Zmagi na Novo Zelandijo in v Kanado, Naj Mekinc 37.

09.01.2021

V avstrijskem Kreischbergu se je danes zvečer z ženskim in moškim deskarskim finalom zaključil »Big Air« teden z najboljšimi smučarji in deskarji prostega sloga, ki so se merili na prvi letošnji tekmi za svetovni pokal v skokih prostega sloga (big air). Med deskarkami je bila najboljša Zoi Synnott Sadowski (Nova Zelandija), med deskarji pa Max Parrot (Kanada). V izredno močni konkurenci je Naj Mekinc zasedel 37. mesto., debitant Ožbe Kuhar pa 55. mesto.  

Mekinc
Naj Mekinc je na prvi tekmi svetovnega pokala v sezoni 2020/21 zasedel sedemintrideseto mesto. (Foto: SloSki Snowboard)  

Zadnji »Big Air« dan v Avstriji se je pričel z moškimi kvalifikacijami. Enainšestdeset na tekmo uvrščenih deskarjev se je za deset mest v večernem finalu merilo v dveh skupinah. Vsak deskar je imel na voljo tri skoke pri čemer je za skupno oceno štel seštevek najboljših dveh ob različni rotaciji. Iz vsake kvalifikacijske skupine se je naprej uvrstilo najboljših pet. Naj Mekinc in Ožbe Kuhar sta nastopila v drugi skupini in zasedla enaindvajseto oziroma devetindvajseto mesto, kar je zadostovalo za skupno sedemintrideseto oziroma petinpetdeseto mesto. »Konkurenca je bila izredno močna, pravzaprav sam še ne pomnim tako močne. Izven finala so med drugimi ostali tudi takšni asi kot so Američan Chris Cornig, pa Kanadčana Mark McMorris in Sebastien Toutant. Naj je odlično izvedel skok z »backside« rotacijo in povsem korektno tudi skok s »frontside« rotacijo. Če bi kot kvalifikacijski, tako kot na zadnjih tekmah svetovnega pokala, veljal le najboljši skok, bi bil precej višje,« je bil s prikazanimi skoki Mekinca zadovoljen naš trener Matevž Pristavec. »Tudi Ožbe Kuhar je dobro opravil krst v svetovnem pokalu. Prvi skok mu je dobro uspel, pri drugih dveh poizkusih pa se mu ni izšlo po načrtih,˝ pa je predstavo 16-letnega Vrhničana ocenil Pristavec.

winnersZmagovalca Max Parrot in Zoe Synnott Sadowski. (Foto: Gepa Pictures)

Prvo mesto na prvi kvalifikacijski tekmi za olimpijske igre v Pekingu je osvojil Kanadčan Max Parrot, na stopničkah pa sta mu družbo delala še Norvežan Mons Roisland (2.) in Japonec Hiroaki Kunitake (3.). V ženski konkurenci je bila najboljša Zoi Synnott Sadowski (Nova Zelandija) pred Komoko Murase (Japonska) in Anno Gasser (Avstrija). Urška Pribošič je tekmo zaključila v četrtkovih kvalifikacijah, zasedla je osemindvajseto mesto.    

In kje bodo slovenski deskarji prostega sloga trenirali v naslednjih dneh? »Danes se z obema A reprezentantoma vračamo domov, že jutri pa potujemo na trening v švicarski Laax, kjer nas čakajo naslednje tekme svetovnega pokala. Poleg Urške in Naja v Švico odhajajo še Tit Štante, Kaja Verdnik in Max Kralj Kos, torej deskarji, ki tekmujejo v snežnem žlebu. Ožbe ostaja v Avstriji, v Flachauu bo treniral z B reprezentanco, ki jo vodi Anej Miglar, ˝ nam je na poti v Slovenijo še zaupal trener Pristavec.

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov