Slovenska trojka nared za prvi »big air« sezone

06.01.2021

V avstrijskem Kreischbergu se jutri (7.1.) popoldan z ženskimi kvalifikacijami prične prva letošnja tekma deskark in deskarjev prostega sloga za svetovni pokal v skokih prostega sloga (big air). Moške kvalifikacije bodo na sporedu dva dni kasneje, v soboto (9.1.) dopoldan, finale najboljše ženske šesterice in moške deseterice pa, pod žarometi, v soboto pozno popoldan. Na avstrijskem štajerskem bo nastopila tudi slovenska trojka Urška Pribošič, Naj Mekinc in Ožbe Kuhar.

Urska Pribosic
Urška Pribošič si je pred odhodom v Kreischberg privoščila "powder ride" v domačih hribih. (Foto: SloSki Snowboard) 

»Big Air« sezono bo odprla Pribošičeva

Slovenska ekipa (Urška Pribošič, Naj Mekinc, Ožbe Kuhar) se je s trenerjem Matevžem Pristavcem na avstrijsko Štajersko odpravila že v ponedeljek popoldan. Včeraj so na prizorišču tekme, ki poleg svetovnega pokala deskarjev prostega sloga ta teden gosti tudi smučarje prostega sloga (v moški konkurenci bo v petek prvič v svetovnem pokalu nastopil Kranjčan Jošt Klančar), že trenirali. ˝Danes zvečer, pod žarometi, nas čaka še drugi uradni trening, jutri pa bomo z ženskimi kvalifikacijami končno znova začutili nekaj pravega tekmovalnega adrenalina, ˝ nam je z Avstrije sporočil trener Pristavec, ki prizorišče zelo dobro pozna, saj je bil tu v začetku tisočletja v aktivni vlogi že kot tekmovalec, kasneje pa se je vračal kot trener. Tudi leta 2015, ko je Tim Kevin Ravnjak osvojil bron na svetovnem prvenstvu (snežni žleb), Urška Pribošič pa je v skokih prostega sloga zasedla šesto mesto. 30-letna Blejka, ki je lani v skupnem seštevku skokov zasedla 12. mesto, je v Kreischbergu prvič nastopila že leta 2014, ko je bila v snežnem parku (slopestyle) enajsta. »Samo tekmovališče zelo dobro poznam, a mi ni najbolj ljubo. Precej raje tekmujem na mestnih tekmah, kjer so skoki manjši in sem bolj sproščena. Prve tekme letos se kljub vsemu zelo veselim, maksimalno sem osredotočena na izvedbo načrtovanih skokov in upam na dober razplet, ˝ je optimistična Pribošičeva, ki bo jutri nekaj pred četrto popoldan že vedela ali bo s tekmovanjem lahko nadaljevala tudi v soboto zvečer, ko se bo pod žarometi pomerilo najboljših šest deskark.

Mekinc enaidvajsetič, Kuhar prvič!

Mekinc
Naj Mekinc na prvem uradnem treningu. Danes zvečer ga čaka še drugi, pod žarometi. (Foto: SloSki Snowboard)

Slovensko moško dvojico kvalifikacije čakajo v soboto dopoldan. Za 19-letnega Ljubljančana Naja Mekinca, skupnega zmagovalca »big air« evropskega pokala pretekle sezone, bo to že enaindvajseti nastop v svetovnem pokalu. Najvišje je segel predlani, ko je v Laaxu (snežni park) zasedel 17. mesto, v skokih pa je doslej zabeležil tri uvrstitve tik za najboljšo dvajseterico. Enaindvajseti je bil kar trikrat: dvakrat v kanadskem Calgaryju in enkrat v ameriški Atlanti. "Sam skok ni nič posebnega. Ne izstopa. Dobro ga poznam, saj tukaj veliko treniramo, ˝ nam je po treningu povedal Ljubljančan, ki pa v tej sezoni več pričakuje v  disciplini snežni park. Medtem ko Mekinc, kot »kapetan«  generacije, zadnja leta pridno nabira nastope in izkušnje v svetovnem pokalu ter napreduje iz treninga v trening pa mu vztrajno sledi tudi še mlajša garda, ki v snežnih parkih vadi pod vodstvom Aneja Miglarja in Domna Bizjaka. Ta teden bo na najvišji sceni debitiral 16-letni Vrhničan Ožbe Kuhar. Član Ekstremnega športnega kluba Mungo se je lani med drugim izkazal s petim mestom na izredno močni »big air« tekmi evropskega pokala v Moskvi, kot edini slovenski deskar pa je nastopil tudi Mladinskih olimpijskih igrah v Švici. "Tudi letos so moje misli in cilji usmerjeni v evropski pokal. V sam vrh, uvrstitve na stopničke. Upam, da bodo organizatorji lahko pripravili čim več tekem. Seveda pa se veselim tudi mojega prvega nastopa v svetovnem pokalu. Park in skok poznam. Všeč mi je, moti me zgolj dejstvo, da je večji del dneva v senci,˝ pa zaključuje naš najmlajši predstvnik na uvod v "big air" sezono.   

Zvočna izjava:
>>> Urška Pribošič

Spored:
Kvalifikacije, ženske: četrtek 7.1., 13:25 - 15:20;  
Kvalifikacije, moški: sobota 9.1., 10:30 - 15:20
Finale, ženske in moški: sobota 9.1., 17:55 - 19:15 

Spletna stran organizatorja

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov