Po sezoni: Matevž Pristavec

14.04.2020

Letošnja tekmovalna deskarska sezona je bila zaradi dokaj slabih snežnih razmer v visokogorju ter na koncu še posledic korona krize zelo specifična. O pretekli sezoni, slovenskih nastopih v svetovnem pokalu, načrtih za prihodnost in trendih na področju ˝freestyle˝ deskanja na snegu smo se v soboto, na dan ko je dopolnil 41- let, pogovarjali z glavnim trenerjem slovenske reprezentance, Matevžem Pristavcem. Izkušeni deskar iz Bohinja, diplomant Fakultete za šport, ki je od leta 2001 do 2012 uspešno nastopal v FIS svetovnem pokalu ter na tekmovanjih takratne serije TTR, nato pa se je posvetil trenerstvu, po sezoni ostaja optimist. Z mlado ekipo ima še veliko načrtov.   

A free
Trener Matevž Pristavec (skrajno desno) z Ožbejem Kuharjem, Najem Mekincem, Titom Štantetom in Urško Pribošič pred januarsko novinarsko konferenco. (Foto: Slo Ski Snowboard)

Ob normalnih razmerah bi se v tem trenutku pogovarjali o zaključnih tekmah evropskega pokala, ki bi jih v teh dneh moral gostiti švicarski Corvatsch ter o ostalih spomladanskih aktivnostih na domačem Voglu ter v avstrijskih in švicarskih snežnih parkih.

Res je. Marca in aprila bi bili ob normalnih razmerah praktično vseskozi na snegu. Tekme in treningi. Domači Vogel z državnim prvenstvom, državnim otroškim pokalom Kids Tour in dogodkom Obsešn sešn, pa tekme in treningi v Avstriji in Švici. Bila bi še ena pestra deskarska pomlad. Tako pa smo iz vsem znanih razlogov ostali doma. Na snegu, v snežnem parku na Voglu, ta je bil zaradi slabe zime pripravljen šele v začetku marca, smo bili še zadnji dan obratovanja, v petek 13. marca. Izgubili smo torej vsaj mesec dni dobrega treninga v odličnih razmerah na domačem Voglu, pa seveda v sosednji Avstriji in Švici. V naši reprezentanci so v veliki večini mlajši deskarji in deskarke, za njihov razvoj in napredek je spomladanski trening še kako pomemben. Ampak, situacija je takšna kakršna je, enaka za vse. Premor, brez stika s snegom, bo letos pač daljši. Ostajam optimist in se že veselim naslednjih skupnih akcij na snegu, imamo mlado in perspektivno ekipo, ki uživa v tem kar počne. To je bistvo in temelj za tekmovalni razvoj in napredek. Priložnosti za dokazovanje bo, prepričan sem, še dovolj.

Pa po koncu epidemije prav zaradi odsotnosti spomladanskega treninga na snegu morda načrtujete še bolj zgodnjo vrnitev na sneg?

Mi smo se na sneg v zadnjih letih vedno vračali že zelo zgodaj. Že konec junija smo trenirali na ledeniku Les 2 Alpes v Franciji, kjer imajo vzorno pripravljen park in žleb. Ker se sezona svetovnega pokala deskarjev prostega sloga začenja na Novi Zelandiji sem z delom ekipe na južno poloblo na trening in tekme zadnja leta potoval že avgusta. Tudi v koledarju za sezono 2020/21 so tri tekme (snežni žleb, snežni park in skoki prostega sloga) svetovnega pokala na novozelandski Cardroni. Tam naj bi tekmovali med 20. avgustom in 6. septembrom. Kako pa bo z načrtovanimi junijskimi pripravami v Franciji in  tekmami avgusta in septembra na Novi Zelandiji pa v tem trenutku seveda nihče ne ve. Situacija je negotova, spremljamo razmere in se bomo ustrezno prilagodili. Ta trenutek seveda vsi naši deskarji in deskarke samostojno vadijo doma in ohranjajo pripravljenost. Vseskozi smo v stiku. Večina ima tudi še šolske in študijske obveznosti, ki se jim to pomlad lahko posvečajo še bolj osredotočeno in temeljito, kot bi se jim sicer.

V tem mesecu dni brez stika s snegom je bilo dovolj časa za poglobljeno in kakovostno analizo pretekle sezone. V svetovnem pokalu je nastopala trojka Urška Pribošič – Naj Mekinc – Tit Štante. Ocena?

Sezona naše najbolj izkušene A reprezentantke, Urške Pribošič (konec julija bo dopolnila 30 let, op.p.) ocenjujem kot zelo uspešno. V skupnem seštevku skokov (big air) je osvojila zelo dobro 12. mesto, samo v Pekingu se ni uvrstila med najboljših petnajst. Osvojila je zahteven skok ˝backside 720˝ in bila nekajkrat povsem blizu velikega finala. Nase je opozorila tudi z odličnim nastopom in uvrstitvijo v polfinale na najbolj prestižni evropski tekmi v švicarskem Laaxu, kjer je nastopila v snežnem parku (slopestyle). Žal dobre forme ni mogla unovčiti še na marčevskem slopestyle finalu na Češkem (Špindleruv Mlyn), ki je bil tako kot vse preostale zadnje deskarske tekme svetovnega pokala (izjema je bilo finale krosistov v Švici) odpovedan. Enako velja za Naja Mekinca, ki mu ta park na Češkem zelo ustreza. Naj, maja bo dopolnil šele 19 – let, je tudi to sezono nastopil na vseh izvedenih tekmah svetovnega pokala v skokih in parku. V Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Še vedno nabira neprecenljive mednarodne izkušnje in ko se bo vse poklopilo bo prišel tudi tako želeni rezultatski preboj. Letos se mu žal ni izšlo po pričakovanjih. Imel je nekaj smole, ponekod ni imel sreče s sodniškimi ocenami ampak generalno gledano je v vseh ozirih napredoval, kar je bistveno. Tako da se za njegovo prihodnost ne bojim. Prav tako tudi ne za Tita Štanteta, ki je na prvih tekmah nastopil po pričakovanjih in nato stopnjeval formo. Žal se je pred tekmo v Laaxu nesrečno poškodoval, tako da v drugem delu sezone ni mogel realizirati nedvomnega potenciala. Se je pa na zadnji tekmi v Calgaryju že vrnil v svetovni pokal, med elito. Tit je v tem trenutku v ZDA, kjer študira. Poškodba roke še ni povsem sanirana, tako je na polno še ne sme obremenjevati. Pravzaprav bo to mogoče šele v začetku naslednjega koledarskega leta, ko mu bodo odstranili vijake.

V teh dneh se FIS Snowboarding prek omrežij v rubriki #topmoments spominja naj momentov pretekle deskarske sezone. Naj moment sezone po izboru Matevža Pristavca? Slovenski in mednarodni?

Slovenski vsekakor Tit Štante: ekspresna vrnitev in napredek po poškodbi in operaciji. Mednarodno pa Dusty Henricksen: bliskovit vzpon, preboj na vrh. Zlato na Mladinskih olimpijskih igrah, pa zmaga na domači tekmi svetovnega pokala v Mammoth Mountainu, drugo mesto na Burtonovem Odprtem prvenstvu ZDA. Odličen deskar, pravi ˝rookie of the year˝!

V naslednji sezoni, na najvišji ravni, v svetovnem pokalu, torej poleg Urške in Naja lahko računamo tudi na Tita. Se jim morda pridruži še kdo? Za elitno trojko so številni mladi upi, ki večinoma vadijo z Anejem Miglarjem ter Žigo Rakovcem, veliko trenirate tudi skupaj.

Tako je, ta trojka ostaja. Obstaja pa možnost, da dobimo še eno mesto v skokih prostega sloga. Naj Mekinc je bil namreč pred prekinitvijo in dokončno odpovedjo spomladanskih tekem evropskega pokala na prvem mestu v skupnem seštevku evropskega pokala v skokih. Če bodo ti rezultati obveljali kot dokončni, bo Naj na podlagi te skupne zmage v naslednji sezoni svetovnega pokala lahko nastopil prek t.i. osebne kvote, nacionalna pa bo sproščena. V tem primeru se bo Naju in Urški na tekmah v skokih po vsej verjetnosti pridružil naš mladi up Ožbe Kuhar, ki je v pretekli sezoni med drugim tekmoval na Mladinskih olimpijskih igrah v Švici, izkazal pa se je tudi na zelo močni tekmi evropskega pokala v Moskvi. Vsekakor bi domača družba na tekmah najvišjega ranga koristila tudi Naju.

PristavecMatevž Pristvec je kot tekmovalec najvišje segel leta 2009, ko je na Big Air tekmi za svetovni pokal v Londonu zasedel četrto mesto. (Foto: Oliver Kraus, FIS Snowboard) 

Naslednja sezona je predolimpijska, v svetovnem pokalu se bodo delil vstopnice za igre v Pekingu. Tudi zato bo konkurenca zagotovo še bolj izostrena, na tekme se bodo vrnili vsi severnoameriški zvezdniki in zvezdnice, ki jim olimpijske igre veliko pomenijo. Povratek je tako že napovedal tudi sloviti Shaun White, ki se je dokončno odpovedal nastopu na poletnih olimpijskih igrah v rolkanju.

Drži. Mnogi zvezdniki v pretekli sezoni niso nastopili na vseh tekmah svetovnega pokala. Pojavili so se le na izbranih tekmah, več časa so posvetili snemanjem deskarskih filmov, osredotočili so se na X Igre in Burtonovo ameriško odprto prvenstvo, torej tekmovanja, ki niso pod okriljem FIS. Nedvomno pa bodo v naslednji sezoni v vseh treh disciplinah znova poleg, saj se na tekmah svetovnega pokala delijo olimpijske vozovnice. Zanimivo, napeto in atraktivno bo.

Analitiki napovedujejo, da bo po trenutni krizi ˝boj˝ za pozornost gledalcev in posledično sponzorjev tudi v svetu vrhunskega športa prišel še bolj do izraza. Kje je tu deskanje? Je v rokavu še kakšen skrit adut?

V tem smislu se za deskanje na snegu ne bojim. Inovativnost in kreativnost je vseskozi gonilo deskarskih športov, tudi deskanja na snegu. Tu imam v mislih tako industrijo kot tekmovalce in tekmovalke, pa sodnike in organizatorje dogodkov ter tekem. Vsi konstantno razmišljajo oziroma razmišljamo o novih možnostih in priložnostih. Aktivno smo vpeti v ta dinamični sistem. Pojavljajo se novi formati tekmovanj, obstoječi se nadgrajujejo. Predvsem ameriški organizatorji (X igre, Dew Tour, US Burton Open) ideje (dvojni žleb, knuckle-huckle, ˝jam session-i˝ v parkih in žlebih, tekmovanja na drsnih objektih, …) tudi zelo hitro inplementirajo. Glede na odziv vseh omenjenih neposrednih akterjev ter seveda gledalcev, medijev, sponzorjev in ostalih partnerjev se dokaj hitro izoblikujejo in razvijejo novi privlačni formati,  ki zadovoljujejo vse vpletene. Številne uveljavljene deskarske formate so v preteklosti kasneje posvojili tudi v drugih športih, kar je samo dokaz, da je kreativni naboj v naši skupnosti zelo močan. Tudi Roberto Moresi, ki je pri FIS direktor deskarskih in smučarskih tekmovanj prostega sloga je pristaš konstantnih sprememb, nadgradnje in optimizacije formatov. Ker je deskarskih svetovni pokal vpet v večji sistem, do naslednjih olimpijskih iger sprememb zagotovo ne bo, kasneje pa jih vsekakor lahko pričakujemo.

Analiza pretekle sezone, spremljanje trendov, načrtovanje. Kaj pa Matevž Pristavec še počne v teh dneh?

Marca in aprila sem v preteklih letih lahko po sezoni tudi sam več deskal na snegu, letos to seveda ni mogoče. Na srečo živim v čudovitem naravnem okolju, v okolici Bohinja je dovolj priložnosti za sprostitev na svežem zraku. Desko sem letos zamenjal za kolo, energijo nabiram na domačih cestah in poteh.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov