Danes se v Švici začne sloviti Laax Open

19.01.2021

Deskarji na snegu bodo sezono svetovnega pokala ta teden (19. – 23.1.) nadaljevali z nastopi na najprestižnejšem evropskem tekmovanju za deskarje prostega sloga. Sloviti Laax Open bo tudi letos gostil tekmi v snežnem parku (slopestyle) in snežnem žlebu (halfpipe). V moški konkurenci nas bosta v Švici zagotovo zastopala Naj Mekinc (park) in Tit Štante (žleb), v ženski pa bomo tokrat po vsej verjetnosti brez zastopstva. Urška Pribošič se je namreč zaradi posledic padca v Kreischbergu nastopu odpovedala.

Laax 2021
Včeraj in v nedeljo je bil v Laaxu na sporedu uradni trening v snežnem parku. (Foto: Chad Buchholz, FIS)
 

Danes ob 10.30 v parku Naj Mekinc

»Tako nedeljski kot včerajšnji uradni trening v parku je minil v slabih vremenskih razmerah. V nedeljo je za nameček tudi močno pihalo. Vremenska napoved za današnji dan je bolj obetavna. Kvalifikacije v snežnem parku z Najem Mekincem se pričnejo ob 10.30,« nam je s Švice sporočil naš glavni trener Matevž Pristavec. V dveh skupinah bo v parku več kot 2000 metrov nad morjem deskalo skupaj devetinpetdeset deskarjev in šestnajstih držav. Štiriindvajset najboljših bo tekmovanje nadaljevalo jutri popoldan (polfinale, 13:35), elitno dvanajsterico pa v petek (od 13:15 dalje) čaka finale. Ženske bodo v kvalifikacijah nastopile jutri, šest najboljših dobi vstopnico za petkov finale. »Padec Urške Pribošič pred tekmo svetovnega pokala v skokih prostega sloga v začetku meseca v avstrijskem Kreischbergu vendarle ni bil povsem nedolžen. Po slikanju in dodatnih preiskavah smo se morali odločiti za počitek, tako da Urška, lani je bila v Laaxu dvanajsta, žal ne bo nastopila,« nam je še povedal Pristavec, ki poroča tudi o odličnih snežnih razmerah v Švici. »V zadnjih dneh je zapadlo več kot meter suhega snega, tako da je podlaga v parku odlična. Žičnice normalno obratujejo, seveda pa so obvezne zaščitne maske. Tudi testiranja na koronavirus so redno na našem urniku. Testirani smo bili pred začetkom, testirani bomo tudi med tekmovanji. V tem kontekstu je vseskozi kar strogo in napeto. Po mojih zadnjih podatkih je v karanteni, zaradi več pozitivnih primerov pred odhodom iz Kreischberga, večji del ameriške ekipe,« o aktualni realnosti , ki jo kroji virus še dodaja Pristavec. In kdo bodo največji tekmeci Mekinca, ki je januarja 2019 s sedemnajstim mestom v Laaxu dosegel svoj najboljši rezultat na tekmah svetovnega pokala? Lanskoletni zmagovalec, Kanadčan Sebastien Toutant, pa njegova rojaka Mark McMorris in Max Parrot ter Skandinavci s Švedom Svenom Thorgrenom ter Norvežanoma Monsom Roislandom in Marcusom Klevelandom na čelu. Pa favoritinje v ženski konkurenci? Prva zvezda v parku bo zagotovo Američanka Jamie Anderson, oemniti velja tudi Avstrijko Anno Gasser in zmagovalko Kreischberga, Novozelandko Zoi Sadowski-Synnott. Po domači tekmi se ob od tekmovalnega deskanja poslovila Sina Candrian.

 Začetek sezone tudi za Tita Štanteta

Danes bo v Laaxu na sporedu tudi prvi uradni trening v snežnem žlebu, ki so ga Kaja Verdnik, Max Kralj Kos in Tit Štante dodobra preizkusili že na treningu pretekli teden. Naš najuspešnejši deskar v žlebu, 22-letni Štante, ki je lani preizkušnjo v Laaxu zaradi poškodbe izpustil (najboljši je bil leta 2018, ko je osvojil osemnajsto mesto) bo zagotovo na štartu v četrtkovih kvalifikacijah. Na listi prijavljenih sta tudi Verdnikova in Kralj Kos, za katera pa v tem trenutku še ni jasno ali se bosta uvrstila na tekmo. »Od pomembnejših nacij v žlebu manjkajo samo Kitajci, kar se bo poznalo predvsem v ženski konkurenci, kjer sicer krojijo vrh,« navaja Pristavec, ki je z ekipo na  trening v švicarsko zimsko-športno središče z več kot tridesetletno tradicijo na področju deskanja prostega sloga odpotoval že kmalu po prvi tekmi svetovnega deskarjev prostega sloga v Avstriji. V Švici pa ne bodo aktivni samo naši deskarji. Zelo pomembno vlogo so organizatorji zaupali tudi izkušenemu Mariborčanu Iztoku Šumatiću, ki bo opravljal nalogo glavnega sodnika tekmovanja.    

Alpski deskarji so pretekli vikend v Avstriji tekmovali na prvih tekmah evropskega pokala v tej sezoni

Svetovni pokal alpskih deskarjev se bo nadaljeval šele konec meseca v Rusiji. Mnogi najboljši so prost vikend izkoristili za nastopa na prvih tekmah evropskega pokala v avstrijskem Simonhöheju. Pomerili so se na dveh paralelnih veleslalomih. Moški tekmi sta dobila domačin Alexander Payer in Poljak Michal Nowaczyk, ženski pa Japonka Tsubaki Miki in Nizozemka Michelle Dekker. Na avstrijskem Koroškem so pod vodstvom trenerja Sebastjana Webra nastopili tudi Jernej Glavan (29. in 39. mesto), Gal Leskovar (51. in 47. mesto) in Sara Goltes (41. mesto in odstop).

 

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov