Slovenska reprezentanca znova v popolni zasedbi

05.02.2021

Po moskovskem slalomskem spektaklu na zadnjo januarsko soboto so se alpski deskarji preselili pod južni Ural, kjer se bodo jutri in v nedeljo v zimskošportnem središču Bannoye merili na paralelnem veleslalomu in paralelnem slalomu za svetovni pokal. Žanu Koširju sta se v Rusiji pridružila tudi Tim Mastnak in Rok Marguč, tako da bo po prvi tekmi v koledarskem letu znova na štartu celotna A reprezentanca.

Kosir
Košir po drugem mestu na moskovskem slalomskem spektaklu. (Foto: Andrej Kulagin)

»Iz Moskve smo z Žanom in serviserjem Daretom Centrihom leteli dan kasneje kot večina reprezentanc. Druge izbire niti nismo imeli, saj smo potovanje v Rusijo in interne lete zaradi negotovosti o samem nastopu na prvi tekmi ruske turneje načrtovali v zadnjem hipu. Na koncu se je to izkazalo za dobro, saj so imele reprezentance, ki so iz Moskve letele prve, nekaj nevšečnosti. Let je bil namreč prestavljen, veliko so čakali, se vračali v hotel. Mi naslednji dan nismo imeli težav in smo tako spočiti prispeli v Bannoye. Tu je, kar se varnostnih ukrepov tiče, povsem drugače kot v Moskvi. Če je Moskva povsem »odprta« je tu, prav nasprotno, pravi »vojaški režim«. No, pa saj je bilo podobno že lani decembra, ko še ni bilo toliko govora o nevarnem virusu. (smeh, op.p.) Skratka tu se zelo dobro počutimo, smo zdravi, tako ali drugače smo na varnem. Naša »vojska« je nared za novi bitki! » sporoča glavni trener Izidor Šušteršič, ki ga veseli, da sta na »bojišče« prispeli sveži močni sili, Tim Mastnak in Rok Marguč.

 >>> Izidor Šušteršič (zvočna izjava)

Vremenske razmere na prizorišču, ki že drugo sezono zapored gosti tekmi svetovnega pokala, so bile pretekli teden zelo spremenljive. Od odjuge pa do tistega pravega mraza. »V soboto in nedeljo naj bi bilo kar med minus 17 in minus 25 stopinj Celzija. Prava Rusija, torej,˝ še dodaja Šušteršič.

Žanu Koširju so po drugem mestu v Moskvi apetiti zrasli. Po tretjem mestu v Carezzi in drugem v Moskvi lahko pričakujemo nove stopničke, morda celo zmago? ˝Ciljam visoko. Po uspehu v Moskvi in novici, da bo svetovno prvenstvo na domači Rogli, mi motivov seveda ne manjka. V Bannoyah, razlik v primerjavi z lanskim letom tu ne opažam, bosta na sporedu dve novi klasični preizkušnji. Težko bi potegnil kakšne vzporednice z ˝moskovskim slalomskih showom˝. No, tudi tu bodo na tekmi lahko gledalci. Rusi so nad alpskim deskanjem navdušeni. Osredotočen bom na vsako tekmo posebej, posamezne vožnje. Zaradi izjemne konkurence in širokega vrha pa bom seveda šel na polno, po domče povedano »na glavo«! Drugač pač ne gre,« pa motiva ter odločnosti ob zdravi meri racionalnosti ne manjka najstarejšemu članu naše A ekipe, ki sta se mu v Bannoyah pridružila tudi Tim Mastnak in Rok Marguč. Oba štajerska deskarja sta pred letom (v Rusijo sta prek Dunaja poletela v sredo) trenirala na domači Rogli.

>>> Žan Košir (zvočna izjava)

»Za mano so zelo dobri treningi na Rogli. Prve dni po vrnitvi na sneg sem sicer še lovil občutke, proti koncu pa mi je šlo tako v veleslalomu kot slalomu že zelo dobro. V Rusiji lani rezultatsko sicer nisem bil najbolj uspešen (dve 19. mesti, op.p), sem pa bil v eni izmed kvalifikacijskih voženj najhitrejši, kar je dober obet pred novim tekmovalnim vikendom,« nam je pred letom povedal Tim Mastnak. 

>>> Tim Mastnak (zvočna izjava)

MastnakTim je na Rogli znova ujel tiste prave občutke, preizkusil je tudi že ruski sneg. (Foto: FIS World Cup Bannoye 2021)  

Zelo dobro je pogoje na Rogli izkoristil tudi Rok Marguč. »Pogoji na Rogli so bili, kot pravi Tim, res zelo dobri. Morda (še) ne vrhunski, saj so na Jasi še pred kratkim zasneževali pobočje, umeten sneg pa se še ni povsem sprijel s podlago. Ampak bo pa zato snega na Rogli do prvih marčevskih dni, ko bomo gostili tekmi sezone zagotovo dovolj!« nam je povedal nosilec štirih kolajn s svetovnih prvenstev, ki je z opravljenim delom na snegu po zelo dolgem premoru torej zadovoljen. Ruske razmere dobro pozna, zelo mu ustrezajo. »Pred leti sem v novembrskem obdobju redno zahajal na to področje južnega Urala. V Abzakovo in okolico. Priprave tu so bile vedno vrhunske, zelo dobro se počutim v Rusiji in upam, da bo letos tudi rezultati temu primerni, » zaključuje Marguč.       

 >>> Rok Marguč (zvočna izjava)

MargucRok Marguč je, tako kot Tim Mastnak, nazadnje tekmoval v Scuolu. (Foto: Miha Matavž)

Danes so deskarke in deskarji opravili še zadnji uradni trening, jutri in v nedeljo ob 5. uri po srednjeevropskem času (ob 9. uri po lokalnem času) jih čakajo kvalifikacijske vožnje, štiri ure kasneje (ob 9. uri po srednjeevropskem času oz. ob 13. uri po lokalnem času) pa še finale. Prvi dan bo na sporedu paralelni veleslalom, drugi dan pa paralelni slalom. Lani sta paralelni veleslalom dobila Italijan Roland Fischnaller in Nemka Ramona Hofmeister, paralelni slalom pa  Avstrijec Andreas Prommeger in Švicarka Julie Zogg. Slovenske uvrstitve? Obakrat se je v finale elitne šestnajsterice zavihtela Gloria Kotnik (14., slalom, 16., veleslalom), enkrat Žan Košir (16. mesto, veleslalom), Tim Mastnak in Rok Marguč pa sta ostal brez finalnih dvobojev. Tim je obakrat zasedel 19. mesto. Rok pa 21. v slalomu ter 38. v veleslalomu.

TMTim Mastnak na uradnem treningu v Bannoyah. (Foto: FIS World Cup Bannoye 2021)

Slovenski deskarji v naslednjih dneh še na treh prizoriščih

Ta konec tedna oziroma v začetku naslednjega tedna se nadaljujejo tudi tekmovanja v evropskem pokalu. Alpski deskarji Črt Ikovic, Jernej Glavan in Sara Goltes so v spremstvu trenerja Sebastjana Webra odpotovaliv švicarski Lenzerheide, kjer bosta jutri in v nedeljo na sporedu paralelna slaloma, najmlajši član B reprezentance, Gal Leskovar, pa bo aktiven na tekmah nižjega ranga (FIS),v avstrijskem Gosau. Tudi njega prihajajoči vikend čakata dva paralelna slaloma. »Zadnji treningi na koroški Poseki in pa na Rogli so odlično uspeli. Forma je dobra, vsi si želimo, da se to pokaže tudi rezutatsko, na tekmah, ˝ nam je povedal trener Weber.

>>> Sebastjan Weber (zvočna izjava)

Medtem ko zgoraj omenjeni alpski deskarji iz B ekipe danes potujejo v Švico, pa so se v začetku tedna iz Švice (Crans Montana) vrnili naši deskarji prostega sloga, ki so tam nastopili na tekmah evropskega pokala v snežnem žlebu in snežnem parku. Z 8. mestom v snežnem žlebu (zmagala je Kanadčanka Elizabeth Hosking) je najvišjo slovensko uvrstitev dosegla olimpijka iz Pjongčanga 2018, Kaja Verdnik. V moški konkurenci v žlebu je Max Kralj Kos zasedel 13. mesto, zmagal je Andre Höflich, na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala v Laaxu s četrtim mestom najboljši Evropejec. V snežnem parku v ženski konkurenci (zmagala je Belgijka Evy Poppe) Slovenk ni bilo na štartu, v moški pa je v izredno močni konkurenci (zmagal je domačin Nicolas Huber) najvišje segel Vrhničan Ožbe Kuhar, ki je osvojil 39. mesto. Naj Mekinc je zasedel 47., Lenart Maligoj pa 72. mesto.  

Evropski pokal za deskarje prostega sloga se v ponedeljek in torek nadaljuje na srbskem Kopaoniku. Na slovenski kulturni praznik bo tam na sporedu tekma v snežnem parku, naslednji dan pa še v skokih prostega sloga. Ker so okužbe z novim koronavirusom doletele tudi naš tabor deskarjev prostega sloga, ekipo v Srbijo danes odpelje Matevž Pristavec, sicer trener A ekipe. Izkušeni Bohinjec seveda zelo dobro pozna tudi člane B ekipe. »Ogromno treniramo skupaj, tako da ne bo težav. Dobro jih poiznam. V Srbijo potujejo Tinkara Tanja Valcl, Ožbe Kuhar, Lenart Maligoj in debitanta Aljaž Sladič ter Valuk Markelj,˝nam je povedal Pristavec. Srbska smučarska zveza na Kopaoniku pod vodstvom Severina Pavlovića ureja še zadnje podrobnosti na lokaciji Malo jezero, kjer bosta na sporedu »park« & »big air« preizkušnji. Na obeh bo deskala vsa omenjena slovenska peterica.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov