Slovenska sedmerica se bo za nove točke borila v Avstriji in Italiji

27.02.2020

Alpski smučarji in smučarke svetovni pokal v naslednjih dneh nadaljujejo v Avstriji in Italiji. Moški bodo v Hinterstoderju tekmovali od jutri pa do nedelje (alpska kombinacija, superveleslalom, veleslalom), ženske pa v zimskošportnem središču La Thulie  v soboto in nedeljo čakata superveleslalom in alpska kombinacija. Na petih prihajajočih preizkušnjah bo nastopilo kar sedem slovenskih smučarjev in smučark.

Kranjec ZanŽan Kranjec je na Japonskem ubranil rdečo majico vodilnega veleslalomista. (Foto: Gepa) 

Koštomajeva četa se po dobrem treningu in uspehih na tekmah nižjega ranga vrača v svetovni pokal. V kombinaciji tudi svetovni podprvak, Štefan Hadalin.

V Hinterstoderju se bo tridnevni program jutri (28.2.) pričel z alpsko kombinacijo na kateri bo poleg Koštomajeve trojice Martin Čater, Klemen Kosi, Boštjan Kline, seveda nastopil tudi Štefan Hadalin, aktualni svetovni podprvak. V Avstrijo pa ni odpotoval Miha Hrobat, ki je na zadnjem treningu začutil bolečine v hrbtu. Pred zadnjo kombinacijsko preizkušnjo v tej sezoni je v skupnem seštevku na vrhu Francoz Alexis Pinturault, katerega največji nasprotnik za osvojitev malega globusa bo Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. Med dobitniki kombinacijskih točk so tudi štirje Slovenci (Čater, Kosi, Hadalin in Hrobat), največ jih je zbral Čater, ki je bil v Wengnu šesti.

V soboto Koštomajevo četverico čaka še šesti letošnji superveleslalom (v koledarju jih je osem). ˝Pričakujem odločne in samozavestne nastope,˝ pravi naš trener Grega Koštomaj, ki je z varovanci včeraj opravil slalomski trening na domačem Arehu. Danes bodo to disciplino trenirali v avstrijskem Obdachu, prejšnji teden (17. – 21.2.) pa so trenirali in zelo uspešno tekmovali na italijanskem Nevejskem sedlu (Sella Nevea). Udeležili so se (razen Boštjana Klineta) dveh smukov, dveh superveleslalomov ter alpske kombinacije (FIS tekme). S tremi zmagami (obe smukaški in superveleslalomska) se je izmed naše trojice A reprezentantov najbolj izkazal Hrobat, enkrat je zmagal tudi Čater (supevelslalom), le v alpski kombinaciji so Slovenci zmago prepustili konkurentom, prvo mesto je osvojil Švicar Yannick Chabloz.

Bo Kranjec v nedeljo ostal v rdečem?

Za slovenske ljubitelje smučanja bo zagotovo najbolj zanimiva tretja preizkušnja v Avstriji. Na prvi marčevski dan se bodo veleslalomisti sedmič (v koledarju jih je devet) pomerili za veleslalomske točke. Na preizkušnji, ki je nadomestilo za odpadlo tekmo v francoskem Val´d Iseru bo poleg Žana Kranjca, ki je na Japonskem zadržal rdečo majico vodilnega, nastopil tudi Štefan Hadalin. Medtem ko bo slednji na kombinacijski tekmi, bo najboljši veleslalomist v tej sezoni (doslej je zbral 344 točk) s trenerjem Klemnom Bergantom treniral in pilil podrobnosti pred novo pomembno preizkušnjo v boju za veleslalomski mali kristalni globus. Našemu asu za ovratnik, z desetimi točkami zaostanka, diha Norvežana Henrik Kristoffersen, 56 manj pa sta jih doslej zbrala Alexis Pinturault in Hrvat Filip Zubčič, ki sta pred tekmo v Avstriji v skupni razvrstitvi na tretjem mestu.

Ženski tekmi v Italiji vendarle bosta

Kot so včeraj sporočili organizatorji ženskih tekem svetovnega pokala v zimsko-smučarskem središču La Thulie, ta leži v dolini Aoste (italijanska dežela, ki meji na Francijo in Švico), bosta obe preizkušnji (superveleslalom in alpska kombinacija) izvedeni po predvidenem urniku. Odločitev je bila sprejeta po posvetu z Italijansko zvezo zimskih športov (FISI) in Mednarodno smučarsko zvezo (FIS). Ukrepi, ki so jih za področje severne Italije sprejele italijanske oblasti (odpovedi oziroma prestavitve javnih prireditev zaradi širjenja kronavirusa) namreč za omenjeno deželo ne veljajo. V dolini Aoste ni izrednih razmer, ni tudi nobene uradno zabeležene okužbe z virusom.

Na obeh tekmah (število gledalcev bo zaradi omenjene problematike omejeno) bosta nastopili tudi dve naši smučarki, Ilka Štuhec in Maruša Ferk. Pred predzadnjim superveleslalomom sezone je v skupnem seštevku na vrhu Švicarka Corinne Suter, 39 točk manj je zbrala Italijanka Federica Brignone, 94 manj pa Avstrijka Nicole Schmidhofer. Ilka Štuhec je na 27. mestu, doslej je zbrala 40 točk. Ferkova, to bo njen prvi letošnji superveleslalomski nastop, superveleslalomskih točk seveda še nima. Ima pa 40 kombinacijskih (skupno 12. mesto), ki si jih je prislužila na zadnji tekmi v Crans Montani, ko je bila šesta, s tem je izenačila letošnjo najboljšo slovensko kombinacijsko uvrstitev (Martin Čater je bil v Wengnu pravtako šesti) Štuhčeva kombinacijskih točk letos še nima, na obeh dosedanjih (nedeljska je zadnja v sezoni) je namreč ostala brez uvrstitve.  

Spored, Hinterstoder
Spored, La Thulie

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov