021

Tim Mastnak se je tudi na četrtem letošnjem paralelnem veleslalomu alpskih deskarjev za svetovni pokal zanesljivo prebil v finale elitne šestnajsterice. V ruskih Bannoyah je po štirinajstem mestu v Cortini, devetem mestu v Carezzi in drugem mestu v Scuolu zasedel trinajsto mesto. Žan Košir (19. mesto) in Rok Marguč (34. mesto) sta ostala brez izločilnih finalnih dvobojev. V moški konkurenci je zmagal domači as Dmitrij Loginov, v ženski pa je lansko zmago ubranila Nemka Ramona Hofmeister. Jutri bo v Rusiji na sporedu še paralelni slalom.

TMTim Mastnak se je na vseh štirih paralelnih veleslalomih v tej sezoni prebil med elitno šestnajsterico. (Foto: Tabarchuk / Shmakov)  

Slovenska reprezentanca je na sedmi posamični tekmi za svetovni pokal alpskih deskarjev  v tej sezoni znova nastopila v popolni postavi. V kvalifikacijah, ki so bile na sporedu zgodaj zjutraj po našem času (ob 5. uri), pa se je po pričakovanjih (beri: uvrstitev v finale elitne šestnajsterice) izšlo zgolj Timu Mastnaku. 

Rok Marguč je tekmo zaključil že po prvi vožnji. Na modri progi je zasedel 18. mesto (v drugo vožnjo se uvrsti 16 najboljših na posamični progi), kar je na koncu zadostovalo za 34. mesto. »Na treningih doma in tudi na samem prizorišču mi je šlo kar dobro. Upal sem, da bom takšne vožnje pokazal tudi na tekmi. Žal se ni izšlo, ampak jutri je nova priložnost,« nam je po tekmi povedal Marguč in dodal, da čuti, da se forma počasi a vztrajno dviga ter da bo, če ne že jutri, pa zagotovo tisti pravi »RM rejser« v začetku marca na domačem svetovnem prvenstvu.  

>>> Rok Marguč (zvočna izjava)

RM
Rok Marguč na treningu v Bannoyah. (Foto: Tabarchuk / Shmakov)

Žan Košir je s 16. mestomv prvi kvalifikacijski vožnji na modri progi (od Marguča je bil hitrejši deset stotink sekunde) za las ujel drugo kvalifikacijsko vožnjo, kjer je bil na rdeči progi osmi, a skupni čas ni zadostoval za finale elitne šestnajsterice. Vstopnico v finale je izgubil za pičlih enajst stotink sekunde. V kvalifikacijah so poleg naših izkušenih asov tekmo med drugimi zaključili tudi Švicar Nevin Galmarini,  pa Bolgar Radoslav Jankov, Italijan Aaron March  ter Avstrijca Andreas Prommegger in Benjamin Karl.

»Konkurenca je pač izjemno izostrena in izenačena. Danes žal ni bil slovenski dan. V igri stotink se nam ni izšlo. Sem že »preklopil« na slalom! Upam, da bom in bomo jutri znova na tistih pozicijah, ki si jih vsi skupaj najbolj želimo,« pa je tekmo pokomentiral Košir.

>>> Žan Košir (zvočna izjava)

Tim Mastnak je kvalifikacije pričel silovito. Na rdeči progi ga ni prehitel prav nihče.  Slabša predstava na modri progi (32. mesto) ga zato ni stala četrte zaporedne uvrstitve v finale to sezono. Skupno osmi čas (delil ga je z Italijanom Maurizijem Bormollinijem) je pomenil tudi mesto »osmega nosilca« v izločilnih dvobojih (zaradi boljše absolutne uvrstitve v eni izmed kvalifikacijskih voženj). In pomeno izbiro proge. 30-letni Celjan je seveda izbral rdečo. Kljub nekaj napakam je bil vse do konca dvoboja zelo blizu uvrstitvi v četrtfinale. Na koncu mu je do četrtfinala zmanjkala zgolj stotinka. Tekmo je tako zaključil na 13. mestu, kar je njegova tretja najboljša uvrstitev v tej sezoni. Zadovoljen s povratkom po skorajda mesecu dni »prisilnega počitka«? »Dejstvo je, ure so tako pokazale, da hitrosti nisem izgubil. To je dober pokazatelj. Mi je pa virus kljub vsemu pobral nekaj moči, več kot bi si želel. Posledično ni konstantnosti v vožnjah. S povratkom sem zadovoljen. Dokazal sem, da sem še vedno v igri za najvišja mesta. Pripravljenost bom le še stopnjeval, prav nikogar se ne bojim,« je odločen Mastnak, ki ga jutri čaka prvi slalom v tej sezoni, prva dva je bil zaradi okužbe s koronavirusom primoran izpustiti. »Na treningih mi je šlo dobro, jutri pa bom na tekmi videl, kaj to dejansko pomeni,« še dodaja naš najmlajši A reprezentant.

>>> Tim Mastnak (zvočna izjava)

»Za jutrišnji slalom napovedujem slovenske stopničke. Danes smo se prehitro vrnili v hotel, vsi trije fantje imajo dovolj energije in so fit. Jutri bodo to dokazali na slalomišču,« pa napoveduje trener Izidor Šušteršič, ki je z današnje izkušnje potegnil pozitivne stvari in vrjame v svoje varovance.

>>> Izidor Šušteršič (zvočna izjava)

Današnjo moško tekmo je dobil 21-letni domačin Dmitrij Loginov, ki je v finalu ugnal rojaka Igorja Slueva. Mali finale je bil povsem italijanski, dobil ga je Mirko Felicetti. Na nehvaležnem četrtem mestu je pristal Edwin Coratti. V ženski konkurenci je lansko zmago ubranila Nemka Ramona Hofmeister, druga je bila njena rojakinja Chayenne Loch, tretja pa Avstrijka Sabine Schöffmann, ki je z zmago nad najhitrejško kvalifikantko, Selino Jörg, preprečila popolno neško zmagoslavje.

Jutri bo v Rusiji na sporedu še paralelni slalom, kjer zmago branita Avstrijec Andreas Prommegger in Švicarka Julie Zogg. Po tej tekmi pa alpske deskarje zaradi že prej odpovedanih tekem v Kanadi in Južni Koreji (razlog je seveda korona kriza) čaka dokaj dolg premor brez tekem na najvišji ravni. Sledi vrhunec sezone, »marčevska norost« na Rogli, če si lahko sposodimo severnoameriško košarkarsko skovanko, ki napoveduje zaključne boje v študentski NCAA ligi. Na zreškem Pohorju seveda ne bomo gledali univerziade, pač dvoboje elitnih »rejsborderskih« profesionalcev. Najprej na svetovnem prvenstvu in nato še na tekmi svetovnega pokala.

REZULTATI

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov