Rusko zmagoslavje v Bad Gasteinu

12.01.2021

Zmagovalca prvega paralelnega slaloma alpskih deskarjev za svetovni pokal v letošnji sezoni sta Rusa Sofia Nadyrshina in Dmitry Loginov. Slovenska reprezentanca zaradi okužb s koronavirusom v Avstriji ni nastopila. Jutri bo v v Bad Gasteinu na sporedu še ekipni paralelni slalom.

Gastein2021
Bad Gastein 2021. (Foto: Chad Buchholz)

Enaindvajseta izvedba deskarskega svetovnega pokala v avstrijskem Bad Gasteinu je bila povsem v znamenju ruskih deskarjev. Že po dopoldanskih kvalifikacijah je bila, predvsem v moških konkurenci, premoč ruskih deskarjev očitna. Po dveh kvalifikacijskih vožnjah so namreč prva štiri mesta zasedli Rusi (Sobolev, Karlagačev, Saresmbaev, Sluev), v elitno šestnajsterico pa se je uvrstil (kot osmi kvalifikant) še Dmitry Loginov. In prav slednji je bil na koncu najuspešnejši. Po letu 2018 je v mondenem zimsko-športnem središču, kjer v običajnih zimah ne manjka ruskih turistov, znova stopil na najvišjo stopničko. V velikem finalu je bil boljši od Italijana Aarona Marcha. Tretje mesto je osvojil domači as, 40-letni Andreas Prommeger, ki prihaja iz le streljaj oddaljenega Pongaua. Če je v moški konkurenci domače občinstvo s tretjim mestom razveselil Prommeger, pa v ženski to domači veteranki Claudii Riegler ni uspelo. V osmini finala se je ob padcu poškodovala in prizorišče zapustila v spremstvu reševalcev. Po Scuolu je še drugič zapored na najvišjo stopničko stopila Rusinja Sofia Nadyrshina. Na zmagovalnem odru sta ji družbo delali Nemka Chayenne Loch (2.) in Švicarka Julie Zogg (3.).  Moško presenečenje Scuola, za Slovence usodni Poljak Michal Nowaczyk, je tokrat končal daleč od finala. Tekmo je zaključil že po prvi kvalifikacijski vožnji, zasedel je končno 38. mesto. Že drugič zapored pa se na tekmi svetovnega pokala v finale elitne šestnajsterice ni uspelo uvrstiti tudi 40 – letnemu italijanskemu veteranu Rolandu Fischnallerju (26. mesto), lanskoletnemu dobitniku velikega kristalnega globusa v paralelnih disciplinah in zmagovalcu Bad Gasteina iz leta 2012.

Največji slovenski uspehi v Bad Gasteinu

Leta 2012, ob zmagi omenjenega Fischnallerja, je bil zmagovalni oder tudi slovenski, saj je bil Rok Flander takrat tretji. Tudi naslednja tri leta niso minila brez slovenskih stopničk. Zanje je kontinuirano skrbel Žan Košir. Leta 2013 (na sporedu sta bili dve tekmi) je bil tretji in prvi, leto kasneje (2014) tretji in nato leta 2015 znova najboljši. Najboljši je bil že leta 2002 in 2004 Dejan Košir, Rok Marguč pa je leta 2008 zasedel tretje mesto. Zelo blizu zmagovalnemu odru pa je bil leta 2006 tudi aktualni glavni trener slovenske reprezentance Izidor Šušteršič, ki je v olimpijskem letu 2006 v  »alpskem Monte Carlu« osvojil četrto mesto, v malem finalu je moral premoč priznati zimzelenemu Kanadčanu Jasey Jay Andersonu, ki je bil na štartu tudi danes (30. mesto).

»Po dolgem času sem deskarsko tekmo spremljal prek malih zaslonov. Razplet pri vrhu me ne preseneča, seveda pa sem prepričan, da bi na prizorišču, ki nam še kako ustreza, vrh lahko krojili tudi Slovenci. Se vidimo naslednje leto v Bad Gasteinu!« nam je po tekmi povedal Šušteršič, ki je tako kot njegovi varovanci tekmo zaradi pozitivnih primerov na Covid-19 v ekipi spremljal iz domačega naslonjača.    

Jutri še prva ekipna preizkušnja v tej sezoni

Jutri, s pričetkom ob 13. uri, bo v Bad Gasteinu na sporedu še ekipni paralelni slalom. Lani sta bila na Solnograškem najboljša Nemca Ramona Hofmeister in Stefan Baumesister, ki sta v finalu ugnala domačo veteransko navezo Claudia RieglerAndreas Prommeger.

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov