Misli direktorja SZS, Nejca Brodarja in Anamarije Lampič pred zaključkom TDS

07.01.2021

Na 15. Tour de Skiju je danes drugi in hkrati zadnji prosti dan. Tekaška karavana se je že preselila iz Dobbiaca v Val di Fiemme, kjer jih čakajo zaključne tri preizkušnje letošnje turneje. Anamarija Lampič, ki je skupno osma, je na drugi prosti dan strnila nekaj misli pred zaključkom turneje.

Anamarija Lampič © SloSki

Uroš Zupan, direktor Smučarske zveze Slovenije

Narejena je bila finančna luknja, do septembra oz. do začetka sezone pa nam je uspelo narediti nekaj sanacije. Sezona v teku na smučeh je v letošnji sezoni izjemna, ima precej večjo gledanost, nekaj je povezanega seveda tudi z dobrimi rezultati in tudi morda s tem, da so ljudje več doma. Kakorkoli, želimo, da bi to lahko vnovčili tudi pri naših partnerjih, kajti pri teku na smučeh imamo na sami prihodkovni strani še kar nekaj rezerve in verjamem, da s takšnimi rezultati in s takšno gledanostjo bomo to uspeli.

Kljub temu, da tekmovanja na vrhunskem nivoju potekajo dokaj neokrnjeno, dobro, imamo še vedno veliko težave pri udejstvovanju naše mladine in otrok. SZS si maksimalno prizadeva pri pristojnih instutucijah, predvsem pri Ministrstvu za šolstvo in šport, da bi sprostili otroški šport. Če govorimo o SZS, so to individualni športi na prostem. Teh ukrepov, ki so trenutno, se praktično ne sme organizirati nobena vadba in enostavno ne razumemo. Z našimi argumenti želimo dokazati, da smo individualni šport, da smo na prostem in da ta organizirana vadba pomeni večjo možnost nadzora nad samo izvedbo in konec koncev tudi nad tem, da ne ogrožamo zdravja naših otrok in vseh strokovnih delavcev, ki so vključeni v ta proces. S temi argumenti želimo prepričati pristojne, da lahko ena sezona, ki bo šla mimo, pomeni veliko, nepopravljivo škodo pri generaciji, ki prihaja. Z zadnjim odlokom, ki je v veljavo stopil 4. januarja, so nam sicer sprostili treninge za kadetske in mladinske vrste, tako da smo delno s temi mlajšimi kategorijami začeli trenirati. A ocenjujemo, da je to še vedno premalo in glede na sezonskost našega športa, ki je povezana s snegom in zimo, bomo to težko nadoknadili poleti. Želimo si in borili se bomo še naprej, da bi tukaj uspeli prepričati odločevalce.

Sicer pa čestitke celotni naši ekipi z Anamarijo na čelu in vse dobro še naprej z vrhuncem na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu!

Nejc Brodar, glavni trener slovenske reprezentance

Če govorimo o prvem dnevu turneje, smo bili zagotovo jezni in razočarani, takih podobnih primerov je v svetovnem pokalu veliko. Mi smo bili na prvi stopnji neuspešni, potem smo dali pisno pritožbo, o njej je odločala ista komisija čez 10 minut. Tudi oni so še enkrat potrdili diskvalifikacijo. Potem smo imeli 48 urni rok, ko je SZS morala dati uradno pritožbo. To smo naredili, pritožba je bila uspešna. To je bil pozitivni impulz, dodatna energija, motivacija in mislim, da je bil to samo plus in tudi pravilna odločitev. Tudi rumeni karton je povsem brez smisla, a vsaj Ana je dobila točke svetovnega pokala in bonus sekunde. Ta cilj je bil dosežen, s to popotnico smo šli naprej in Ani za enkrat odlično uspeva.

Naprej moramo iti postopoma. Jutrišnja tekma zase, potem pa morda cilje usmeriti v šprint. To je zanjo največja tekma v naslednjih treh dneh. Zadnji dan je klanec, ki Ani ne ustreza, to vemo že iz preteklosti. Mislim, da je trenutno fokusirana na sobotni šprint in na ubranitev rdeče majice najboljše po točkah v šprintu. Če bo to osvojila, bo z lažjo glavo dala še prestavo višje za naprej.

Anamarija Lampič

Po šprintu, ko sem izvedela, da sem šesta, mi je bilo hudo, padla sem v jok. Šokirana sem bila. Vse vlagaš v to in vem, da je bilo vse pravilno izvedeno. A bilo je, kar je bilo, drugo mesto sem dobila nazaj, imam čisto vest. Potem sem tekmovala bolj sproščeno na naslednjih tekmah.

Če primerjam utrujenost iz prejšnjih sezon, sem bila v takem obdobju bolj utrujena v preteklosti kot sem zdaj. Tako da samozavestno gledam naprej. Včeraj smo prišli v Val di Fiemme, proga je trda in težka, kot tu vedno. Jutri grem povsem sproščeno, kar bo, bo. Moj glavni cilj je sobotni šprint, kjer imam najvišje cilje, najmanj kar je, si želim finale. Zadnji dan se bom potrudila po najboljših močeh, a načeloma mi ta vzpon ne odgovarja. Vsako leto se trudim izboljšati dosežek.

Lani sem zadnji vzpon šla zelo lahkotno, rdečo majico sem že imela, nisem se obremenjevala z ničemer. Na cilj sem tako prišla nasmejana. V prejšnjih letih pa sem se trudila, mislim, da se bom tudi letos, da ne bo tako kot lani.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov