DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Lanišek po vodstvu v prvi seriji v Wisli do šestega mesta

22.11.2020

Anže Lanišek je v Wisli na posamični tekmi svetovnega pokala končal na zelo dobrem 6. mestu, potem ko je po prvi seriji celo vodil in bil na pragu prve zmage v karieri. Točke še Boru Pavlovčiču, Timiju Zajcu in Petru Prevcu.

Anže Lanišek je po prvi seriji prve posamične tekme v Wisli vodil © GEPA

Wisla je po včerajšnji ekipni tekmi danes gostila še posamično preizkušnjo, prvo v 42. sezoni svetovnega pokala. V petkovih kvalifikacijah je od sedmerice Slovencev žal nesrečno na 51. mestu izpadel Anže Semenič, šesterica pa je dobila priložnost za današnji nastop. Že pred tekmo je bilo jasno, da čisto brez sreče danes ne bo šlo, saj je poskusna serija odpadla zaradi premočnega vetra. Le ta se je nato umiril do te mere, da je prva serija minila v povsem realnem času ene ure. In razplet je bil sijajen. Na vrhu je bil namreč naš orel, Anže Lanišek, ki je naredil odličen skok, odneslo ga je do 136.5 metrov, lep doskok pa ga je s 134,6 točkami popeljal na prag prve zmage v svetovnem pokalu. Drugi je bil Avstrijec Daniel Huber z daljavo serije, 138.5 metri in s 133,4 točkami, tretji je bil Nemec Markus Eisenbichler s 137.5 metri in 130,9 točkami.

Prve točke v novi sezoni je zanesljivo osvojil Bor Pavlovčič, ki je po doskoku s številko 6 pri 121.5 metrih zbral 107,3 točk in je vodil, na koncu serije pa si je delil 17. mesto z Norvežanom Sanderjem Vossanom Eriksenom. V finale sta skočila še Timi Zajc, ki je v slabih pogojih pristal pri 112.5 metrih in je zbral 97,8 točk na 28. mestu ter Peter Prevc, ki je prav tako imel slabe pogoje, doskočil pa je pri 112 metrih, zbral pa je 96,3 točk na 30. mestu. Prevc se je v finale prebil po doskoku zmagovalca lanske sezone, Stefana Krafta, ki je s 112 metri končal na 32. mestu.

Žal sta brez finala ostala Žiga Jelar s 113 metri in 92,0 točkami na 38. in Tilen Bartol s 111 metri ter 91,6 točkami na 39. mestu.

Anže Lanišek lahko zadovoljen zapušča prvo letošnjo postajo svetovnega pokala © GEPA

V finalu Lanišek s prvega padel na 6. mesto

Finalno serijo je s ponesrečenim skokom odprl Prevc, ki je pristal, kot edini na tekmi z vetrom v hrbet, pri 106 metrih, s skupno 180,0 točkami pa je sezono tako začel z eno osvojeno točko na 30. mestu. Precej bolje je skočil Zajc, ki je pristal pri 123.5 metrih, 205,4 točk pa ga je dvignilo do končnega 23. mesta. Pavlovčič je skočil 117 metrov, z 214,5 točkami pa je končal na 20. mestu, delil si ga je z domačinom Maciejom Kotom.

Boj za zmago se ni razpletel po naših željah. Lanišek je pristal pri 118 metrih, z 246,3 točkami pa je končal na še vedno zelo dobrem 6. mestu. Drugič v karieri je zmagal svetovni prvak, Eisenbichler, ki je v finalu skočil 134 metrov, zbral pa je 267,6 točk. Drugi je bil njegov rojak Karl Geiger z 258,6 točkami, tretji pa Avstrijec Huber z 255,7 točkami.

"Wislo zapuščam zelo zadovoljen. V prvi seriji mi je uspel res super skok, naredil sem še telemark in skok je bil zame zelo vrhunski. Še vedno so bile malenkosti sicer, predvsem v drugi seriji sem malo prehitro "poklopil" smuči in zato je bilo malo manj metrov. Ne vem točno kakšen je bil veter, a na to jaz nimam vpliva. Jaz sem opravil svoje delo in sem zelo zadovoljen," je bil po tekmi jasno srečen Lanišek, svoje je dodal še glavni trener Gorazd Bertoncelj: "Na današnji tekmi, ki je bila izredno zahtevna, je bil Anže Lanišek odličen. V prvi seriji mu je uspel odličen skok z lepim zaključkom v telemark. V drugi seriji je imel bolj zahtevne razmere. Skok je bil soliden in končni izplen je zelo dober. Čestitke tudi Boru, ki že dolgo ni osvojil točk v svetovnem pokalu. Preostali naši tekmovalci so imeli slabe vetrovne pogoje. Vemo, da zmorejo več in to bomo tudi uprizorili v Kusamu."

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v finski Ruki z dvema posamičnima preizkušnjama.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov