Prva tekma v Hinterstoderju domačinu Kriechmayrju, do točk tudi Kline, Kosi in Čater

29.02.2020

Alpski smučarji so v težkih pogojih končali šesti superveleslalom za svetovni pokal v tej sezoni. Zmagal je domačin Vincent Kriechmayr, pred Švicarjem Maurom Caviezlom (novi vodilni v skupni superveleslalomski razvrstitvi) in rojakom Matthiasom Mayerjem. Do točk svetovnega pokala je prismučala tudi trojica Slovencev. Bošjan Kline je osvojil osemnajsto, Klemen Kosi štiriindvajseto ter Martin Čater petindvajseto mesto. Brez točk je na 48. mestu ostal Šefan Hadalin.

KlineBoštjan Kline je z 18. mestom dosegel najboljši rezultat v tej sezoni. (Foto: Gepa)

Na šestem (od skupaj osmih) superveleslalomu za svetovni pokal v tej sezoni je nastopilo šestdeset smučarjev iz dvanajstih držav. Na progi poimenovani po Hannesu Trinklu, ta je na tekmi opravljal tudi nalogo pomočnika glavnega sodnika, je bil najhitrejši domačin Vincent Kriechmayr. 28 – letni smučar iz Linza je po decembrski zmagi v Val Gardeni znova stopil na najvišjo superveleslalomsko stopničko (to je njegova šesta zmaga v karieri, četrta superveleslalomska, dve sta smukaški). Pet stotink počasnejši od Kriechmayrja je bil v Hinterstoderju Švicar Mauro Caviezel (2. mesto), osem pa še drugi Avstrijec na zmagovalnem odru, Matthias Mayer (3. mesto).

Izmed slovenske četverice je bil najuspešnejši Boštjan Kline, ki je osvojil 18. mesto, kar je njegova najvišja letošnja uvrstitev. ˝Na progi sem se grozno počutil. Zelo težko je bilo, za vse. Najbrž je tiste prave občutke imelo samo prvih pet smučarjev. Boril sem se do konca, mislil sem, da bo uvrstitev precej slabša, zato tudi moje razočaranje ob prihodu v cilj. Na koncu se je izšlo za osemnajsto mesto, kar je v danih razmerah solidno, ˝nam je po tekmi povedal danes naš najboljši superveleslalomist, ki mu Hinterstoder kljub vsemu očitno ustreza, saj je tu pred štirimi leti osvojil drugo mesto, takrat je bil boljši samo Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. Ta je danes odstopil in tako tudi izgubil rdečo majico vodilnega v superveleslalomski razvrstitvi. Prevzel mu jo je Caviezel, prehitel pa ga je tudi Kriechmayr.

Poleg Klineta sta nove točke svetovnega pokala za 24. oz. 25. mesto osvojila tudi Klemen Kosi in Martin Čater, ki sta prav tako poudarila izjemno težke tekmovalne pogoje. ˝Današnja tekma je bila zelo specifična. Ob zaostanku skorajda štirih sekund za vodilnim sem najprej pomislil, da bo še precej zdrsel po lestvici, pa me je do konca vendarle prehitelo samo še nekaj smučarjev. Ob normalnih razmerah, bi bila moja številka 26 ugodna, tokrat pa žal ni bila. Z uvrstitvijo nisem zadovoljen, ampak v danih razmerah realno gledano kaj več ni bilo mogoče doseči, ˝je tekmo ocenil Kosi. ˝Razmere so bile zelo slabe. Boril sem se do cilja, ampak moje smučanje in še smučanje marsikoga v teh razmerah ni bilo ničemur podobno. Na progi je bilo veliko lukenj, sneg mehak, tako da je bila vožnja ena sama borba. Zavojev, ki sem si jih zamislih pred tekmo v teh pogojev nisem mogel realizirati, ˝ pa podobno kot Kosi razmišlja tudi Čater. Četrti slovenski predstavnik, Štefan Hadalin je osvojil 48. mesto. Brez uvrstitve je ostalo enajst superveleslalomistov. ˝V težkih razmerah se nisem znašel, pravzaprav sem bil več v zraku kot pa na tleh. Sem pa spoznal progo vse dejanske in potencialne pasti, kar mi bo koristilo jutri, ko bo na sporedu še kombinacija, ˝ pa nam je povedal Štefan Hadalin.

˝Tekma je bila zelo težka. Zaradi toplega vremena so bile razmere zelo zahtevne. Progo so solili. Na začetku je kazalo, da bo zadeva dobro funkcionirala, a temu ni bilo tako. Po številki 25 se je še pooblačilo, tako da je bila kasneje slabša še vidljivost. Naši tekmovalci? Boštjan je bil soliden, Klemen in Martin brez presežka, pričakoval sem bolj odločno smučanje. Točke so sicer znova tu, ampak vem, da fantje zmorejo več kot zgolj uvtrstitev med dobitnike točk,˝ pa je tekmo ocenil slovenski trener z hitre discipline Grega Koštomaj.

Jutri bo v Avstriji na sporedu zadnja letošnja tekma za svetovni pokal v alpski kombinaciji (9:45, prvi del; 12:45, drugi del), v ponedeljek pa še veleslalom (9:30, prva vožnja; 12:30, druga vožnja). Na prvem bo nastopila četverica Slovencev (Čater, Kosi, Kline, Hadalin), na drugem pa ob Hadalinu še ˝rdeči˝ Žan Kranjec.

Zvočne izjave:
>>> Boštjan Kline
>>> Klemen Kosi
>>> Martin Čater
>>> Štefan Hadalin
>>> Grega Koštomaj

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov