Pred sezono: Matevž Pristavec

04.01.2021

Po deskarjih alpskega sloga, ki so sezono 2020/21 otvorili decembra, bodo ta mesec z nastopi v svetovnem pokalu pričeli tudi deskarji prostega sloga. Ta teden (7. – 9.1.)  jih v avstrijskem Kreischbergu čaka preizkušnja v skokih prostega sloga (big air), nato pa bodo ta mesec, med 19. in 23. januarjem, deskali še v švicarskem Laaxu. Tam bosta na sporedu tekmi v snežnem parku (slopestyle) in snežnem žlebu (half pipe). Pred današnjim odhodom v Avstrijo smo se pogovarjali z Matevžem Pristavcem, glavnim trenerjem slovenskih deskarjev prostega sloga.

Pristavec
Matevž Pristavec Kreischberg zelo dobro pozna. (Foto: SloSki Snowboard) 

Deskarji prostega sloga ste v preteklih letih sezono svetovnega pokala otvarjali že ob koncu poletja, na južni polobli in jo nato pozno jeseni nadaljevali na mestnih »big air« spektaklih. V tej sezoni je tako novozelandski uvod kot evropsko-kitajsko pozno jesensko nadaljevanje iz vsem znanih razlogov odpadlo, zdaj pa se bo vendarle začelo …

Res je, končno. V tej sezoni je bila pod okriljem FIS doslej organizirana samo ena tekma evropskega pokala deskarjev prostega sloga in sicer konec decembra v švicarskem Corvatschu ter še nekaj tekem nižjega ranga prav tako v Švici, pa v Rusiji in Španiji ter septembra na Novi Zelandiji. Ampak, zdaj gre končno zares tudi v svetovnem pokalu. Danes (4. 1.) dopoldan gremo z ekipo še na Golnik, kjer bomo opravili obvezno testiranje na koronavirus, nato pa se popoldan (če bodo testi negativni) odpeljemo proti dobri dve uri in pol oddaljenemu avstrijskemu Kreischbergu. Jutri (5.1.)  in v sredo (6.1.) bosta tam na sporedu uradna »big air« deskarska in smučarska treninga (poleg deskarjev prostega sloga bodo v Kreischbergu nastopili tudi njihovi smučarski kolegi, op.p.), v četrtek (7.1.) se bodo v kvalifikacijah pomerila dekleta (smučarke in deskarke), petek je rezerviran za smučarke in smučarje, sobota pa bo v znamenju deskark in deskarjev. Najprej bodo na sporedu moške kvalifikacije, nato pa pod žarometi, a žal brez gledalcev, še žensko in moško finale.

Slovenska ekipa?

V četrtek se bo za sobotno finale v katerem ima pravico nastopa šest najboljših deklet borila Urška Pribošič. V moški konkurenci pa bomo tokrat imeli kar dva predstavnika. Poleg Naja Mekinca nas bo v soboto zastopal še debitant na tekmah najvišjega ranga, Ožbe Kuhar. Slednji bo v močni konkurenci seveda predvsem nabiral izkušnje, Naj pa ima letos v repertoarju tudi še težji skok kot lani, tako da bi ob dobrih razmerah in uspešno izvedenih poizkusih lahko segel tudi med elitno deseterico finalistov. Enako velja za Urško, ki pa bo izvajala identične skoke kot lani.

urska
Urška Pribošič je na svetovnem prvenstvu leta 2015 v Kreischbergu osvojila šesto mesto. (Foto: SloSki Snowboard)

V Kreischbergu ste/so slovenski deskarji prostega sloga v preteklosti dosegli kar nekaj vidnih rezultatov, začenši z zmago Tadeja Valentana januarja 2002 …

Ja, od Tadejeve zmage bo konec meseca minilo že devetnajst let. Tudi sam sem tekmoval na tisti »big air« tekmi za svetovni pokal in se uvrstil na enajsto mesto. Enajsti sem bil v Kreischbergu tudi leto kasneje na svetovnem prvenstvu. Takrat smo bili v finalu kar trije Slovenci. Poleg mene še Matevž Petek na devetem mestu in Žiga Suša, ki je bil šesti. Lepi spomini! Seveda pa imam lepe spomine tudi na leto 2015, ko sem se na svetovnem prvenstvu v vlogi trenerja veselil šestega mesta Urške Pribošič v skokih ter brona Tim Kevin Ravnjaka v snežnem žlebu. Kreischberg je za slovensko deskanje res srečno mesto. Upam, da bo tudi letos tako. Samo prizorišče, ki je blizu Sloveniji, zelo dobro poznamo, saj tu večkrat treniramo na snegu in pa na skakalnici z doskokom na zračno blazino. Zadnji trening smo na skakalnici, kjer bo tekma, opravili preteklo sredo, 30. decembra.

Tudi sicer so bile letošnje poletno-jesenske priprave in treningi uspešni?

Zelo. Ker sem predvideval, da bi se epidemiološka slika jeseni utegnila poslabšati in bi posledično meje in snežni parki ostali zaprti, sem snežne treninge z ekipo izvajal že zelo zgodaj. Julija v Franciji, pa nato tekom poletja še na avstrijskem Mölltalu in Hintertuxu. Takoj jeseni smo se odpravili v Švico in trenirali v Saas Feeju in kasneje še v Laaxu. Sam sem bil decembra tudi pri Titu Štantetu v ameriškem Koloradu, kjer sva trenirala v tamkajšnjem žlebu. Pogoji za trening so bili v pripravljalnem obdobju zelo dobri, le stroški treningov so bili občutno višji, saj so bili parki odprti le za registrirane športnike. Naši najboljši deskarji in deskarke so torej lahko dobro trenirali. Manj priložnosti kot sicer pa so za snežni trening zaradi ukrepov in odlokov imeli mlajši brez ustreznih statusov, kar pa je seveda problem, saj je za napredek in razvoj v tem obdobju konstanten trening v dobrih pogojih še kako pomemben.

Še kako pomembna pa je tudi strokovna podpora. Letos se je vaši trenerski ekipi kot pomočnik znova pridružil Domen Bizjak.

Drži, me veseli, da je znova z nami. S svojimi tekmovalnimi in trenerskimi izkušnjami je Domen Bizjak zelo pomemben člen v naši ekipi. Enako velja za Aneja Miglarja, ki je trener B ekipe. V B ekipi imamo v tem hipu kar deset deskark in deskarjev, ki čakajo na priložnost. Ožbe Kuhar jo bo dobil že ta teden v Kreischbergu.

Pa z vami nato potuje tudi v Laax, na najbolj prestižno evropsko tekmovanje deskarjev prostega sloga?

Ne, v Laaxu bo nastopila samo elitna trojka A reprezentantov. Urška in Naj v parku ter Tit v žlebu.

Mekinc
Naj Mekinc je bil oktobra lani najboljši na slopestyle tekmi serije Zillertall Välley Rälley v Hintertuxu. (Foto: Theo Acworth) 

V Švico potujete takoj po tekmi v Avstriji?

V tem trenutku težko rečem. Odvisno od ukrepov in odlokov, ki se nanašajo na prehajanje mej. Pa seveda od vremenskih razmer in pogojev za treninge v Srednji Evropi. Lahko, da bomo do odhoda v Švico ostali in trenirali kar v Kreischbergu, seveda pa smo pripravljeni tudi na alternativne različice. V teh časih je načrtovanje treningov in potovanj še precej težji zalogaj kot sicer.

Za razliko od »rejserjev« pa »fristajlerji« tudi letos potujete čez lužo.

Drži. Februarske preizkušnje v ameriškem Mammouth Mountainu (snežni žleb, snežni park) so, kot je pred novim letom sporočila ameriška zveza, sicer prestavljene na kasnejši termin in dvomim da bodo sploh izvedene. Bo pa zagotovo izvedenih več tekem v vseh treh disciplinah prostega sloga (žleb, park, skoki) v mehurčku kanadskega Calgaryja. Po vsej verjetnosti, čaka se samo še uradna potrditev, bo tam tudi svetovno prvenstvo, ki bi sicer moralo biti na Kitajskem. Torej, tekme v Severni Ameriki zagotovo bodo. Upam pa, da se bodo spomladi v Evropi razmere počasi izboljšale in bodo na sporedu tudi številne tekme nižjega ranga. Marca in tudi aprila so namreč v snežnih parkih razmere za treninge in tekme praviloma zalo dobre. Torej, ostajamo optimisti!

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov