SP Rogla 2021: Edinstvena priložnost zlate generacije slovenskega deskanja

02.02.2021

Po svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih, ki ga je decembra gostila Planica, bo Slovenija v tej sezoni gostila še drugo svetovno prvenstvo pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS). Do svetovnega prvenstva alpskih deskarjev na Rogli nas loči samo še 26 dni. Prvi in drugi marčevski dan se bodo na Jasi za naslove in prestižne kolajne v obliki snežinke merili najboljši »rejserji« ta hip. Organizacijski komite Svetovnega prvenstva Rogla 2021 dela s polno paro. Usklajena in izkušena ekipa je garant, da se bodo domači in tuji deskarski asi na zreškem Pohorju tudi letos počutili izvrstno.

Rogla 2021Na Jasi bomo 1. marca dobili novo svetovno prvakinjo in svetovnega prvaka v paralelnem veleslalomu, dan zatem pa še v paralelnem slalomu. (Foto: Miha Matavž) 

Hiter odziv v specifičnih razmerah rezultiral v edinstveni priložnosti za slovensko elitno trojko Žan Košir – Tim Mastnak - Rok Marguč

Svetovno prvenstvo deskarjev na snegu ter smučarjev prostega sloga bi po prvotnem načrtu moralo biti na sporedu med 18. in 28. februarjem v kitajskem Zahngjiakouu, a je bilo že pred vstopom v novo leto jasno, da generalke za olimpijske igre Peking 2022 na Kitajskem ne bo. Razlog so seveda ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Pandemija je Mednarodno smučarsko zvezo (FIS) postavila pred zahtevno nalogo, iskanje ustreznih rešitev »v zadnjem hipu«. Pragmatično so se odločili za razdrobitev prvenstva po prizoriščih, ki imajo izkušnje z organizacijo tekem na najvišji ravni ter ustrezen »know how« za hitro reagiranje v teh specifičnih razmerah, ko so spremembe edina stalnica.

»V sredini januarja je FIS na to temo med drugimi kontaktirala tudi Smučarsko zvezo Slovenije (SZS): Obstaja interes za prevzem organizacije tekmovanj alpskih deskarjev na Rogli? Izredno hitro je bilo potrebno odreagirati, pričeli so se uradni pogovori na relaciji FIS – SZS, ter doma na relaciji SZS (vodstvo zveze in panoge deskanje na snegu) – Unitur d.o.o (Rogla)  – Snowbaord klub Rogla - Občina Zreče. Ključni akterji smo strnili vrste in 21. januarja zvečer FIS uradno izrazili interes za izvedbo svetovnega prvenstva alpskih deskarjev. Poleg nas so bili »v igri« še švicarski Scuol ter avstrijski Bad Gastein, a smo Slovenci najhitreje odreagirali. Že dan potem, v petek 22. januarja, smo dobili uradno potrdilo FIS ter v soboto popoldan mednarodni in domači javnosti sporočili veselo novico,˝ sporočajo organizatorji svetovnega prvenstva.

Nosilec organizacije prvenstva je Smučarska zveza Slovenije v sodelovanju z  družbo Unitur d.o.o. (Rogla), Snowboard klubom Rogla ter Občino Zreče. Predstavniki teh ključnih akterjev tudi sestavljajo »Organizacijski komite Svetovno prvenstvo Rogla 2021«. Proračun dogodka znaša 300.000,00 evrov. Del sredstev zagotavlja FIS (prejšnji teden so bili na relaciji FIS – SZS formalizirani še zadnji operativni dogovori), del predstavljajo dohodki iz naslova participacije udeležencev, del pa sponzorski prihodki. S slednjimi bo potrebno pokriti 50 % proračuna.

»Prireditev seveda nameravamo izpeljati s pozitivnim rezultatom. Tako bomo tudi pridobili sredstva, ki bodo namenjena programom panoge deskanja na snegu v naslednji sezoni. Slovenska deskarska skupnost je dobila odlično, pravzaprav edinstveno priložnost za promocijo tega atraktivnega športa na domačih tleh. Slovenija in Rogla z okolico kot destinacija pa bo dobila pojavnost na številnih zanimivih svetovnih trgih, ˝  pravijo organizatorji in poudarjajo, da si zlata generacija slovenskih deskarjev z Žanom Koširjem, Timom Mastnakom in Rokom Margučem zasluži takšno priložnost. Žanu Koširju, Roku Marguču in Timu Mastnaku bo tako omogočeno, da se na domačih tleh, na progi Jasa, ki jo poznajo do zadnjega centimetra, borijo za vrh. Vsi trije omenjeni fantje že imajo kolajne s svetovnih prvenstev, žlahtna »snežinka« osvojena na domačih tleh pa ima seveda vedno in povsod  še posebno težo. Naša »prvoligaška trojka« je bila ob veseli novici o marčevskem prvenstvu na domačih tleh seveda prijetno presenečena in navdušena.

Kaj pravijo Košir, Mastnak in Marguč?

»Dejstvo, da bo prvenstvo na domačih tleh je v moji glavi dvignilo apetite in željo po dokazovanju. Po prihodu z ruske turneje bom vse sile usmeril v pripravo na prvenstvo. Seveda si želim, da uspe vsaj enemu od domačih tekmovalcev. Uspeh pa je seveda kolajna«,  nam je iz ruskega zimsko-športnega središča Bannoye, kjer ga ta vikend čakata novi preizkušnji svetovnega pokala sporočil Žan Košir. Izkušeni 36-letni Tržičan je deskal že na šestih svetovnih prvenstvih. Medaljo, srebrno, je osvojil leta 2015, ko so alpski deskarji, v okviru za Slovence izjemno uspešnega prvenstva deskarjev ter smučarjev prostega sloga v avstrijskem Kreischbergu (medalje so poleg Koširja osvojili še Rok Marguč, Tim Kevin Ravnjak in Filip Flisar), deskali na strmini v Lachtalu. Žanu torej v zbirki snežink manjkata še zlato in bron. Kdor pozna odločnega Gorenjca, ve kam bo Žan meril na prvi in drugi marčevski dan. Visoko, visoko!

Kosir
Košir ima na Rogli vedno najvšje ambicije. (Foto: Miha Matavž)

Prav takšne ambicije pa ima tudi Tim Mastnak, ki je v nedeljo dopolnil okroglih trideset let. Za branilca veleslalomske srebrne kolajne iz zadnjega svetovnega prvenstva (Park City, ZDA, 2019) bo to četrto člansko svetovno prvenstvo. Naš najmlajši A reprezentant je bil tudi že zlat, a na mladinskem svetovnem prvenstvu. Konec marca bo minilo natanko deset let od njegove zmage med mladimi upi. Takrat si je oder v italijanskem Valmalencu delil z Avstrijcem Lukasom Mathiesom (2.). in Italijanom Edwinom Corattijem (3.), ki sta še dandanes njegova velika tekmeca in tako bo tudi marca na Rogli. »Moje vožnje so dovolj dobre, da lahko posežem po najvišjih mestih. Progo Jasa odlično poznam, sva prava »prijatelja«! Že kot ciciban sem tu vijugal, še v smučarski konkurenci. V lepem spominu imam tudi deskarske svetovne pokale na Rogli. Prek medijev sem izvedel, da bi na domačem hribu utegnil dobiti priložnost tudi na članskem svetovnem prvenstvu. Ob potrditvi dejstva, da smo dobili svetovno prvenstvo, pa sem bil seveda izredno vesel. Domača priložnost, super!˝ je motiviran Mastnak.

TM
Palce gor za svetovno prvenstvo na domačem hribu! (Foto: Miha Matavž) 

Kljub temu, da ima v domači vitrini kar štiri kolajne s svetovnih prvenstev, pa motivacije ne manjka tudi 34-letnemu Roku Marguču. Poleg Dejana Koširja (2003, paralelni veleslalom, Kreischberg) in Roka Flandra (2007, paralelni veleslalom, Arosa) je edini slovenski alpski deskar, ki je že bil svetovni prvak. Leta 2013 je v kanadskem Stonehamu osvojil zlato v paralelnem slalomu. Pred desetimi leti (2011) je bil bronast (paralelni slalom) in srebrn (paralelni veleslalom) v španski La Molini, v že omenjenem Lachtalu pa si je prideskal bron v paralelnem slalomu. Izjemen opus, ampak Rogla je bila za Roka vedno »sveta« …. »Enkratno! Res je, da imam že štiri kolajne s svetovnih prvenstev, ampak če bi jo osvojil na domačih tleh, ... Da, to bi bilo pa res nekaj izjemnega, neverjetnega,« pa je navdušen Marguč, ki je prve izkušnje na svetovnih prvenstvih (v veleslalomu je bil odličen 12.) nabiral že leta 2007 v švicarski Arosi, ko so bili poleg njega v reprezentanci »glavni« Rok Flander, Dejan Košir in sedanji glavni trener slovenske reprezentance v paralelnih disciplinah Izidor Šušteršič.

Tudi slednji ne skriva zadovoljstva nad dejstvom, da bo »head coach« na domačem svetovnem prvenstvu. »Naj se nadaljuje »pravljica« in filmska zgodba. Ta konec tedna v Rusiji in nato marca na Rogli. Morda pa res spišemo scenarij za lep borderski film s srečnim koncem. Delamo na tem!« pa v smehu dodaja vedno dobro razpoloženi slovenski trener, ki se je letos veselil že treh slovenskih stopničk.

RMRok Marguč na avstrijskem Štajerskem leta 2015, ko je osvojil že četrto kolajno na svetovnih prvenstvih. Lahko na domačem Štajerskem poseže po peti? (Foto: Miha Matavž) 

Bo na Rogli deskala tudi Ester Ledecka?

Kljub odsotnosti v zadnjih letih prve dame slovenskega alpskega deskanja, Glorie Kotnik, ki predolimpijsko sezono zaradi materinstva (te dni je rodila sina Maja!) izpušča, pa utegne tudi žensko »dirkanje« na Rogli biti še kako zanimivo tudi za domačo javnost.

Se nam obeta boj na svetovnih prvenstvih vedno dobro razpoloženega ruskega in nemškega ženskega »sanjskega moštva«  s češko »dvoživko« Ester Ledecko? Pogled na koledar tekmovanj v alpskem smučanju sproža ugibanja. Bi se slovita STR, aktualna olimpijska zmagovalka v deskarskem paralelnem veleslalomu in smučarskem superveleslalomu po svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju iz Atomicovih smuči znova utegnila vrniti na SG desko? Lani je na Rogli zmagala in dosegla nov mejnik v zgodovini vrhunskega športa. Se bo marca 2021 vrnila v Slovenijo? Pustimo se presenetiti. V njenem taboru so zaenkrat še previdni in skrivnostni. Kot nam je včeraj zatrdil njen deskarski trener, Američan Justin Reiter (danes praznuje 40 rojstni dan!) bo javnost seveda pravočasno obveščena o načrtih 25-letne članice Dukle iz Liberca, ki je tudi v tej sezoni zmagala tako na tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju kot tudi deskanja na snegu. Ji lahko na naši Rogli uspe veliki met in nov »dvojček«? Prvi del odgovora bomo dobili v naslednjih dneh v smučarski Cortini, ki je bila letos za Ester (v deskarski vlogi) že zelo uspešna …

esterBomo na Rogli navijali tudi za Ester? (Foto: Miha Matavž) 

Brez gledalcev na prizorišču s TV prenosom ter prisotnostjo na priljubljenih spletnih platformah

Obe tekmi (ponedeljek - paraleni veleslalom, torek - paralelni slalom) svetovnega prvenstva v alpskem deskanju na snegu z Rogle bo v neposrednem prenosu moč spremljati na RTV Slovenija. Ker gledalcev na tekmi iz vsem znanih razlogov ne bo, organizatorji obljubljajo tudi posebno navijaško izkušnjo prek popularne aplikacije Zoom. Rogla bo torej tako in drugače prisotna v dnevnih sobah številnih slovenskih športnih navdušencev. Vse ažurne informacije v povezavi s prvenstvom bodo zainteresirani javnosti na voljo tudi na spletni in facebook strani SLOSKI Snowboard ter na uradnem Instagram profilu ter spletni strani prvenstva (slednja je v nastajanju, ob lansiranju boste obveščeni).

Omeniti velja še, da bodo reprezentance uradno povabilo organizatorjev z vabilom, natančnim urnikom tekmovanj in vsemi protokoli, ki se nanašajo na ukrepe za omejitev širjenje koronavirusa prejele v naslednjem tednu, našli jih boste na tej povezavi.

Deskarji in deskarke bodo na Rogli ostali tudi po prvenstvu in sicer vse do sobote 6. marca, ko bo na Jasi na sporedu še tekma svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu, katere organizator je družba Unitur d.o.o.

Zvočni izjavi:
>>> TIM MASTNAK
>>> ROK MARGUČ

Za vsa dodatna novinarska vprašanja na temo SP Rogla 2021 smo vam na voljo:  

E-mail:  ebnjkbo/sjgmAtmptlj/tj
Mobile / Viber / WhatsApp / Signal: 041 898 036
WhatsApp: SloSki Snowboard PRESS

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov