Big Air sobota z državnim prvenstvom na Kaninu

21.05.2020

To soboto, 23. maja, bo na Kaninu na sporedu državno prvenstvo deskarjev na snegu v disciplini skoki prostega sloga (big air). Prestižni naslovi bodo podeljeni v vseh starostnih kategorijah, od najmlajših do članskih kategorij. Nad izvedbo deskarskega tekmovanja bdi izkušena ekipa SBC Bled, tesno pa sodelujejo s kolegi iz ljubljanskega društva 1080 Freeski club, saj se bodo na ˝kaninskih kikerjih˝ za naslove pomerili tudi smučarji prostega sloga.

urskaNa Kaninu bo nastopila tudi naša najuspešnejša deskarka prostega sloga v pretekli sezoni, Urška Pribošič. (Foto: Philipp Ruggli, Laax Open

Matevž Pristavec: ˝Vračamo se na sneg!˝

˝Smo v takšni situaciji, da so edina stalnica spremembe. Ne stojimo križem rok, ampak skušamo v danih razmerah ustrezno in hitro odreagirati. Pred desetimi dnevi je Kanin znova lahko pognal žičniške naprave, kar je bila za nas seveda dobra novica. Po dobrih dveh mesecih smo torej dobili zeleno luč za vrnitev na sneg. Prejšnji petek (15. maja) je Vlada RS sprejela še odlok, ki z 18. majem dovoljuje izvajanje športnih dejavnosti do vključno državne ravni. Takoj smo zavihali rokave. Bistveno je, da se vračamo na sneg in deske, tekmovanje za državne naslove pa bo pika na i. Upam, da bo vreme zdržalo in tekma v soboto bo, rezervni dan je nedelja, ˝ nam je pred odhodom na Kanin povedal glavni trener slovenskih deskarjev prostega sloga Matevž Pristavec, ki napoveduje, da se bodo v petek in soboto na najvišjem slovenskem smučišču zbrali praktično vsi člani A in B reprezentance prostega sloga ter tudi preostali mladi deskarji in deskarke iz klubov, ki letos zaradi slabih snežnih razmer sploh niso imeli možnosti tekmovati v domači seriji otroških tekmovanj Kids Tour.

Favorita za absolutna naslova Urška Pribošič in Ožbe Kuhar

Prihod na Kanin je že potrdila prva dama slovenskega deskanja prostega sloga, Urška Pribošič, ki je v pretekli sezoni svetovnega pokala v skokih dosegla dve uvrstitvi med elitno deseterico, v skupnem seštevku svetovnega pokala te olimpijske discipline pa je zasedla 12. mesto. ˝Seveda se veselim vrnitve na sneg in tekme. Upam, da bodo razmere še nekaj časa primerne za deskanje in snežni trening, ˝ se nadeja 31-letnica iz Bleda, po njenih informacijah v tem trenutku že trenirajo Američani, na avstrijskem Kaunertalu pa so ˝big air˝ pripravili za domačina Anno Gasser in Clemensa Millauerja.  Na Kaninu bo tudi Naj Mekinc, ki pa zaradi težav s hrbtom po vsej verjetnosti ne bo nastopil na tekmi. ˝Že dejstvo da bom končno znova na snegu v tem trenutku veliko šteje, nekoliko se bom lahko tudi sprostil pred nadaljevanjem priprav na maturo, ˝nam je povedal Ljubljančan, udeleženec vseh letošnjih tekem svetovnega pokala v skokih prostega sloga ter skupni zmagovalec evropskega pokala v tej disciplini, ki bo v nedeljo praznoval 19. rojstni dan. Ob Mekinčevi odsotnosti bo tako glavni kandidat za absolutni naslov Ožbe Kuhar, udeleženec letošnjih Mladinskih olimpijskih iger, ki je izid sezone s petim mestom dosegel na tekmi evropskega pokala v Moskvi. 15-letni Vrhničan, član ekipe EŠK Mungo, se je v času karantene posvečal šolskim obveznostim, ohranjal je dobro telesno pripravljenost. ˝Zadnja dva meseca je bilo več časa za šolo, seveda pa sem ohranjal telesno pripravljenost, tako da sem nared za akcijo na snegu, ˝ se tekme veseli naš mladi up.

Kanin
Kaninski razgledi 2.200 metrov nad morjem. (Foto: kanin.si)

Deskarji in smučarji prostega sloga bodo državno prvenstvo z uradnim treningom pričeli v soboto (23.5.2020) ob 9.00 uri. Po 10. uri se bo začelo zares, že pred 14. uro pa bodo organizatorji, če bo šlo vse po načrtih, že razglasili nove državne prvake in prvakinje. ˝Vsak tekmovalec bo imel na voljo po tri skoke. Za končno uvrstitev štejeta dva, ob različni rotaciji, ˝ pravi Luka Podlogar, vodja deskarskega dela tekmovanja (za smučarski del je odgovoren Roman Vidovič) in poudarja, da bo tekmovanje seveda izvedeno v skladu z navodili in higienskimi priporočili NIJZ. ˝Vsi nastopajoči oz. njihovi starši/ skrbniki bodo morali ob prijavi podpisati ustrezno izjavo. Prisotnost gledalcev na tekmi pa seveda ni dovoljena, ˝ navaja Podlogar in dodaja, da skakalnice pripravljajo skupaj z izkušeno ekipo smučišča Kanin, tako da nastopajoči lahko računajo na kakovosten spomladanski trening in lepo tekmo.

Razpis tekmovanja

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov