Laax, Valmalenco, Davos, Haus in znova Rogla!

24.01.2021

Včeraj zvečer se je s finalom v snežnem žlebu končal tradicionalni Laax Open. Že dan prej so se v tamkajšnjem parku za prve letošnje stopničke v svetovnem pokalu pomerili najboljši in najboljše v snežnem parku. Švicarski organizatorji so tudi letos, kljub specifičnim okoliščinam zaradi koronakrize, gledalcem prek različnih komunikacijskih platform ponudil obilo užitkov ob spremljanju najboljših deskark in deskarjev prostega sloga v žlebu in parku. S prestižnimi naslovi iz Švice odhajajo Chloe Kim (ZDA), Yuto Totsuka (Japonska), Jamie Anderson (ZDA) in Niklas Mattson (Švedska). Prva dva sta bila najboljša v žlebu, druga dva pa v snežnem parku. Z 21. mestom v žlebu je bil izmed Slovencev najvišje Tit Štatne, tri mesta nižje (24. mesto) pa se je v parku uvrstil Naj Mekinc.

laax2021
Finale v snežnem žlebu je že tradicionalno zadnje dejanje v Laaxu. (Foto: Chad Buchholz) 

V Švici na vrhu Američanki, Japonec in Šved

Včerajšnji finale pod žarometi, a žal brez gledalcev tik ob žlebu, je dobila 20-letna Američanka Chloe Kim, ki je bila najboljša že po četrtkovih kvalifikacijah. Prva vožnja se ji sicer ni posrečila (padec), a se je v drugo zbrala. V Laaxu Američanka korejskega rodu tako ostaja neporažena. Po letih 2017 in 2019 je aktualna olimpijska zmagovalka znova zmagala. Druga je bila najmlajša finalistka, 16-letna Japonka Mitsuki Ono, tretja pa njena pet let starejša rojakinja Sena Tomita. Tudi v moški konkurenci sta bila na stopničkah dva Japonca. S tehnično izjemno vožnjo je zmagal Yuto Totsuka, tretji pa je bil Ruka Hirano. Med Japonca se je na drugo mesto vrinil Avstralec Scotty James. 26-letnemu Avstralcu, trikratnemu svetovnemu prvaku v žlebu, se je tako izmuznil klasični hat-trick. V Laaxu je namreč zmagal lani in predlani. Naš edini predstavnik, Tit Štante, je z nastopi zaključil po četrtkovih kvalifikacijah, osvojil je končno 21. mesto.

Tako kot v žlebu je tudi v snežnem parku prvo mesto pripadlo Američanki. Izkušena 30-letna Jamie Anderson je zmagala pred enajst led mlajšo Novozelandko Zoi Synnott Sadowski (zmagovalka januarske »big air« tekme za svetovni pokal v Kreischbergu) in deset let mlajšo Avstralko Tess Coady. Če v ženski konkurenci Evropejke niso posegle po stopničkah (najvišje je bila naša severna soseda Anna Gasser, 5. mesto), pa so bile moške »park stopničke« (ob odsotnosti Kanadčanov in dela ameriške ekipe – karantena zaradi pozitivnih primerov na koronavirus v ekipah) povsem evropske. Zmagal je Šved Niklas Mattson, drugi je bil Nemec Leon Vockensperger, tretji pa Norvežan Marcus Kleveland. 19-letni Ljubljančan Naj Mekinc je slovensko deskarsko javnost v torek navdušil s suverenim kvalifikacijskim nastopom in uvrstitvijo v polfinale, kjer je tekmovanje nato v sredo tudi zaključil (24. mesto).     

Deskarji prostega sloga so po tednu v Laaxu v precejšnji negotovosti, saj so kanadski organizatorji ta teden sporočili, da za marec predvideno svetovno prvenstvo v vseh treh disciplinah prostega sloga (skoki prostega sloga, snežni park, snežni žleb) ter dodatno tekmo svetovnega pokala v parku odpovedujejo. Že prej sta bili odpovedani tudi za februar predvideni tekmi svetovnega pokala (snežni žleb in snežni park) v ameriškem Mammouth Mountainu, tako da v tem trenutku v »freestyle« koledarju svetovnega pokala ostaja samo tekma v snežnem parku, ki jo bo konec marca gostil češki Špindlerov Mlin. Mednarodna smučarska zveza išče nadomestne organizatorje, tudi za svetovno prvenstvo. Novo informacijo na temo slednjega bodo podali v prihajajočem tednu. Slovenska ekipa se s Švice vrača danes. S treningi bodo že v naslednjih dneh nadaljevali na domačem Voglu.

Sezono vendarle začeli tudi krosisti

Sezono so ta vikend s prvima tekmama svetovnega pokala v italijanskem Valmalencu, kot zadnji med deskarji, začeli tudi krosisti. V deskarskem krosu, kjer Slovenci po športni »upokojitvi« Roka Roglja in Matije Mihiča nimamo več predstavnikov na najvišji ravni, so bili na prvih dveh tekmah najboljši Nizozemec Glenn de Blois (sobotna tekma) in Avstrijec Alessandro Haemmerle (današnja tekma) ter Italijanka Michela Moioli (sobotna tekma) in Čehinja Eva Samkova (današnja tekma).

Davos, Haus, Moskva, Rogla

Ker tudi pretekli vikend ni bilo na sporedu tekem za svetovni pokal v alpskem deskanju, se je zelo močna zasedba zbrala na paralelnih slalomih za evropski pokal v švicarskem Davosu. Sobotnega sta dobila domačinka Ladina Jenny in Američan Cody Winters, današnjega pa Avstrijca Claudia Riegler in Lukas Mathies. Na obeh preizkušnjah je deskal tudi Jernej Glavan, ki je v močni konkurenci v soboto zasedel 33. mesto, danes pa 29. mesto. Medtem ko je Glavan deskal v Švici, pa sta preostala dva člana naše B ekipe (Gal Leskovar in Sara Goltes) deskala na FIS mladinskih paralelnih slalomih v avstrijskem Hausu. Med deskarji je tako na petkovem kot na sobotnem slalomu zmagal Nizozemec Youri Zorge, Gal Leskovar pa je osvojil četrto in deveto mesto. Tudi v konkurenci deklet je bila oba dneva na vrhu ista tekmovalka, domačinka Pia Schoefmann, Sara Goltes je osvojila šesto in osmo mesto.

B
Glavan je deskal v Davosu, Goltesova in Leskovar v Hausu. (Foto: SloSki Snowboard)

Svetovni pokal alpskih deskarjev se s paralelnim slalomom nadaljuje zadnjo januarsko soboto (30.1.). Našo ekipo (vsi se po prestani karanteni dobro počutijo!), ki je morala izpustiti prvi slalom sezone v avstrijskem Bad Gasteinu v torek dopoldan na Golniku čaka novo testiranje na koronavirus. V primeru negativnih rezultatov, že v sredo odpotujejo v Moskvo.

Naj za konec še enkrat ponovimo veselo včerajšnjo vest: Rogla bo v začetku marca gostila svetovno prvenstvo alpskih deskarjev na snegu. Prvi marčevski dan bo na sporedu paralelni veleslalom, drugi pa še paralelni slalom. Več informacij pa v naslednjih dneh …

Rezultati Laax
Rezultati Valmalenco
Rezultati Davos
Rezultati Haus

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov