Alpski deskarji sezono nadaljujejo v Švici

07.01.2021

Po božično-novoletnem premoru bodo alpski deskarji svetovni pokal nadaljevali s paralelnim veleslalomom v švicarskem Scuolu. Na domačem prizorišču aktualnega olimpijskega zmagovalca Nevina Galmarinija bo v soboto (9.1.). nastopila tudi peterica Slovencev. Poleg elitne trojke Žan Košir - Tim Masntak - Rok Marguč, sta s trenerjem Izidorjem Šušteršičem v Švico odpotovala tudi B reprezentanta Črt Ikovic in Jernej Glavan.

scuol
Scuol, domače prizorišče olimpijskega prvaka Galmarinija. (Foto: Miha Matavž)

Naši »rejserji« so pred božičem opravili nekaj skupnih snežnih treningov v Kranjski Gori ter nato pred novim letom vsak še nekaj posamičnih v zimsko-športnih središčih v Italiji in Avstriji. ˝Po novem letu sem z Žanom Koširjem, Črtom Ikovicem, Jernejem Glavanom, Saro Goltes in Galom Leskovarjem treniral na avstrijskem Koroškem, v Simonhöheju. Tim Mastnak in Rok Marguč pa sta vadila na domačem terenu, na Treh kraljih. Tam bosta ostala do odhoda v Švico, sam pa sem se s Koširjem, Ikovicem in Glavanom na pot iz Slovenije podal že v ponedeljek. Za dva dni smo se ustavili v avstrijskem Lechu, kjer smo opravili zelo dobra treninga. Avstrijci so odlično pripravili progo, poimenovali smo jo kar »rejs laboratorij«, pogoji za deskanje so tam namreč praktično identični kot na tekmah. Pravi teren za lovljenje tekmovalnih občutkov, torej ˝ je zadovoljen in pred novim izzivom za njegovo posadko optimističen trener Izidor Šušteršič.

Kosir
Kaj ima v mislih Žan Košir?  (Foto: Miha Matavž)

Enako velja za Žana Koširja, ki je po tretjem mestu na zadnji decembrski tekmi v italijanski Carezzi še bolj motiviran. »Po dosežku na zadnji tekmi sem vsekakor še bolj motiviran. Dobil sem potrditev, da sem v stiku z najboljšimi. To dejstvo pa bo seveda potrebno znova in znova potrjevati z rezultati. Kaj imam v mislih? Ostati na poziciji s Carezze ali pa narediti še korak naprej,« nam je povedal Tržičan, ki je prav tako izredno zadovoljen s pogoji za trening v Lechu. Tja se bo z omenjenim delom ekipe vrnil tudi po tekmi v Švici in odhodom v Bad Gastein, kjer bo naslednji teden (12.1.) na sporedu prvi paralelni slalom v tej sezoni.    

Tim Mastnak, zmagovalec Scuola 2018, ki je individualne priprave pred skokom v novo leto uspešno opravil v Italiji (Kronplatz), se s Treh kraljev v Švico seli dobro pripravljen. »To je moje naj prizorišče. Zmaga, pa nato predlani šesto in lani peto mesto. Lepi spomini. Seveda delam na tem, da bom nadaljeval v tem slogu,« razloži Mastnak, edini Slovenec, ki je na dolomitskem uvodu obakrat deskal med elitno šestnajsterico.

mastnak
Tim Mastnak doslej v Scuolu še ni bil slabši kot šesti. (Foto: Miha Matavž)

Želeni preboj v zaključni del tekem pa v Italiji ni uspel Roku Marguču, ki se na Treh kraljih počuti prav »kraljevsko«, razmišlja pa samo o Scuolu. »Za mano je par kraljevskih treningov na domačem Pohorju. V mojim mislih pa je samo in edino Scuol. Če sem v Carezzi opravil le eno dobro vožnjo, si v Scuolu želim vsaj dve, kar posledično pomeni vsaj finale, ˝ je dobro razpoožen Marguč, ki se bo tudi po tekmi v Švici vrnil na trening saloma na Tri kralje.

Poleg elitne trojke bosta v Scuolu deskala tudi B reprezentanta Črt Ikovic in Jernej Glavan. Za oba bo to prvi nastop na tem prizorišču. »V tem ne vidim problema. Tekmovalni premor mi je dobro del. Opravil sem kar nekaj dobrih treningov, tako da se odločno lotevam tretjega veleslaloma, še bolj pa se veselim slalomske preizkušnje naslednji teden v Bad Gasteinu, ki pa ga zelo dobro poznam,« pravi izkušenejši izmed dvojice B reprezentantov, Korošec Ikovic. Prikimava pa mu tudi mlajši kolega, Štajerec Glavan. »Dobro sem se regeneriral. Treningi so bili uspešni, občutki so pravi, tako da upam, da bom na naslednjih tekmah z izkušnjo več, zmanjšal zaostanke za najboljšimi, ˝ je odločen Glavan.

V skupnem seštevku paralelnih disciplin po dveh tekmah vodita Avstrijec Benjamin Karl in Nemka Ramona Hofmeister. Košir je šesti, Mastnak dvanajsti in Marguč triindvajseti.

Medtem ko bo moška peterica deskala na tekmi svetovnega pokala v Švici pa bo Sara Goltes nastopila (9. in 10.1.) na dveh mladinskih paralelnih slalomih v nemškem Götschnu. Na bavarskem se ji bo pridružil tudi reprezentančni kolega Gal Leskovar.   

Zvočne izjave:
>>> Žan Košir1
>>> Žan Košir2 
>>> Tim Mastnak
>>> Rok Marguč
>>> Črt Ikovic
>>> Jernej Glavan

Spored (Scuol, 9.1., paralelni veleslalom):
10:00 - kvalifikacije
14:15 - finale

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov