Žan Košir drugi v Moskvi!

30.01.2021

Alpske deskarke in deskarji so se danes v ruski prestolnici merili na drugem posamičnem paralelnem slalomu za svetovni pokal v tej sezoni. Žan Košir, kot edini slovenski predstavnik na prvi od treh letošnjih tekem za svetovni pokal v Rusiji, se je rutinirano uvrstil v večerni finale, kjer je klonil šele v velikem finalu in zasedel drugo mesto. Zmagal je domačin Dimitrij Karlagačev. V ženski konkurenci je bila najboljša Avstrijka Daniela Ulbing.

moskva21Žan Košir je danes osvojil druge stopničke v sezoni in dvajsete v karieri. (Foto: SloSki Snowbaord) 

36-letni Tržičan Žan Košir je z današnjim izidom znova potrdil, da sta jeklena volja in pregovorna gorenjska trma »garant« za uspeh. Še v četrtek dopoldan je treniral na Krvavcu, popoldan uspešno opravil vse formalnosti (test na kronavirus) in dobil »zeleno luč« za let v Rusijo. V petek zjutraj se je v družbi trenerja Izidorja Šušteršiča in serviserja Dareta Centriha odpravil proti Münchnu od koder so nato leteli v Moskvo. Danes popoldan je izkušeni nosilec treh olimpijskih kolajn rutinirano opravil s kvalifikacijami, na obeh progah je zasedel 13. mesto. A trinajstica za Gorenjca ni bila nesrečna. Prav nasprotno. V osmini finala je »padel« (dobesedno) njegov prvi nasprotnik, vedno neugodni Avstrijec Lukas Mathies. Sledil je dvoboj s finalistom zadnje tekme v ruski prestolnici, Švicarjem Dariem Caviezlom, ki pa ga je naš as zanesljivo dobil. To je že dalo slutiti, da se nam obetajo nove stopničke. Ko je bil v polfinalu Košir boljši še od Italijana Edwina Corattija je bilo jasno, da je na svoj račun »vknjižil« dvajsete stopničke v svetovnem pokalu. Lahko tudi zmaga? Slovenski veteran je do konca zadnjega dvoboja dne, pred dva tisoč gledalci (!), deskal z ramo ob rami s 14 let mlajšim tekmecem, domačinom Dimitrijem Karlagačevim. Slednji je bil na šprinterski progi boljši za pičlih sedem stotink. 22-letni Rus se je veselil prve zmage na tekmah najvišjega ranga. Dobro slalomsko formo je pokazal že v Bad Basteinu, kjer je bil po kvalifikacijah drugi in na koncu deveti. Tretje mesto je pripadlo Corattiju, v malem finalu je bil boljši od Avstrijca Alexandra Payerja.

»Dejstvo, da je progo postavil naš trener Izidor Šušteršič mi je šla na roke. V kvalifikacijah sem bil še malenkost nervozen, ko pa se je začelo zares pa sem stopnjeval iz vožnje v vožnjo. Dobro se je izšlo. Lepo je biti na stopničkah sredi Moskve, upam, da bom rusko turnejo nadaljevla v tem slogu,« je bil po tekmi zadovoljen Žan Košir.

ZVOČNA IZJAVA (ŽAN KOŠIR) >>>

»Zadnji mesec je bil zaradi okužb s koronavirusom in nato povratkom zelo naporen, negotov, res poseben. Pravzaprav filmski. Ampak vse skupaj se je dobro izšlo, s srečnim koncem. Neverjetno, bravo Žan Košir! Komaj čakam naslednji preizkušnji na katerih se nam bosta pridružila še Tim Mastnak in Rok Marguč. Show must go on!«, pa je bil po specifičnem mesecu čustven trener Izidor Šušteršič.

ZVOČNA IZJAVA IZIDOR ŠUŠTERŠIČ >>>

Po drugem mestu Roka Marguča pred desetimi leti in njegovim tretjem leta 2016 smo se Slovenci danes tako še tretjič lahko veselili stopničk v ruski prestolnici. Pa bomo v Rusiji slišali tudi slovensko himno? Danes »srebrni« Žan Košir je dokazal, da se lahko to zgodi še kako kmalu. Morda že naslednji konec tedna, ko bosta v Bannoyah na sporedu paralelni veleslalom in paralelni slalom, Slovenci pa bomo znova imeli v ognju vse tri »prvoligaše«.

Če je v moški konkurenci zmaga ostala doma, pa v ženski Rusom ni izšlo. Veliko favoritinjo Sofijo Nadiršino je v velikem finalu ugnala Korošica Daniela Ulbing (Avstrija), tretje mesto pa je po zmagi nad Švicarko Patrizio Kummer pripadlo Nemki Ramoni Hofmeister.      

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov