Na vrhu Japonke, Pribošičeva osemindvajseta

07.01.2021

V avstrijskem Kreischbergu so se pozno popoldan zaključile ženske kvalifikacije prve letošnje tekme svetovnega pokala v skokih prostega sloga (big air). Na skoku »Ikarus« so močno izstopalo Japonke, ki so zanesljivo zasedle prva tri mesta od šestih, ki vodijo v sobotni večerni finale. Urška Pribošič je prvi nastop v tej sezoni končala na osemindvajsetem mestu.

UP
Urška Pribošič je sezono začela z 28. mestom. (Foto: SloSki Snowboard)

Deskarke prostega sloga iz devetnajstih držav so imela v popoldanskih kvalifikacijah na voljo tri skoke, pri čemer sta za skupni seštevek štela dva najboljša ob različni rotaciji. Edina slovenska predstavnica, ena izmed treh tridesetletnic na tekmi, Urška Pribošič, je na treningu pred tekmo padla, a se je vseeno odločila za nastop. ˝Urška je zaradi padca na treningu nastopila zelo zadržano in z rezervo, tako da v močni in izostreni konkurenci ni mogla seči višje, ˝ 28. mesto Pribošičeve ocenjuje naš glavni trener Matevž Pristavec in dodaja, da je bil na splošno nivo skokov, ki so ga pokazala dekleta v kvalifikacijah na zelo visoki ravni, morda celo na najvišji odkar spremlja svetovni pokal. Na prvih treh mestih so se zvrstile japonske deskarke in sicer Mayabi Onitsuka, Kokomo Murase in Reira Iwabuchi, v tem vrstnem redu. Četrto mesto je pripadlo Novozelandki Zoi Synnott Sadowski, zadnji dve »vstopnici« za sobotni finale pod žarometi pa sta si vendarle priskakali evropski deskarki. Prvo, kot peta kvalifikantka, domača zvezdnica, 29-letna Anna Gasser. Drugo pa, kot šesta, nekoliko presenetljivo, enajst let mlajša Nemka Annika Morgan. Izven finala so, če omenimo samo nekaj prepoznavnih imen, med drugimi ostale tudi Britanka Katie Ormerod, pa Američanka Julia Marino, Finka Eni Rukajarvi in Kanadčanka Laurie Blouin.  

˝Poškodba rame, ki se mi vleče že od prejšnje sezone, še ni povsem sanirana, zato je bilo po padcu na treningu prisotnega preveč strahu, ni se izšlo ˝ nam je po tekmi povedala Pribošičeva, ki so jo navdušile predvsem Japonke in pa še nekaj deklet, ki so po mnenju Blejke naredile zelo velik korak naprej. »Sobotni finale bo zelo zanimiv,« spektakel pod žarometi, ki si ga bomo lahko ogledali v neposrednem prenosu na avstrijski ORF, napoveduje tudi naša najboljša deskarka prostega sloga.

Ob deskarkah so se v kvalifikacijah danes pomerile še smučarke prostega sloga, kjer pa Slovenci nimamo predstavnic. Bo pa zato tudi slovensko znova obarvan jutrišnji smučarski dan, ko bo na tekmi svetovnega pokala debitiral smučar prostega sloga Jošt Klančar.

Naj Mekinc in Ožbe Kuhar sta današnji prost dan izkoristila za trening v Flachauu, kjer sta se pridružila B ekipi Aneja Miglaraja. Moške kvalifikacije bodo v Kreischbergu na sporedu v soboto. Pričele se bodo ob 10.30, vsak nastopajoči bo imel na voljo tri skoke. Zgoraj omenjenim šestim deskarkam se bo v večernem finalu (prične se ob 17:50) pridružilo deset najboljših deskarjev. Konkurenca je izjemna, poznavalci trdijo da gre za eno močnejših zasedb v zgodovini »big air« svetovnega pokala. Favoriti na prvi izmed kvalifikacijskih tekem za Olimpijske igre v Pekingu prihodnje leto že tradicionalno prihajajo iz Severne Amerike, Japonske in Skandinavije. Naj dodamo še, da imamo Slovenci na tekmi poleg obeh deskarjev še enega predstavnika. Naloge tehničnega delegata FIS namreč opravlja Matevž Stanovnik.

Rezultati ženskih kvalifikacij

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov