Laax Open 2021: Tit Štante v žlebu enaindvajseti

21.01.2021

Z današnjim tekmovanjem v snežnem žlebu, najstarejši deskarski olimpijski disciplini, se je v Laaxu zaključil predtekmovalni del. Jutri in v soboto bodo namreč na sporedu le še finalne preizkušnje. Žal brez slovenske udeležbe. Potem ko je včeraj v polfinalu s tekmovanjem v parku zaključil Naj Mekinc, se je preboj v finale žleba danes izmuznil tudi Titu Štantetu. 22-letni Celjan je zasedel 21. mesto, kar je njegova druga najboljša uvrstitev na najprestižnejšem evropskem tekmovanju deskarjev prostega sloga.

laxx
Finalisti in finalistke si bodo razdelili 140.000,00 CHF. (Foto: Chad Buchholz)

Tit Štante, ki je na tekmi svetovnega pokala v Laaxu nastopil že četrtič, je deskal v prvi kvalifikacijski skupini. V konkurenci enaindvajsetih deskarjev iz enajstih držav je dosegel dvanajsti rezultat in sicer z oceno njegove prve vožnje, kar je na koncu zadostovalo za skupno enaindvajseto mesto v konkurenci 41 deskarjev iz dvanajstih držav. V drugo je sicer poizkušal z izvedbo zahtevnejših in posledično bolj tveganih skokov, a se mu »napad« na top 6 pozicije v skupini (te vodijo v finale) ni izšel. »Titova prva vožnja je bila zanesljiva, zrela, zelo dobra. Lahko bi rekel, da njegova najboljša te dni. Nadgradnja v drugi pa se mu žal ni izšla,» je varovanca po tekmi ocenil trener Matevž Pristavec, ki z ekipo do nedelje ostaja v Laaxu, kjer bodo spremljali najboljše in hkrati za trening izkoristili odlično pripravljen žleb ter ostale objekte v snežnem parku, ki sta ga strokovna žirija in pa »glas ljudstva« na glasovanju World Ski Awards  zadnjih šest let razglasila za najboljše svetovno »freestyle« zimsko-športno središče (lani je Laax v okviru World Ski Awards prejel tudi prestižni naslov najboljšega švicarskega smučišča).

»Iz Švice se nato vračamo v slovenski Laax, na Vogel torej. Upajmo, da bo tamkajšnji park pripravljen za trening,« še dodaja Pristvec, ki bo z druščino v moškem finalu žleba spremljal in analiziral naslednjo dvanajsterico: Valentino Guseli (Avstralija), David Habluetzel (Švica), Scotty James (Avstralija), Patrick Burgener (Švica), Joey Okesson (ZDA), Jan Scherrer (Švica), Yuko Tutsuka (Jap), Taylor Gold (ZDA), Andre Hoeflich (Nem), Ruka Hirano (Jap), Raibo Katayama (Japonska), Derek Livingston (Kanada).    

Klasični hat-trick Chloe Kim?

V ženski konkurenci je bilo na štartu štiriindvajset deskark iz desetih držav. Tako kot včeraj v parku, je bila tudi danes najboljša Američanka. Pred tekmo še precej bolj izrazita favoritinja od včeraj najboljše kvalifikantke v parku, Jamie Anderson, 20-letna Chloe Kim. Aktualna olimpijska prvakinja v žlebu in marketinško ena najbolj uspešnih svetovnih športnic se na tekmah pojavi zelo redko. Izbira le najprestižnejše, a je vedno znova na vrhu. Nazadnje je karizmatična deskarka na tekmah pod okriljem FIS tekmovala na svetovnem prvenstvu februarja 2019 v ZDA in seveda zmagala. Tudi na vseh dosedanjih nastopih v Laaxu (2017 in 2019) je bila na vrhu. Tako v kvalifikacijah kot nato v finalu. Bo v soboto še tretjič dobila prestižni Laax Open? To ji bodo skušale preprečiti Japonke Mitsuki Ono (2. kvalifikantka), Sena Tomita (4.), Haruna Matsumoto (6.), Nemka Leilani Ettel (5.) in Španka Queralt Castellet (3.), branilka lanske zmage ter z 31 leti najstarejša udeleženka ženske tekme.

Finale v žlebu bo na sporedu v soboto (22.1.) s pričetkom ob 17:45. Pod žarometi, a tokrat brez gledalcev. Dan prej (petek, 22.1. ob 13:15) bo na sporedu še finale v snežnem parku. Nagradni sklad? Finalisti in finalistke si bodo razdelili 140.000,00 švicarskih frankov.

Rezultati, snežni žleb:
moški - kvalifikacije
ženske - kvalifikacije

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov