Premierna zmaga Ortliebove, do točk tudi Štuhčeva in Ferkova

29.02.2020

Zmagovalka predzadnjega superveleslaloma za svetovni pokal v tej sezoni je Avstrijka Nina Otrlieb, ki je z minimalno prednostjo stotinke, prvič v karieri, slavila pred Italijanko Frederico Brignone in Švicarko Corinne Suter, ta je zaostala sedem stotink. Danes drugo in tretjeuvrščena sta na vrhu (v obratnem vrstnem redu) tudi v skupnem seštevku discipline, boj za mali kristalni globus ostaja odprt, saj ju loči samo devetnajst točk. Do novih točk sta prismučali tudi obe Slovenki, Ilka Štuhec je zasedla 23., Maruša Ferk pa 26. mesto.  

StuhecIlka Štuhec je v sezoni 2019/20 superveleslalomske točke osvojila na petih tekmah. (Foto: Gepa)

La Thulie, zimskošportno središče v dolini Aoste na severozahodu Italije, ki po štirih letih znova gosti tekme svetovnega pokala, bo za vedno v lepem spominu ostalo Avstrijki Nini Ortlieb, ki je danes prvič v karieri zmagala na tekmi za svetovni pokal in se tako v klubu zmagovalcev pridružila očetu Patricku, ta je v svetovnem pokalu zmagal štirikrat (trikrat v smuku in enkrat v superveleslalomu). 23 – letnica iz Lecha, ki je prejšnji teden v Crans Montani (3. mesto) prvič stopila na zmagovalni oder, je pred Italijanko Federico Brignone (2.mesto) zmagala z minimalno prednostjo ene stotinke. Tudi tretjeuvrščena, Švicarka Corinne Suter, je bila zelo blizu, za Ortliebovo je zaostala zgolj sedem stotink. V elitni deseterici superveleslalomistk, ki so za zmagovalko zaostale manj kot sekundo so bile še tri Švicarke (Joana Hählen, Wendy Holdener in Lara Gut-Behrami so se zvrstile med osmim in desetim mestom), dve domačinki (Marta Bassino in Elena Curtoni na petem oz. sedmem mestu), ter po ena Slovakinja (Petra Vlhova, 4.) in Čehinja (Ester Ledecka, 6. mesto).

Ilka Štuhec (23. mesto) je še petič letos osvojila superveleslalomske točke, do prvih letošnjih pa je s 26. mestom prišla Maruša Ferk. 31 – letna smučarka z Blejske Dobrave je prvič po dveh letih nastopila na superveleslalomski tekmi svetovnega pokala. Zadnje ˝SG˝ točke je osvojila januarja 2014 v Cortini d´Ampezzo (11. in 22. mesto), bila pa je tudi med dobitnicami superveleslalomskih točk na zadnji tekmi v La Thulie leta 2016 (27. mesto).

˝Danes so bili pogoji za smučanje zelo težki. Tudi tiste smučarke, ki so tehnično zelo dobro podkovane, so imele težave. Po jutranjem ogledu proge sem vedela, da bo samo zelo odločna vožnja lahko rezultirala v solidnem rezultatu. Moja pričakovanja niso bila visoka, tako da sem vesela točk! Tudi zaostanek ni bil velik. Imam pa še kar nekaj rezerv, predvsem za zgornji del,˝ nam je po tekmi in pred analizo vožnje povedal Ferkova, ki bo jutri imela tudi precej boljšo štartno številko (danes je štartala predzadnja, petdeseta), kar je seveda v kontekstu lovljenja nove visoke kombinacijske uvrstitve še kako pomembno. 

˝Moj današnji nastop je bil slab. Začela sem preveč rezervirano in tudi kasneje, vse do konca, nisem ujela pravega ritma. S tem je moja superveleslalomska sezona končana. Decembrski začetek v Lake Louiseu je bil dober, na naslednjih tekmah pa se mi ni izšlo po načrtih,˝današnjo tekmo in superveleslalomsko sezono ocenjuje Štuhčeva, ki jutri namerava nastopiti tudi na alpski kombinaciji. Samo na superveleslalomskem delu tako kot pretekli teden? ˝Ne, nameravam odsmučati celotno tekmo. Dokončno pa se bomo skupaj z ekipo odločili jutri. Čez noč naj bi namreč tu zapadlo kar nekaj snega, tako da je vse odvisno od pogojev. Da bi po nepotrebnem tvegala kakašno poškodbo seveda nima smisla, ˝pa o jutrišnji kombinacijski tekmi razmišlja Ilka.

FerkMaruša Ferk, ki je še v četrtek tekmovala na veleslalomski tekmi evropskega pokala na Krvavcu, je danes po šestih letih znova osvojila superveleslalomske točke svetovnega pokala. (Foto: Gepa)  

V superveleslalomskem seštevku pred zadnjo tekmo vodi Švicarka Corinne Suter. Njena prednost pred Italijanko Federico Brignone se je po današnji tekmi stopila na zgolj 19 točk, tako da bo superveleslalomski švicarsko-italijanski dvoboj za mali globus na finalu še kako zanimiv. Na slednjem bo nastopilo petindvajset najboljših superveleslalomistk. Med njimi ne bo naše Ilke Štuhec, ki je superveleslalomsko sezono zaključila na 28. mestu. 29- letna Mariborčanka je točke osvojila na petih superveleslalomih, brez je ostala le decembra v švicarskem St. Moritzu. Maruša Ferk je z današnjimi 5 točkami superveleslalomsko sezono 2019/2020 zaključila na 50. mestu. Do točk je letos prismučalo 56 superveleslalomistk.

Jutri bo v Italiji (nastopili bosta tudi Štuhčeva in Ferkova) na sporedu še zadnja letošnja tekma svetovnega pokala v alpski kombinaciji (11:15, prvi del; 14:15, drugi del), naslednji teden konec tedna pa ženskih tekem za svetovni pokal ne bo. Slalom in veleslalom, ki bi ju moral gostiti nemški Ofterschwang sta bila namreč zaradi pomanjkanja snega in neobetavne vremenske napovedi odpovedana. Zadnja postaja pred velikim finalom bo za smučarke tako švedski Are, kjer bodo med 12. in 14. marcem na sporedu paralelni slalom, veleslalom in slalom.     

Zvočni izjavi:
>>> Ilka Štuhec
>>> Maruša Ferk

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov